Януш Тшепізур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Януш Тшепізур
Загальна інформація
Народження 21 травня 1959(1959-05-21) (64 роки)
Намислув
Громадянство  Республіка Польща
Зріст 203 см
Вага 81 кг
Особисті рекорди
Висота 2,30 (1982)
Особисті рекорди (коротка доріжка)
Висота 2,32 (1982)
Медалі
Чемпіонат Європи
Срібло Афіни 1982 Висота
Чемпіонат Європи (в приміщеннях)
Срібло Мілан 1982 Висота
CMNS: Януш Тшепізур у Вікісховищі


Януш Роман Тшепізур (пол. Janusz Roman Trzepizur; 21 травня 1959, Намислув) — польський легкоатлет, спеціаліст зі стрибків у висоту. Виступав за збірну Польщі з легкої атлетики у 1979—1983 роках, володар срібної медалі чемпіонату Європи, срібний призер чемпіонату Європи у приміщенні, переможець та призер першостей республіканського значення, учасник літніх Олімпійських ігор у Москві. Бізнесмен, громадський діяч та політик.

Біографія[ред. | ред. код]

Януш Тшепізур народився 21 травня 1959 року в місті Намислув, Польща. Займався легкою атлетикою в Кендзежин-Козьле, проходив підготовку у місцевому клубі Chemika Kędzierzyn.[1]

Уперше заявив про себе на міжнародному рівні в сезоні 1979 року, коли увійшов до складу польської збірної та виступив на Кубку Європи в Турині, де у заліку стрибків у висоту став п'ятим. Бувши студентом, представляв Польщу на Всесвітній Універсіаді в Мехіко — у фіналі стрибнув на 2,21 метра, розташувавшись у підсумковому протоколі змагань на сьомому рядку.

Завдяки низці успішних виступів у 1980 році набув права захищати честь країни на літніх Олімпійських іграх у Москві — у програмі стрибків у висоту показав результат 2,18 метра, ставши у фіналі 12-м.

1981 року перевершив усіх суперників у півфіналі Кубка Європи у Варшаві, став чемпіоном Польщі у стрибках у висоту, був другим на міжнародному турнірі DN Galan у Стокгольмі, третім на Світовому класі в Цюріху, четвертим на Меморіалі Ван Дам в Брюсселі.

У 1982 році взяв участь у чемпіонаті Європи в приміщенні в Мілані — у заліку стрибків у висоту встановив свій особистий рекорд у приміщенні (2,32) і завоював срібну нагороду, поступившись лише західнонімецькому стрибуну Дітмару Мегенбургу. Пізніше на змаганнях у німецькому Еберштадті отримав срібло, встановивши особистий рекорд на відкритому стадіоні — 2,30 метра. Також взяв бронзу на DN Galan, здобув перемогу на міжнародному турнірі Golden Gala у Римі. На чемпіонаті Європи в Афінах з результатом 2,27 став срібним призером, знову перевершений німцем Мегенбургом.

1983 року знову переміг на чемпіонаті Польщі, виграв бронзову медаль на турнірі у Турині та срібну медаль на турнірі у Мюнхені. Після закінчення сезону завершив спортивну кар'єру.

Згодом займався бізнесом, громадською та політичною діяльністю. Обирався членом Сейміка Опольського воєводства від партії «Громадянська платформа».[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Януш Тшепізур на Olympedia.org (англ.)
  2. Serwis PKW – Wybory 2018. 22 жовтня 2018.