3 карбованці «250-річчя з дня відкриття Російської Америки (Фортеця Росс)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
250-річчя з дня відкриття Російської Америки
(Фортеця Росс)
СРСР СРСР
Номінал 3 карбованців
Маса 31.1 г
Діаметр 39 мм мм
Товщина 3,3 мм
Гурт рубчастий
Метал срібло
Роки карбування 1991
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення корабля
Гравер Л. С. Комшилов

250-річчя з дня відкриття Російської Америки (Фортеця Росс) (рос. 250-летие со дня открытия Русской Америки (Крепость Росс)) — срібна ювілейна монета СРСР вартістю 3 карбованця, випущена 23 квітня 1991 року.

Тематика[ред. | ред. код]

Заснований в 1812 році Форт-Росс став першим російським поселенням в Каліфорнії, засновником його є І. А. Шматків, заступник начальника Російсько-Американської компанії. Форт розташувався на високому стрімкому березі Тихоокеанського узбережжя Каліфорнії в 44 км на захід від Санта-Роза і в 80 км від Сан-Франциско; офіційно названий Форт Росс 13 серпня 1812 року. Місцевість, де був зведений Форт Росс, перебувала в 29 км на північ від затоки Бодега. Форт Росс — перше російське поселення і фортеця в Америці. У ньому знаходилася продовольча база, торговий пост і центр хутрової торгівлі Російської американської компанії — тепер в дерев'яному форті знаходиться музей, а в Свято-Троїцької каплиці, розташованій на території фортеці, два рази на рік служать православні священики. Форт Росс привертає увагу не тільки російськомовного населення штату, а й американців, які з подивом дізнаються, що в Каліфорнії колись існувала російська колонія.

Історія[ред. | ред. код]

У 1990—1991 роках було випущено серію монет «250-річчя з дня відкриття Російської Америки» з якістю пруф — 2 срібних монет номіналом у 3 карбованці, 4 паладієвих монет номіналом 25 карбованців, а також 2 монети номіналом 150 карбованців у платині. Монети було присвячено 250-річчю з дня відкриття Російської Америки — володінь Російської імперії в Північній Америці, що включала Аляску, Алеутські острови, Олександрівський архіпелаг і поселення на тихоокеанському узбережжі сучасних США (Форт-Росс).

Монети карбувалися на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
3
срібло
31.1
39
рубчастий
25.000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, під ним літери «СССР», нижче ліворуч і праворуч риса, під рискою зліва хімічне позначення «Ag» і проба «900» металу з якого зроблена монета, під ними чиста вага дорогоцінного металу «31,1», під рискою праворуч монограма монетного двору «ЛМД», нижче позначення номіналу монети цифра «3» і нижче слово «РУБЛЯ», знизу у канта рік випуску монети «1991».

Реверс[ред. | ред. код]

Зверху уздовж канта монети слова «250 ЛЕТ ОТКРЫТИЯ РУССКОЙ АМЕРИКИ», знизу розділені крапкою слова «КРЕПОСТЬ РОСС» і рік «1812», в середині зліва російське поселення в Північній Каліфорнії, праворуч вітрильне судно.

Гурт[ред. | ред. код]

Рубчастий (300 рифлень).

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]