Amnesia: The Bunker

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Amnesia: The Bunker
Розробник Frictional Games
Видавець Frictional Games
Дистриб'ютор PlayStation Store, Microsoft Store і Steam
Жанр(и) survival horror
Платформа Windows, PlayStation 4, Xbox Series і Xbox One
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску 6 червня 2023[1]
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська
Технічні деталі
Рушій HPL Engined
Носій Blu-ray Disc і цифрова дистрибуція
Amnesiad
Офіційний сайт(англ.)

Amnesia: The Bunker — відеогра у жанрі survival horror, розроблена та випущена Frictional Games. Як четверта частина серії Amnesia, гра розповідає про французького солдата, який опинився в пастці катакомб бункера з монстром і повинен знайти спосіб звідти втекти. Гра була випущена для Windows PC, PlayStation 4, Xbox One та Xbox Series X і Series S 6 червня 2023 року[2].

Геймплей[ред. | ред. код]

Amnesia: The Bunker, як і його попередниця, є відеогрою про виживання від першої особи . Дія гри розгортається під час Першої світової війни, і гравець бере під свій контроль французького солдата Анрі Клемента. Анрі потрапляє в пастку підземного бункера, де на нього полює таємничий, але світлочутливий монстр на ім'я «Звір». Щоб вижити в бункері, Анрі повинен підтримувати потужність бази, збираючи ресурси та боєприпаси, які випадковим чином розміщуються на карті гри. Анрі також може використовувати револьвер та інші метальні предмети, такі як гранати та сигнальні ракети, щоб боротися з ворогами, але боєприпасів досить мало.[3] База тьмяно освітлена, і Анрі оснащений годинником, який показує, коли в генераторах закінчиться паливо. Якщо паливо закінчиться, на базі стане зовсім темно і монстр буде активно полювати на Анрі. Щоб вирішити проблему, гравцеві потрібно заправити генератор, а за допомогою динамо-ліхтарика знайти шлях пересування в бункері.[4]

На відміну від попередніх ігор Amnesia, у грі є «напіввідкритий світ», який дає гравцям більше свободи досліджувати та наближатися до своїх цілей.[5] У грі небагато прописаних моментів, і Звір є постійною загрозою, яка переслідує Анрі протягом усієї гри. У грі є елементи з використанням симуляторів. Наприклад, гравці можуть вилити бензин на підлогу та підпалити його, створивши тимчасове джерело світла та налякавши монстра. Гравці регулярно заходитимуть у безпечні кімнати, де вони зможуть використовувати скрині для зберігання предметів, збереження гри та перегляду карти гри, щоб краще зрозуміти її схему.[6]

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1916 році Франція та Німеччина перебувають у розпалі Першої світової війни. Французький солдат Анрі Клеман вирушає на поле бою, щоб розшукати свого друга Огюстена Ламбера, який зник під час патрулювання. Анрі знаходить Ламберта у глибокому бункері. Він змушує Ламберта випити свіжої джерельної води, яку він знаходить у бункері, щоб оживити його, і намагається віднести Ламберта в безпечне місце. Однак їх помічають німці, і Анрі втрачає свідомість від вибуху артилерійського снаряда.

Анрі прокидається через деякий час у, здавалося б, покинутому бункері, не пам'ятаючи, як він там опинився. Досліджуючи катакомби далі, він зрештою дізнається, що якийсь невідомий монстр з'явився нізвідки і тероризував військових, які там перебували, вбиваючи французький гарнізон. Офіцери бункера були першими, хто втік, провалившись у єдиному виході, щоб закрити монстра всередині, але загнавши в пастку солдатів, що залишилися позаду. Анрі знаходить вцілілого солдата, який наказує йому знайти динаміт і детонатор, щоб знову відкрити вихід, але незабаром після цього солдата вбиває монстр. Не маючи іншого вибору, Анрі шукає динаміт у приміщеннях бункера. Під час своїх пошуків він натрапляє на інші підказки, залишені солдатами, і починає збирати факти, які допомагають йому розібратися у цій ситуації.

Незадовго до цих подій військові розташованого в бункері гарнізону виявили підземні катакомби римських часів. Вони почали їх розкопувати аби використати для захисту від раптової атаки на німецькі укріплення, але деякі з солдатів почали страждати від галюцинацій і яскравих кошмарів та всіляко саботували розкопки, намагаючись закрити тунель. Згодом солдатів віддали під військовий суд, але розкопки тривали. Пізніше Ламберт повернув пораненого Анрі в комі, але Ламберт, як не дивно, залишився неушкодженим. З'ясувалося, що джерельна вода, яку пив Ламберт, походить із римських руїн і почала повільно мутувати його та зводити з розуму, поки він повністю не перетворився на Монстра, переслідуючи і вбиваючи своїх колишніх товаришів у бункері.

Зрештою Анрі вдається знайти динаміт та під'єднати детонатор, підірвавши вихід. Однак замість того, щоб відкрити тунель, Анрі випадково потрапляє глибше до руїн римських катакомб, де його чекає останнє зіткнення із Монстром, де він може спробувати боротися з ним і відправити його в підземну прірву та втекти або програти. Зрештою Анрі вдається повернутися на поверхню, але якщо йому не вдається вбити Монстра, той втікає разом з ним, перш ніж потрапити на Нічийну землю. Незалежно від кінцівки, Анрі падає до воронки від снаряда саме тоді, коли починає наближатися німецький патруль, залишаючи його долю невизначеною.

Розроблення концепції[ред. | ред. код]

Frictional Games назвали The Bunker «опорною точкою» франшизи, оскільки вона включає в себе елементи ігор із пісочницею та зосереджується на ігровому процесі, що виникає.[5] За словами директора гри Фредріка Олссона, команда зосередилася на повторюваності гри, і що кожне проходження призведе до унікальних моментів для гравців. За допомогою процедурної генерації гри команда хотіла уникнути «лінійності та передбачуваності» та запропонувати гравцям складний досвід.[7] Він додав, що команда віддає перевагу розробці ігрового процесу, а не створенню сюжету гри, хоча в грі все ще є записи в журналі, за допомогою яких гравці можуть далі досліджувати світ гри та невідомі до цього факти[3].

Amnesia: The Bunker було анонсовано в грудні 2022 року[8]. Спочатку реліз гри мав відбутися в березні 2023 року, але команда відклала випуск гри на травень 2023 року, оскільки команда «пережила важку зиму з низкою хвороб, які вплинули на підготовку».[9] Потім реліз булоще раз відкладено на два тижні через «непередбачені проблеми із сертифікацією». Випуск гри на ПК з Windows, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X та Series S відбувся 6 червня 2023 року[10][11].

Реакція[ред. | ред. код]

Amnesia: The Bunker отримала «загалом схвальні» відгуки, згідно з оцінками на агрегаторі рецензій Metacritic .

Критикуючи штучний інтелект монстра як посередній, IGN сподобався тиск, який гра чинить на гравця через обмежену кількість палива для роботи генератора: «Це означає, що кожен похід в дальні куточки бункера супроводжується відчуттям, що не вистачить часу на виконання завдання». GameSpot похвалив напругу, присутню під час управління ресурсами гри, написавши: «Усі ресурси обмежені, тому використання будь-якого з них має відповідати важливій причині, інакше ви прирікаєте себе на провал». GamesRadar+ вважає, що історія була слабшою, ніж попередні частини: «Жахливий сюжет Amnesia: The Bunker, який розгортається через старі документи, справді захоплює, але він не зовсім на тому ж рівні, що й минулі роботи Frictional».

PC Gamer насолоджувався звуковим оформленням назви: «У „Бункері“ є оточуючий, печерний гул, який переривається вереском щурів, випадковими криками Монстра та приголомшливими ударами німецької артилерії». Eurogamer сподобалося, як гра заохочувала учасників експериментувати, використовуючи навколишнє середовище як засіб для відкриття нових речей. «Яким би жахом це не було, це таке захоплення, коли ваші сміливі експерименти та винахідливість винагороджуються такими цікавими способами».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сонин В. Новую часть «Амнезии» в очередной раз перенесли // Игромания — 2023. — ISSN 1560-2583
  2. Вийшла Amnesia: The Bunker, четверта гра у серії горорів Amnesia. https://mezha.media (укр) . mezha.media. 7 червня 2023. Процитовано 7 червня 2023.
  3. а б Filiari, Alessandro (30 березня 2023). Amnesia: The Bunker Feels Like A New Beginning For The Series. IGN. Процитовано 7 червня 2023.
  4. Marshall, Cass (1 грудня 2022). Amnesia: The Bunker gives the player a gun — but at what cost?. Polygon. Процитовано 27 травня 2023.
  5. а б Wales, Matt (1 грудня 2022). Soma dev reveals "unscripted" WW1 horror Amnesia: The Bunker. Eurogamer. Процитовано 7 червня 2023.
  6. Ramée, Jordan (31 березня 2023). Amnesia: The Bunker Is Too Stressful For Me, But An Interesting Shift Away From The Series' Linear Roots. GameSpot. Процитовано 27 травня 2023.
  7. Parijat, Shubhankar (28 березня 2023). Amnesia: The Bunker Interview – Semi-Open World, Structure, Stalker, and More. Gaming Bolt. Процитовано 27 травня 2023.
  8. LeBlanc, Wesley (1 грудня 2022). Frictional Games Announces Amnesia: The Bunker, A New Sandbox Open-World Horror Game. Game Informer. Процитовано 27 травня 2023.
  9. Prescott, Shaun (2 лютого 2023). Amnesia: The Bunker delayed into May after a 'tough winter'. PC Gamer. Процитовано 27 травня 2023.
  10. Ivan, Tom (12 травня 2023). Amnesia: The Bunker has been delayed to June. Video Game Chronicles. Процитовано 27 травня 2023.
  11. У що пограти влітку 2023 року. Сім головних відеоігрових релізів цього літа. LIGA (укр.). 4 червня 2023. Процитовано 7 червня 2023.
  12. Amnesia: The Bunker for PC Reviews. Metacritic. Процитовано 5 червня 2023.
  13. Amnesia: The Bunker for PlayStation 4 Reviews. Metacritic. Процитовано 5 червня 2023.
  14. Blake, Vikki (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker review - survival horror that's dark in all the right ways. Eurogamer. Процитовано 5 червня 2023.
  15. Delaney, Mark (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker Review - Shellshocked. GameSpot. Процитовано 5 червня 2023.
  16. Cryer, Hirun (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker review: 'A bold new direction for the series'. GamesRadar+. Процитовано 5 червня 2023.
  17. Hafer, Leana (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker Review. IGN. Процитовано 5 червня 2023.
  18. Litchfield, Ted (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker review. PC Gamer. Процитовано 5 червня 2023.
  19. Croft, Liam (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker Review (PS4). Push Square. Процитовано 5 червня 2023.
  20. White, Lucas (5 червня 2023). Amnesia: The Bunker review: Old flashlight simulator. Shacknews. Процитовано 5 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]