Ярке Поле (Феодосійський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Ярке Поле
Герб Яркого Поля (Кіровський район) Прапор Яркого Поля (Кіровський район)
Панорама с. Ярке Поле
Панорама с. Ярке Поле
Панорама с. Ярке Поле
Країна Україна Україна
Регіон Автономна Республіка Крим
Район/міськрада Кіровський район
Рада Яркополенська сільська рада
Облікова картка Ярке Поле 
Основні дані
Засноване 1923
Населення 4 927
Поштовий індекс 97313
Телефонний код +380 6555
Географічні дані
Географічні координати 45°12′23″ пн. ш. 35°12′04″ сх. д. / 45.20639° пн. ш. 35.20111° сх. д. / 45.20639; 35.20111Координати: 45°12′23″ пн. ш. 35°12′04″ сх. д. / 45.20639° пн. ш. 35.20111° сх. д. / 45.20639; 35.20111
Найближча залізнична станція Кіровська
Місцева влада
Адреса ради 97313, с. Ярке Поле, вул. Учительська, 38
Карта
Ярке Поле. Карта розташування: Україна
Ярке Поле
Ярке Поле
Ярке Поле. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Ярке Поле
Ярке Поле
Мапа
Мапа

Ярке́ По́ле (до 1945 року — Кизил Терчек, Червоний Терчек, крим. Qızıl Terçek) — село в Україні, в Кіровському районі Автономної Республіки Крим. Розташоване в центрі району.

Географія[ред. | ред. код]

Село Ярке Поле — знаходиться в центрі району, та примикає впритул з півдня до райцентру Кіровське, там же найближча залізнична станція — Кіровська (на лінії Джанкой — Феодосія), висота над рівнем моря — 30 м.

Історія[ред. | ред. код]

Восени 1923 року у степу поблизу Іслям-Тереку (нині Кіровське) з'явилися ходаки від селян з Арабатської стрілки, що шукали землі для переселення. Для успішного ведення землеробства необхідні були гарний ґрунт і вода. Вони вибрали місце, де зараз Ярке Поле. Землі тут були хороші, чорноземні. Поруч протікала річка Мокрий Індол.

Червоний Терчек у 1925 р. Картина з фондів Яркополенського краєзнавчого музею

У травні 1924 р. було побудовано 6 невеликих сільських будиночків. Так виникло село Червоний Терчек. У 1924 році селяни організували артіль «Перша трудова». У 1925 році виникло ще одне колективне об'єднання «Добра згода». У 1928 році побудували початкову школу, а в наступному — хату-читальню, сільський клуб. У 1929 році артілі об'єдналися в колгосп «Трудова згода», який очолив Р. К. Бідний. У колгоспі проводили заходи щодо підвищення родючості ґрунтів, окрім зернових культур вирощували овочі, бавовну, садили сади, полезахисні лісосмуги. До 1937 року колгосп став передовим господарством. У передвоєнні роки розгорнулося будівництво як житлових будинків, так і господарських споруд. Село було радіофіковане і електрифіковане. У листопаді 1948 року головою колгоспу був обраний І. Г. Піддубний. Тоді вперше в степовому, посушливому районі, були закладені 5 га виноградних плантацій. У 1950 році з колгоспом «Трудова згода» об'єдналася «Червона Нива» і ще 4 господарства. Центральна садиба розмістилася в с. Ярке Поле. Новий колгосп було названо «Україна». Уміло поєднуючи досягнення науки і передового досвіду, колгосп отримував високі стійкі врожаї. Вже до кінця 1950-х років колгосп «Україна» став одним з передових господарств Кримської області. У 1958 році в с. Ярке Поле була створена перша в області колгоспна дослідницька станція садівництва і виноградарства, над якою шефствували наукові співробітники Никітського ботанічного саду і Всесоюзного науково-дослідницького інституту виноробства і виноградарства «Магарач». У березні 1966 року 49 колгоспників колгоспу «Україна» були відзначені орденами і медалями.

Центр села Ярке Поле в 1960-ті рр. З фондів Яркополенського краєзнавчого музею

Голові колгоспу Іллі Піддубному присвоєно звання «Героя соціалістичної праці». У грудні 1970 року за успіхи в господарському і культурному будівництві, колгосп «Україна» був нагороджений орденом Жовтневої революції. У 1969–1972 роках було відзнято три документальні фільми про село Ярке Поле, колгосп «Україна»: «Переселенці», «Село «Ярке Поле», «У кримському степу». В кінці 1972 року головою колгоспу був обраний Герой соціалістичної праці Микола Іванович Бернацький.

Яркополенська сільська рада нині об'єднує 6 населених пунктів: с. Ярке Поле, с. Оріхівка, с. Трудолюбівка, с. Красносільське, с. Софіївка, с. Новофедорівка. Найбільший сільгоспвиробник на території ради — філія агроцеху № 66 ДП Ілліч Агрокрим ВАТ «ММК ім. Ілліча». При сільській раді діє 3 ФАПи, дві бібліотеки, краєзнавчий музей, загальноосвітня школа. У Яркому Полі працює Кіровський районний Будинок Культури. Під егідою сільської ради проводяться масові заходи — День села, Республіканський фестиваль «Ярке Поле», виставки народної творчості. Сільський голова Осман Кадиров ініціював проведення в Яркому Полі чемпіонату Криму, відкритого кубку Криму з кіокушинкай карате, присвяченого пам'яті двічі героя СРСР, льотчика-випробувача Аметхана Султана. У чемпіонаті беруть участь спортсмени з інших країн: Росії, Туреччини, Молдови. Призерками змагань є чотирикратна чемпіонка України — Е. Важинська, чемпіон Криму серед юніорів М. Куртаметов, Д. Скоробогатов та інші.

Джерела[ред. | ред. код]