Basel Regional S-Bahn

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Basel trinational S-Bahn
Інформація
Країна Швейцарія
Місто Базель
Дата відкриття 8 серпня 1924
Довжина ліній 357 км.
Кількість станцій 108
Кількість ліній 8 [1]
Пасажиропотік за рік 47 млн (2019)
Схема ліній
Потяг S-Bahn в Лісталь

Базельський регіональний S-Bahn — S-Bahn, що з'єднує Базель та передмістя з 1997 року із Швейцарією, Німеччиною та Францією. Мережа має вісім приміських ліній поїздів, серед них чотири, що працюють транскордонно.

S-Bahn є під орудою Швейцарською федеральною залізницею (SBB CFF FFS), її німецькою дочірньою компанією SBB GmbH, німецькою DB і французькою SNCF Mobilités. Він також працює у партнерстві з Deutsche Bahn (DB) та Національною французькою національною залізницею (SNCF) та її фундатори (швейцарські кантони Базель, Базель-Ланд, Ааргау, Золотурн, Юра, німецька земля Баден-Вюртемберг та французький регіон Ельзас).

Операції[ред. | ред. код]

Через різні фактори, частота обслуговування п'яти приміських ліній поїздів не однакова. Лінії S1 (між Basel Regional S-Bahn та Штайн — Бад-Зеккінгеном) та S3 (між Ольтеном і Лауфеном) з інтервалом щопівгодини. Лінії S5 та S6 частково працюють із інтервалом щогодини. Лінії з низьким рівнем пасажирообігу (S3 між Лауфеном і Поррантрюї та S9) працюють з погодинними інтервалами. Завдяки діяльності в трьох країнах ця модель операцій визначається не тільки попитом, а й різними попитами національної та місцевих органів влади.

Лінії[ред. | ред. код]

На кінець 2010-х працюють наступні маршрути[2]:

  • S1 Зелена лінія (нім. Grüne Linie/(фр. ligne verte) (SNCF: TER): Мюлуз-Вілль — Сен-Луї — Базель Сен-Йоганн — Базель СББ — Праттельн — Райнфельден — Штайн-Сейкінген — Лауфенбург/Фрік
  • S3 Юрабан (захід), Хауенштайнліні (схід): Поррентруй — Дельємонт — Лауфен — Дорнах-Арлесхайм — Базель СБ — Праттельн — Лісталь — Гельтеркінден — Ольтен
  • S5 Гартенбан: Вайль-ам-Рейн — Леррах — Штайнен (- Шопфхайм — Целль (Визенталь))
  • S6 Візентальбан: Базель SBB — Базель-Бадішер Bf — Рієн — Леррач — Штайнен (D) — Шопфегем — Целль (Візенталь)
  • RB Гохрайнбан: Базель-Бадішер Bf — Рейнфельден (Баден) — Лауфенбург (Баден) — Вальдшут
  • S9 Альте-Гауенштайнліні: Зіссах — Лойфелінген — Ольтен

Лінії S3 та S9 працюють виключно у Швейцарії, лінія S1 між Швейцарією та Францією, лінія S6 (і RE) між Швейцарією та Німеччиною, а лінія S5 і RB в Німеччині.

Наприкінці 2010-х залізнична мережа завдовжки 357 км включає 108 станції та зупинки, з них 47 — у Швейцарії, 54 — в Німеччині та 7 — у Франції. Найкоротша лінія — S5 (14 км), а найдовша — S3 (106 км).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За станом на 2007 рік .
  2. On the go in northwestern Switzerland with Tri-national S-Bahn Basel. Berne, Switzerland: SBB CFF FFS. Архів оригіналу за 15 квітня 2017. Процитовано 14 квітня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]