Яків (Олександровський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яків
Народився 1840
Помер 7 березня 1910(1910-03-07)
Могила о. Якова у Літках

Протоієрей Яків Каленикович (Олександровський) (нар. 1840 — 7 березня 1910) — православний священик, настоятель Покровської церкви містечка Літковичі Остерського повіту Чернігівської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Отець Яків багато років ревно трудився на священницькій ниві, як і належало священику здійснював літургії, займався просвітницькою діяльністю, ледь не щодня хрестив, вінчав і відспівував жителів містечка Літок, про що красномовно свідчать метричні книги, збережені у державних архівах Києва.

Залишився у народній пам'яті, як просвітитель. Завдяки його зусиллям здобувала освіту місцева обдарована молодь (в тому числі Трохим Король). Активно сприяв реформам — зокрема, появі та утвердженню Літківського кредитового товариства (що без допомоги Церкви в його особі було б неможливим).

Водночас був апологетом «тихої» русифікації. Зокрема, збудував у містечку нову Миколаївську, так звану «Слов'янську», церкву — на противагу «старій» Покровській, що була наступницею братської Микільської (згоріла у 1857 році), навіть на початку 20 століття вважаючись офіційною церквою мало не «розсадником мазепинства».

Сім'я[ред. | ред. код]

Дочка Віра Яківна Олександровська (1878 — ?), 24 серпня 1897 року одружилась з Михайлом Миколайовичом Любичем (1871 — ?), випускником і кандидатом богослів'я Київської Духовної Академії[1]

Літківське Євангеліє[ред. | ред. код]

У серпні 1909 року о. Яків ознайомив філолога і палеографа Олександра Грузинського з рукописом Євангелія, який здавна зберігався спершу в Микільській, а потім Покровській церквах. Учений ввів його до наукового обігу як «Літківське Євангеліє».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 січня 2015. Процитовано 8 квітня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]