Aulostomus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aulostomus
Голова Aulostomus maculatus: Aulostomidae
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Іглицеподібні (Syngnathiformes)
Підряд: Aulostomoidei
Надродина: Aulostomoidea
Родина: Aulostomidae
Rafinesque, 1815
Рід: Aulostomus
Lacépède, 1803
Види

Див.текст

Посилання
Вікісховище: Aulostomidae
EOL: 46567823
ITIS: 166410
NCBI: 150447
Fossilworks: 35854

Aulostomus — рід риб, єдиний в родині Aulostomidae ряду Іглицеподібні (Syngnathiformes). Є великим далеким родичем іглиці. Має дуже цікаву зовнішність: подовжене тіло, довгу голову з великими щелепами — від загальної довжини тіла щелепи займають мало не четверту частину. Вони схожі на трубку злегка плоску на кінці, і цим, ймовірно, рибка заслужила свою назву — «флейта».

Опис[ред. | ред. код]

Мешкають неглибоко, серед коралових рифів або у скель. Вони зустрічаються різної довжини: в основному — близько 50-70 сантиметрів, але іноді попадаються екземпляри в 1,5 метра. Тіло їх покрите дрібною ктеноїдною лускою. Передній спинний плавник є окремими колючими променями. Черевні і грудні плавники дуже маленькі і користі від них не багатьох — щоб плавати, рибі доводиться посилено ними працювати. Тому влаштовувати гонитву за здобиччю, як правило безглуздо. Забарвлення у риб найчастіше жовте або зелене, але зустрічаються особини з червонястим або бурим забарвленням. Вони можуть бути однотонними, з подовжніми або поперечними смужками і плямами. У їх своєрідної будови і зовнішнього вигляду є як плюси, так і мінуси. До плюсів відноситься можливість відмінного маскування серед водної рослинності, а до мінусів те, що її тіло не можна назвати гнучким, та і маленький хвіст не дозволяє їй здійснювати довгі пересування. Через це вони ведуть малорухомий спосіб життя.

Поширення[ред. | ред. код]

Зустрічаються в тропічних водах по всьому світу, з двома видами в Атлантичному океані і один в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вони є активними, спеціалізованими хижаками. За допомогою свого довгого тіла, вони вихоплюють здобич — дрібну рибу і ракоподібних прямо з гілок коралів. Вони користуються двома основними видами мисливської тактики — або завмирають у вертикальному положенні, зливаючись з рослинністю, а при появі нічого непідозрюючої жертви, накидаються на неї і вмить засмоктують, або ховаються за якимсь великим мешканцем, а іноді навіть влаштовується на його спині, міцно учепившись черевними плавниками або просто пристроюється поруч. Багато хто припускає, що риба-флейта живиться тим, що залишається від здобичі свого «коня», але це зовсім не вірно.

Види[ред. | ред. код]

Описано 3 види[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2012). Види роду Aulostomus на FishBase. Версія за October 2012 року.

Посилання[ред. | ред. код]