Alstom Coradia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Alstom Coradia
Зображення
Оператор SNCF, Metronom Eisenbahngesellschaft і Storstockholms Lokaltrafik
Виробник Alstom
Ширина колії європейська колія і російська колія
CMNS: Alstom Coradia у Вікісховищі

Alstom Coradia — серія пасажирських електро — і дизель-поїздів виробництва французької компанії Alstom, для міжміських і регіональних[en] послуг. Їх модифікації працюють в Європі, Північній Америці та Африці.

Дизайн[ред. | ред. код]

Coradia — серія високопродуктивних рухомих складів, вироблених компанією Alstom Transport і пропонованих у різних конфігураціях у відповідності з різними вимогами операторів. [1] Доступний як в дизельній багатоблоковій (DMU), так і в електричній багатоблоковій конфігурації (EMU); Також була розроблена двоповерхова модель підвищеної місткості Coradia Duplex. Coradia використовує власну тягову систему Onix igBT компанії Alstom, яка просувається що забезпечує плавне прискорення та енергозбереження. [1] Стандартні варіанти поїзда оснащені системою рекуперативного гальмування. Coradia також може бути оснащена різними системами зв'язку і сигналізації, включаючи національний автоматичний захист поїздів (ATP) і європейську систему управління поїздами (ETCS). [1]

«Coradia» спроєктована таким чином, щоб забезпечити високий рівень комфорту для пасажирів. [1] Дизайн інтер'єру включає в себе модульну філософію; У стандартній комплектації пасажирський салон оснащений розсіяним освітленням, багажними полицями та складськими приміщеннями, а також перегородками, розташованими між фойє та зонами відпочинку. Кожне сидіння може бути обладнане електричними розетками, індивідуальним освітленням, різними аудіо-і відеосистемами; Як крок, так і конфігурація сидінь налаштовуються відповідно до вимог оператора. Внутрішні фітинги можуть бути легко перерозподілені, як правило, монтуються в спеціально побудовані пази. [1] Серед варіантів, доступних для налаштування, є таке обладнання, як торгові автомати, диспенсери для продажу квитків в поїзді і вбудований інтернет; також можуть бути встановлені спеціалізовані засоби доступу для пасажирів з обмеженими можливостями. [1]

Лінійка регіональних поїздів Coradia має у своєму складі різновиди Coradia Duplex, Coradia Lint, Coradia Continental, Coradia Polyvalent і Coradia Nordic. [1] Alstom також розробила Coradia Meridian спеціально для Trenitalia[en] та інших регіональних операторів в Італії. Coradia Continental AN EMU експлуатувався у вигляді трьох, чотирьох, п'яти або шести вагонних комплектів; у піковий час до них можна було приєднати до чотирьох вагонних комплектів. Тягова система монтується на даху, звільняючи місце для просторішого інтер'єру. Розроблений для німецького та інших європейських ринків, Continental відповідає стандарту вантажної колії Міжнародного союзу залізниць (МСЗ) і підходить для платформ заввишки 550—760 мм (22-30 дюймів).

Двобічний поїзд Coradia — двоповерховий електропотяг, що має два-сім вагонів; крім того, до чотирьох вагонів можуть бути сполучені один з одним для максимальної довжини 12 вагонів. Лінійка Duplex має у своєму складі дві моделі, одна з яких розроблена і використовується для обслуговування TER[en] у Франції (має позначення SNCF Class Z 26500[en]), а також Société Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois[en] (позначенyz CFL 2200), в той час як друга модель використовується в Швеції.[1]

Coradia Nordic — має найширший кузов поїзда, спеціально розроблений для стандарту широкої колії, широко використовуваного в Північній Європі, і доступний в конфігураціях чотирьох, п'яти або шести вагонів (EMU). Його можна використовувати в суворі зими, характерні для Скандинавії, при температурі до -35 ° C і зберігати при температурі до -40 ° C. За для зручності пасажирів його тягове обладнання змонтовано на даху. [1]

Alstom Coradia LINT, спочатку розроблений компанією Linke-Hofmann-Busch[en] (LHB) до їх придбання компанією Alstom, є дизельним легким потягом, чимось схожий на Siemens Desiro і Bombardier Talent. Доступний в конфігураціях одного, двох і трьох вагонних комплектацій; до трьох таких вагонів можуть бути сполучені один з одним. Використовується на деяких залізницях Німеччини (DB class 640 та 648), Нідерландів і Данії.

Coradia Polyvalent — останній варіант лінійки Coradia. Може працювати з максимальною швидкістю 160 км/год на постійному та змінному струмі при напрузі 25 кв і 1500 кв; також доступна транскордонна версія, здатна працювати при напрузі 15 кв, для німецьких і швейцарських залізничних мереж. Низька підлога вагонів забезпечує поліпшену доступність і хороший огляд для пасажирів. Задля зменшення вібрації і рівня шуму, моторизовані візки розміщуються на обох кінцях кожної секції.

Оператори[ред. | ред. код]

Велика Британія[ред. | ред. код]

Coradia 1000[ред. | ред. код]

Перші британські «Coradia» розпочали обслуговувати пасажирів 2001 року. Серія представлена двома підсеріями. Дизельна серія Coradia 1000 складається з класу 175 (27 одиниць), що в 2020-х працює в Уельсі, і класу 180 Adelante (14 одиниць), що використовує Grand Central[en].

Coradia Juniper[ред. | ред. код]

Докладніше: Alstom Coradia Juniper

Серія електропотягів Coradia Juniper має у своєму складі: British Rail Class 334[en] (використовується для приміських перевезень Глазго, 40 одиниць), British Rail Class 458[en] (використовується на маршрутах від лондонського Ватерлоо до Редінга, 30 одиниць), а також раніше включало British Rail Class 460[en] (спочатку використовувався Гатвік-Експрес, але повністю включений до серії 458 (на початок 2016 року).

Серія Фото Оператор Виготовлення Номер Кількість

вагонів

Припинення

експлуатації

Тип живлення Примітки
175[en] Transport for Wales Rail[en] 1999-2001 27 2 або 3 Немає Дизель Кінцеві два вагони мають маркування А та С, незалежно від того чи є посередині вагон В.
180[en] Grand Central, East Midlands Railway[en] 2000-2001 14 5 Немає Дизель
334[en] Abellio ScotRail[en] 1999-2002 40 3 Немає Пантограф
458 (5JUP)[en] South Western Railway[en] 1998-2002 30 5 Так Контактна

рейка

460 (8GAT)[en] Gatwick Express 1999-2001 8 8 Немає Контактна

рейка

Виведено з експлуатацію в 2012 році і перетворено на клас 458/5 для South West Trains[en].

Континентальна Європа[ред. | ред. код]

Франція[ред. | ред. код]

У жовтні 2009 року Alstom отримала замовлення на 100 Coradia Polyvalents на суму 800 мільйонів євро від Французького національного залізничного оператора SNCF; Опціон на 130 мільйонів євро ще на 19 поїздів був реалізований в січні 2010 року. У березні 2010 року компанія отримала подальший контракт на суму 135 мільйонів євро на додаткові 23 Coradia Polyvalents від SNCF. У травні 2014 року потяг Régiolis був представлений ARF (Асоціацією французьких регіонів), SNCF і Alstom на станції Vaugirard в Парижі. 182 потяги Régiolis були замовлені 12 французькими регіонами. SNCF замовила 14 водневих поїздів у 2021 році[2]

Німеччина[ред. | ред. код]

Coradia Continental працює у декількох операторів в Німеччині. Він був представлений в 2002 році і був замовлений Hamburger Hochbahn[en] (для agilis[en] [3]), DB Regio[4], Metronom і Hessische Landesbahn[en] (HLB)[5].

Також експлуатується Coradia LINT, відома під місцевими позначеннями DB class 640 та DB class 648. У травні 2013 року приватний оператор AKN Eisenbahn замовив 14 вагонів Coradia на суму близько 60 мільйонів євро. [1] У травні 2014 року Alstom поставила перший з 24 модернізованих Coradia LINT німецькому державному управлінню громадського транспорту Нижньої Саксонії Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG). У квітні 2014 року компанія погодилася поставити LNVG шість нових Coradia LINT; у тому ж місяці компанія Verkehrsverbund Mittelsachsen (VMS) в Центральній Саксонії, Німеччина, підписала контракт на поставку 29 електропоїздів Coradia Continental вартістю 150 мільйонів євро. [1]

У грудні 2015 року компанія Hessische Landesbahn[en] уклала контракт на суму 160 млн євро на 30 електропотягів Coradia Continental, що будуть працювати в мережі Зюдгессен-Унтермайн. У березні 2016 року компанія Transdev розмістила замовлення на 28 Coradia Lints для експлуатації в Аугсбурзі, Німеччина. У квітні 2016 року DB Regio розмістила замовлення на вісім Coradia LINT вартістю 40 мільйонів євро. [1]

Швеція[ред. | ред. код]

Докладніше: SL X60, X3 (train), SJ X40 та X61 (railcar)

Coradia Nordic використовується для Storstockholms Lokaltrafik (позначається X60) для приміських перевезень у районі Стокгольма. У червні 2012 року Storstockholms Lokaltrafik уклала контракт на суму 440 мільйонів євро на 46 поїздів Coradia Nordic, що, як повідомляється, призвело до того, що загальна кількість замовлень Nordic trains досягло 129. [1] Ще кілька контрактів було реалізовано для інших шведських операторів, головним чином Skånetrafiken в окрузі Сконе. У лютому 2015 року Skånetrafiken розмістила замовлення на суму близько 150 мільйонів євро для 25 Coradia Nordics. [1] Як континентальні, так і нордичні модифікації спочатку продавалися як Coradia Lirex.

Версія двоповерхового Coradia, SJ X40[en] використовує компанія SJ AB, спочатку передбачалося використовувати для регіонального руху навколо озера Меларен в Швеції. Проте SJ AB запустила поїзд на міжміському маршруті між Стокгольмом і Гетеборгом.

Назва Фото Виготовлення Кількість потягів Кількість вагонів Тип живлення Примітки
X3 1999 7 4 Пантограф Використовується Arlanda Express між Стокгольм-Центральний та Стокгольм-Арланда.
SJ X40[en] 2006-2008 43 2 або 3
SL X60[en], X60A, X60B X60: 2005—2008, X60A: 2012, X60B: 2016-present 83 6 Використовується у приміському сполученні
X61[en] 2009 р., декілька замовлень для різних операторів 134 4 Використовується у приміському сполученні
SL_X60#X62[en] 2012 11 Використовується в регіональних службах Norrtåg у округах Вестерноррланд, Ямтланд, Вестерботтен та Норрботтен. Вони мають максимальну швидкість 180 км/год.

Фінляндія[ред. | ред. код]

VR Class Sm4[en] [6] використовується для регіонального руху з Гельсінкі до Тампере та Коуволи.

Італія[ред. | ред. код]

У вересні 2012 року компанія Alstom отримала замовлення у розмірі 67 мільйонів євро від Ferrovie Nord Milano[en] (FNM) на десять додаткових регіональних поїздів Coradia Meridian. [1] Alstom поставила 14 поїздів до FNM відповідно до угоди до 2013 року. Ferrovie dello Stato Italiane замовило ще 70 потягів Coradia Meridians у Alstom у листопаді 2012 року [1]. Alstom Coradia обслуговує Malpensa Express

Північна Америка[ред. | ред. код]

Канада[ред. | ред. код]

Докладніше: Alstom Coradia LINT

Лінія Coradia LINT була введена в експлуатацію в 2015 році оператором OC Transpo[en] в Оттаві, Онтаріо, Канада, де шість одиниць обслуговують лінію Трілліум[en] мережі O-Train.

Сполучені Штати[ред. | ред. код]

13 січня 2021 року компанія Metra оголосила про покупку 500 дворівневих вагонів Coradia. .[7][8][9]

Африка[ред. | ред. код]

Алжир[ред. | ред. код]

В 2018 році в Алжирі були представлені поїзди Coradia. SNTF придбало 17 поїздів на маршрути далекого сполучення між Алжиром та Ораном [10], перевезення стартували з березня 2018 року та Алжиром і Батна [11] , починаючи з травня 2018 року. Компанія також планує використовувати поїзди Coradia між Алжиром і Сетифом. SNTF назвав проєкт 'Coradia ELDJAZAÏR. [12]".'

Сенегал[ред. | ред. код]

Наприкінці 2018 року Alstom розпочала поставки п'ятнадцяти чотиривагонних двосторонніх поїздів Coradia для регіонального експресу між Дакаром та міжнародним аеропортом Дакар-Діас у Сенегалі. [13]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и к л м н п р с т «Alstom Coradia Regional Trains.» [Архівовано 20 червня 2019 у Wayback Machine.] railway-technology.com, Retrieved: 20 May 2018.
  2. SNCF signs with Alstom for hydrogen trains. The Engineer. 9 квітня 2021. Архів оригіналу за 16 травня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  3. BeNEX places €100m Coradia order. Railway Gazette International. 30 July 2008. Архів оригіналу за 23 липня 2014. Процитовано 19 March 2018.
  4. DB Regio orders Saarland EMUs. Railway Gazette International. 3 May 2017. Архів оригіналу за 20 березня 2018. Процитовано 19 March 2018.
  5. HLB orders more Coradia Continental EMUs. International Railway Journal. 15 March 2018. Процитовано 19 March 2018.
  6. Archived copy. Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 19 серпня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Metra Board approves purchase of up to 500 modern railcars | Metra. metrarail.com. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 14 січня 2021.
  8. Quillen, Kim. Metra to buy up to 500 new rail cars equipped with bike racks, video screens and charging outlets. chicagotribune.com. Архів оригіналу за 23 червня 2021. Процитовано 14 січня 2021.
  9. Sarraf, Isabelle (13 січня 2021). Metra to buy 500 new railcars. Chicago Sun-Times (англ.). Архів оригіналу за 5 червня 2021. Процитовано 14 січня 2021.
  10. Thouraya, Chellouf. Transport ferroviaire: la SNTF prévoit de nouvelles dessertes de grandes lignes sur son réseau. www.aps.dz (fr-fr) . Архів оригіналу за 26 вересня 2018. Процитовано 26 вересня 2018.
  11. SNTF. Coradia EL DJAZAÏR sur l'axe Alger-Batna (fr-fr) . Архів оригіналу за 26 вересня 2018. Процитовано 26 вересня 2018.
  12. SNTF. Coradia EL DJAZAÏR sur l'axe Alger-Batna (fr-fr) . Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 26 вересня 2018.
  13. Alstom ships Senegal trainsets. Railway Gazette International. 22 October 2018. Архів оригіналу за 24 жовтня 2018. Процитовано 24 October 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Alstom Coradia