Яковенко Олександр Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Яковенко
Олександр Олексійович Яковенко
 Полковник
Загальна інформація
Народження
Донецька область
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Командування
 «Айдар»
 5 ОШБр
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Олекса́ндр Олексі́йович Якове́нко — український військовослужбовець, полковник, командир 5-ї окремої штурмової бригади Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Герой України (2022), лицар ордена Богдана Хмельницького (2022).

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив школу № 1 у м. Волноваха, що в Донецькій області[1].

Станом на 2018 рік був командиром 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар»[2].

Російське вторгнення в Україну (2022)[ред. | ред. код]

Під час російського вторгнення в Україну 2022 року під його командуванням підрозділи окремого штурмового батальйону беруть участь в бойових діях на Донеччині, де успішно знищують особовий склад, бронетехніку та автомобілі, завдають втрат ворожим підрозділам[3].

2023 року був призначений командиром 5-ї окремої штурмової бригади[1].

Олексій Герман, офіцер ЗСУ: "Прибуваєш на лінію зіткнення, очікуючи що тобі дадуть ділянку фронту, за яку ти готовий зубами триматися, бо ти віриш у своїх бійців, а вони довіряють тобі. І тобі дають ділянку, але забирають третину бійців і віддають у розпорядження наприклад 5 штурмовій. Коли ти вступаєш у взаємодію з цією бригадою і починаєш розуміти, що своїх бійців вони всіх поклали, що начальник артилерії бригади не знає що таке "Дирекційний кут" і ще купу нюансів після яких ти розумієш майбутнє своїх бійців." Джерело: https://censor.net/ua/b3485106

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» (10 березня 2022) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[4].
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (8 березня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[5].

Примітки[ред. | ред. код]