Ammospermophilus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ammospermophilus
Період існування: пізній міоценнаш час
Ammospermophilus leucurus типовий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Вивіркові (Sciuridae)
Триба: Marmotini
Рід: Ammospermophilus
Merriam, 1892
Вікісховище: Ammospermophilus

Ammospermophilusрід мишоподібних гризунів з родини вивіркових. Середовищем проживання є посушливі райони на південному заході Північної Америки (США, Мексика).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Довжина голови й тулуба 140–160 мм, довжина хвоста 60–90 мм, вага 100–140 грамів. Вони забарвлені в різні відтінки коричневого в залежності від виду. Для всіх видів характерна поздовжня смужка білого кольору, яку можна побачити з обох боків тіла.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ammospermophilus будують тунелі, в яких ховаються вночі. Протягом дня вони виходять і шукають насіння, плоди та коріння, винятково також комах і падлу. Їжу часто складають у защічні мішечки і приносять у нору. Колонії складаються з шести-восьми тварин, які живуть разом у суворій ієрархії. Самиці народжують 5–14 дитинчат після 30 днів вагітності. Тривалість життя мала через велику кількість хижаків (хижі птахи, лисиці, рисі, койоти, борсуки та гримучі змії), але в неволі вони можуть прожити до шести років. Тварини мають особливий механізм терморегуляції, який дозволяє їм шукати їжу за межами нір навіть у дуже спекотні дні.

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Види A. harrisii, A. interpres й A. leucurus класифіковані як такі, що не перебувають під загрозою зникнення (LC), A. nelsoni — під загрозою вимирання (EN). Найбільшою загрозою є втрата середовища проживання через розвиток сільського господарства та міст, а також розвідку видобування нафти та газу[1].

Види[2][ред. | ред. код]

Поширення роду Ammospermophilus в Північній Америці
Філогенетична систематика Marmotini

Ammospermophilus

Notocitellus

Urocitellus

Marmota

Spermophilus sensu stricto

Otospermophilus

Callospermophilus

Ictidomys

Poliocitellus

Cynomys

Xerospermophilus

Взаємозв'язки між Marmotini за даними cytochrome b data (Helgen et al., 2009): роди, які раніше входили до Spermophilus, виділені жирним шрифтом[3].
  1. Ammospermophilus harrisii
  2. Ammospermophilus interpres
  3. Ammospermophilus leucurus (у т. ч. insularis)
  4. Ammospermophilus nelsoni

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ammospermophilus — Genus. The IUCN Red List of Threatened Species. Архів оригіналу за 28 липня 2020. Процитовано 16.04.2022. (англ.)
  2. Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 16.04.2022.
  3. Helgen, Kristofer M.; Cole, F. Russel; Helgen, Lauren E.; Wilson, Don E (2009). Generic Revision in the Holarctic Ground Squirrel Genus Spermophilus (PDF). Journal of Mammalogy. 90 (2): 270—305. doi:10.1644/07-MAMM-A-309.1. Архів оригіналу (PDF) за 22.10.2011. Процитовано 25.02.2016.