100 карбованців «1000-річчя російської монетної справи (Златник Володимира)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1000-річчя давньоруського монетного карбування
(Златник Володимира)
СРСР СРСР
Номінал 100 карбованців
Маса 17.45 г
Діаметр 30 мм мм
Товщина 1,8 мм
Гурт рубчастий
Метал золото
Роки карбування 1988
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис златник Володимира
Гравер А. А. Колодкін

1000-річчя давньоруського монетного карбування (Златник Володимира) (рос. 1000-летие русского монетного дела (Златник Владимира)) — золота ювілейна монета СРСР вартістю 100 карбованців, випущена 13 вересня 1988 року.

Тематика[ред. | ред. код]

Златник — перша золота монета, що карбувалася у Київській державі наприкінці Х — початку ХІ ст. за Володимира Святославовича. Подібний до візантійського соліду як зовнішнім виглядом, так і за вагою (приблизно 4,2 — 4,4 г). Як засіб обігу та платежу широко не використовувався, а був, скоріше, ознакою сили та незалежності держави.


У період становлення Київської Русі на її землях поширились візантійські монети. Згодом, візантійська монета стала зразком для перших монет київських князів — златників та срібляників (срібників). Перші знахідки золотих та срібних монет із відкарбованих на них ім'ям Володимира Святославовича (980–1015) з'явилися наприкінці XVIII ст.

Златники Володимира були одними з найперших монет київського карбування. Вони діляться на два типи. На аверсі першого типу монет вміщено надпис «Владимир, а се его злато». На монетах другого типу інший надпис: «Владимир на столе». У центральній частині аверсу зображення князя, зі скіпетром й хрестом. Над лівим плечем Володимира знак роду Рюриковичів — тризуб. На реверсі (реверс монет обох типів однаковий) повне ім'я Ісуса Христа та його зображення.

Історія[ред. | ред. код]

Починаючи з 1977 року, в СРСР проводилося карбування ювілейних і пам'ятних золотих монет, присвячених різним подіям. Ці монети в обіг не надходили і йшли в основному на експорт. Ювілейні та пам'ятні монети приймалися в будь-якому магазині за номінальною вартістю.

Монети карбувалися на Московському монетному дворі (ММД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Проба Маса
грам
Діаметр
мм.
Товщина Гурт Тираж
штук
100
золото
900
17.45
30
1.8
рубчастий
14.000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, під ним літери «СРСР», нижче ліворуч і праворуч риса, під рискою зліва хімічне позначення «Au» і проба «900» металу з якого зроблена монета, під ними чиста вага дорогоцінного металу «15,55», під рискою праворуч монограма монетного двору «ММД», нижче позначення вартості монети цифра «100» і нижче слово «РУБЛЕЙ», знизу у канта рік випуску монети «1988».

Реверс[ред. | ред. код]

Ліворуч, зверху і праворуч уздовж канта монети слова «1000-ЛЕТИЕ ДРЕВНЕРУССКОЙ МОНЕТНОЙ ЧЕКАНКИ», в середині зображення златника Володимира Святославовича, під ним рік хрещення Русі князем Володимиром Святославовичем «988 г.», нижче один під одним слова «ЗЛАТНИК» і «ВЛАДИМИРА».

Гурт[ред. | ред. код]

Рубчастий (240 рифлень).

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]