1 карбованець «XII Всесвітній фестиваль молоді та студентів у Москві»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
XII Всесвітній фестиваль молоді та студентів у Москві
СРСР СРСР
Номінал 1 карбованець
Маса 12.8 г
Діаметр 31 мм мм
Товщина 2.3 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1985
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення емблеми фестивалю
Гравер І. С. Комшилов

XII Всесвітній фестиваль молоді та студентів у Москві (рос. XII Всемирный фестиваль молодежи и студентов в Москве) — ювілейна монета СРСР вартістю 1 карбованець, випущена 25 червня 1985 року. Монета присвячено XII Всесвітньому фестивалю молоді та студентів у Москві — фестиваль, що проходив у Москві з 27 липня по 3 серпня 1985 року. Гостями фестивалю стали 26000 чоловік з 157 країн світу. Гасло фестивалю — «За антиімперіалістичну солідарність, мир і дружбу». Автор емблеми фестивалю — Масаутов Рафаель Зейнурович. Автор талісмана фестивалю «Катюша» — Веременко Михайло Петрович.

Історія[ред. | ред. код]

Емблема фестивалю

Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

У 1988 році було викарбувано спеціальну партію — 55 000 екземплярів цієї монети з якістю пруф для колекціонерів, на гурті таких монет було зроблено напис «1988 • Н», усі інші параметри були без змін. Монети цієї партії за вартістю значно дорожче від звичайних екземплярів 1985 року випуску.

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
12.8
31
гладкий із заглибленим написом
6 000 000
40 000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

У центрі верхньої частини монети розміщено зображення Державного герба СРСР. Зліва від герба розміщені дві великі літери «СС», праворуч — «СР». Нижче герба вибитий номінал монети у вигляді цифри «1» і напису «РУБЛЬ». Цифра «1» розташована на верхньому рядку, а напис — на нижньому. Під номіналом вибитий рік — «1985», в якому була викарбувана монета.

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі, у центральній верхній частині монети, представлена емблема фестивалю. Нижче неї викарбувана напис «XII», «МОСКВА», «1985», розділена крапками. Біля канта монети по колу представлено напис «ЗА АНТИИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКУЮ СОЛИДАРНОСТЬ, МИР И ДРУЖБУ». Написи розділені крапками.

Гурт[ред. | ред. код]

Гурт гладкий з вдавленим написом-позначенням номіналу: «ОДИН РУБЛЬ», дублюється два рази і розділений двома крапками.

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

Ціну монети — 1 карбованець встановив Держбанк СРСР у період реалізації монети через його філії. Сьогоднішня вартість монети звичайного випуску серед колекціонерів України (станом на 2014 рік) становить приблизно 10-15 гривень, монети викарбувані з якістю пруф понад 150 гривень.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]