Acer laevigatum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer laevigatum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. laevigatum
Біноміальна назва
Acer laevigatum
Wall., 1830

Acer laevigatum — вид квіткових рослин із роду клен (Acer).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це однодомне дерево 10–15 метрів заввишки. Гілочки тонкі, голі чи запушені. Листки опадні: листкові ніжки 10–18 мм завдовжки, голі чи запушені, пурпурно-зелені; листова пластинка світло-зелена з обох поверхонь або знизу зеленувата, від ланцетної до довгастої або яйцеподібної або еліптично-довгастої, 7–15 × 2.5–5 см, у молодому віці край зазвичай цільний або віддалено зазубрений, верхівка загострена або коротко загострена. Суцвіття верхівкове на облиствених гілочках, щиткувато-волотисте, запушене чи голе. Чашолистків 5, яйцеподібно-довгасті. Пелюсток 5, білі, обернено-яйцеподібні, довші за чашолистки. Тичинок 8. Плід коричнювато-жовтий у зрілому віці або пурпурувато-зелений; горішки сильно опуклі, еліпсоїдні чи еліпсоїдно-видовжені, ≈ 1 см у діаметрі. Період цвітіння: квітень; період плодоношення: серпень і вересень. 2n = 26[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Ареал: Бутан, Китай (Юньнань, Тибет, Сичуань, Гуандун, Гуансі, Гуйчжоу, Хубей, Хунань, Шеньсі), Індія (Сіккім, Західна Бенгалія, Уттар-Прадеш, Нагаленд, Мегхалая, Маніпур, Аруначал-Прадеш), М'янма, Непал, В'єтнам. Росте на висотах від 1000 до 2700 метрів. Зростає у високогірних помірних і вологих тропічних лісах; часто поєднується з іншими видами кленів і дерев у змішаних насадженнях[2].

Використання[ред. | ред. код]

Вид використовується для деревини, яка може бути використана для будівництва будівель і дощок. Також її заготовляють на дрова. Вид має лікувальні властивості, наприклад, його листя використовуються для виробництва мазі для лікування розтягнень[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Acer laevigatum. Flora of China. efloras.org. Процитовано 15.08.2022. (англ.)
  2. а б Crowley, D.; Barstow, M.; Rivers, M. C. (2018). Acer laevigatum. The IUCN. Процитовано 15.08.2022. (англ.)