ARDI

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ARDI
Вебсайт: wipo.int/ardi

ARDI (англ. Access to Research for Development and Innovation) — програма співробітництва між Всесвітньою організацією інтелектуальної власності та відомими видавництвами науково-технічної інформації, що служить інформаційною платформою в рамках якої надається доступ до результатів досліджень для розвитку та інновацій. ARDI забезпечує доступ до більш ніж 200 онлайн-журналів для патентних відомств, навчальних та науково-дослідних установ у 107 країнах, що розвиваються (листопад 2011).[1] Заявлена ​​мета ARDI — «сприяння інтеграції країн, що розвиваються, в глобальну економіку знань, що дозволяє їм у повнішій мірі реалізувати свій творчий потенціал»[2].

ARDI є складовою частиною програми Research4Life, що діє у чотирьох напрямах — HINARI (ресурси для медицини та здоров'я), AGORA (сільське господарство), OARE (довкілля) та власне ARDI (науково-технічна інформація)[3]. Research4Life надає країнам, що розвиваються, безкоштовний або недорогий доступ до академічного та професійного рецензованого онлайн-контенту в Інтернеті[4].

Історія[ред. | ред. код]

Програму ARDI започаткувала Всесвітня організація інтелектуальної власності в липні 2009 року у співпраці з 12 великими видавництвами — American Association for the Advancement of Science; American Institute of Physics; Elsevier; Institute of Physics; John Wiley & Sons; Oxford University Press; National Academy of Sciences; Nature Publishing Group; Royal Society of Chemistry; Sage Publications; Springer Science+Business Media; and Taylor & Francis[5].

Учасники[ред. | ред. код]

Установи, які мають право на участь у ARDI — патентні відомства, академічні установи та науково-дослідні інститути.[6]. Всі члени зареєстрованої організації (науковці, педагогічний та адміністративний персонал, студенти) можуть скористатися інформаційними ресурсами, доступ до яких здійснюється завдяки ARDI[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.wipo.int/ardi
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 березня 2013. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 квітня 2012. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 вересня 2012. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 травня 2013. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 січня 2013. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 14 лютого 2013. Процитовано 15 березня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]