Blood Blockade Battlefront

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Blood Blockade Battlefront
Обкладинка першого тому манґи
血界戦線
Kekkai Sensen
Жанрибойовик[1]
наукова фантастика[1]
міське фентезі[2]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторНайто Ясухіро
ВидавецьЯпонія Shueisha
Інші видавціСША Dark Horse Comics
ІмпринтJump Comics SQ.
ЖурналJump Square (5 січня—4 березня 2009)
Jump SQ. 19 (19 травня—19 лютого 2015)
Період випуску5 січня 2009 — 19 лютого 2015
Кількість томів10
Телевізійний аніме-серіал
РежисерМацумото Ріе
ПродюсерОкамура Вакана
Фуруя Дайсуке
Морі Рьосуке
Амано Наокі
Муракамі Май
Хасімото Рю
Канеко Тосіакі
СценаристФуруя Кадзунао
КомпозиторІвасакі Тейсей
СтудіяBones
ЛіцензіатMadman Entertainment
Crunchyroll
Plus Media Networks Asia
Anime Limited
МережаЯпонія MBS, Tokyo MX, BS11
Інші мережіСША Aniplus Asia
Період показу4 квітня 2015 — 4 жовтня 2015
Кількість серій12 + OVA
Манґа
Blood Blockade Battlefront: Back 2 Back
АвторНайто Ясухіро
ВидавецьЯпонія Shueisha
ІмпринтJump Comics SQ.
ЖурналJump SQ.Crown (17 липня 2015–19 лютого 2018)
Jump SQ.Rise (16 квітня 2018–28 квітня 2022)
Період випуску17 липня 2015 — 28 квітня 2022
Кількість томів10
Телевізійний аніме-серіал
Blood Blockade Battlefront & Beyond
РежисерТакаянаґі Сіґехіто
ПродюсерОкамура Вакана
Фуруя Дайсуке
Морі Рьосуке
Оцукі Йосіхіро
Фукіно Фуміхіто
Камеі Хіросі
СценаристКамо Ясуко
КомпозиторІвасакі Тейсей
СтудіяBones
ЛіцензіатPlus Media Networks Asia
Crunchyroll
МережаЯпонія MBS, Tokyo MX, BS11
Інші мережіСША Aniplus Asia
Період показу7 жовтня 2017 — 23 грудня 2017
Кількість серій12 + OVA
Манґа
Blood Blockade Battlefront: Beat 3 Peat
АвторНайто Ясухіро
ВидавецьЯпонія Shueisha
ЖурналJump SQ.Rise
Період випуску26 жовтня 2022 — дотепер
Кількість томів1

Blood Blockade Battlefront (яп. 血界戦線, Кеккай Сенсен, букв. «Криваве коло — лінія фронту») — японська манґа, написана та проілюстрована Найто Ясухіро. Історія обертається навколо молодого фотографа на ім’я Леонардо Вотч, який отримує «Всевидючі Очі Богів», але ціною зору своєї сестри. Після інциденту Леонардо переїжджає до міста Новий Єрусалим, щоб приєднатися до таємної організації, відомої як «Лібра», щоб боротися з монстрами та терористами.

Найто вперше опублікував ван-шот в журналі сьонен-манґи Jump Square видавництва Shueisha у травні 2008 року. Серія з трьох глав із підзаголовком Mafūgai Kessha була опублікована в тому ж журналі з січня по березень 2009 року. Пізніше Blood Blockade Battlefront публікувалася в Jump SQ.19 з травня 2010 по лютий 2015 року, після чого журнал припинив публікацію; Shueisha зібрала розділи манґи в 10 томів формату танкобон. Пряме продовження під назвою Blood Blockade Battlefront: Back 2 Back випускалося в Jump SQ.Crown з липня 2015 по січень 2018 року, після чого журнал також припинив публікацію, а серію було передано до Jump SQ.Rise, де вона публікувалася з квітня 2018 року по квітень 2022 року; розділи були зібрані в 10 танкобонів. Третя серія під назвою Blood Blockade Battlefront: Beat 3 Peat стартувала в Jump SQ.Rise у жовтні 2022 року.

12-серійний аніме-серіал виробництва студії Bones транслювався з квітня по жовтень 2015 року. 12-серійний другий сезон транслювався з жовтня по грудень 2017 року.

У Північній Америці ліцензію на випуск манґи англійською мовою отримала компанія Dark Horse Comics, тоді як ліцензію на трансляцію аніме-серіалу отримала компанія Funimation. І манґа, і аніме були добре сприйняті виданнями завдяки своєму сюжету та героям.

Сюжет[ред. | ред. код]

Незадовго до основних подій прямо в центрі Нью-Йорку відкривається портал, внаслідок чого місто стає спільним простором світів — людського та якогось потойбічного. Щоб зупинити подальше поширення іншого світу, найсильніші маги Землі створюють навколо міста чарівний бар'єр, що ізолює територію колишнього Нью-Йорка від решти світу, і перетворює її таким чином на химерний «плавильний котел», де нахлинувші всілякі монстри співіснують з людьми, що залишаються там, а повсякденне життя пронизане всякою різною паранормальщиною, найчастіше катастрофічного характеру. Відтоді місце це отримує назву Новий Єрусалим (яп. ヘルサレムズ・ロット, Херусаремузу ротто) (у японській, де немає звуку «л», перше слово в цій назві від Єрусалима за звучанням відрізняється лише доданим звуком «х» на самому початку слова; сенс назви при цьому відрізняється діаметрально — «Лот Пекельного Салема»). У Новому Єрусалимі діє таємна організація «Лібра», яка об'єднує людей з надздібностями, головне завдання якої полягає в захисті міського спокою, наскільки це можливо, в екстраординарних випадках, що загрожують нерідко апокаліптичним розвитком подій. Одного разу в організацію з випадкової помилки потрапляє непримітний хлопець на ім'я Леонардо Вотч, на подив членів «Лібри», який має «Всевидючі Очі Богів», що дають своєму носієві різні надзвичайно потужні здібності. Однак Леонардо ще дуже молодий і недосвідчений, тому постійно потрапляє в різні колотнечі.

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Blood Blockade Battlefront написав та проілюстрував Найто Ясухіро. 2 травня 2008 року Найто вперше опублікував ван-шот в журналі сьонен-манґи Jump Square видавництва Shueisha[3][4]. У ньому було представлено лише декілька персонажів основної серії, а сюжет значно відрізнявся, основний акцент робився на полюванні на вампірів у сучасному місті. Серія з трьох глав під назвою Kekkai Sensen − Mafūgai Kessha (яп. 血界戦線 -魔封街結社-) випускалася на Jump Square з 5 січня по 4 березня 2009 року[5][6]. Ще один ван-шот було опубліковано в Jump SQ.M (Jump Square Masterpiece) vol.002 23 жовтня 2009 року[7]. Blood Blockade Battlefront потім публікувався в новому щоквартальному журналі Jump SQ.19, перша глава вийшла 19 травня 2010 року[8]. Манґа завершилася у 18-му і останньому випуску журналу Jump SQ.19 19 лютого 2015 року[9]. Shueisha зібрала розділи в десять томів формату танкобон, що вийшли з 4 січня 2010[10], до 3 квітня 2015[11]. 2010 року манґа була ліцензована компанією Dark Horse Comics для випуску англійською мовою[12].

Пряме продовження під назвою Blood Blockade Battlefront: Back 2 Back розпочалося в першому випуску нового журналу Jump SQ.Crown 17 липня 2015 року[13]. Журнал припинив публікацію 19 січня 2018 року[14][15], і манґа продовжила публікуватися в першому випуску знов нового журналу Jump SQ.Rise, що вийшов 16 квітня 2018 року[16]. Серія закінчилася 28 квітня 2022[17][18]. Shueisha зібрала розділи в десяти танкобонах, що вийшли з 4 січня 2016[19] до 4 серпня 2022 року[20].

Третя серія під назвою Blood Blockade Battlefront: Beat 3 Peat почала публікуватися в Jump SQ.Rise 26 жовтня 2022 року[18][21][22].

Аніме[ред. | ред. код]

Про аніме-адаптацію манґи вперше було оголошено в травні 2014 року. Над ним працювала студія Bones під керівництвом режисера Мацумото Ріе[23][24]. Компанія Funimation отримала ліцензію на трансляцію аніме на своєму офіційному веб-сайті[25]. Після придбання Crunchyroll компанією Sony серію було переміщено на Crunchyroll[26]. Прем'єра аніме-адаптації відбулася 4 квітня 2015 року. Серіал був ліцензований Madman Entertainment і AnimeLab для трансляції англійською мовою[27][28]. Останній епізод спочатку був запланований на 4 липня[29], але показ був відкладений через перевищення тривалості звичайного 30-хвилинного інтервалу[30]. Зрештою трансляція відбулася 4 жовтня 2015 року[31]. 25-хвилинна оригінальна відеоанімація під назвою «Король ресторану королів» йшла в комплекті з офіційним путівником Blood Blockade Battlefront, який вийшов 3 червня 2016 року[32].

Другий сезон був оголошений в грудні 2016 року[33]. Трансляція відбулася з 7 жовтня до 24 грудня 2017 року[34], складався він з 12 епізодів[35]. 24-хвилинна OVA, що вийшла 4 липня 2018 року, йшла у комплекті з п'ятим томом манги Blood Blockade Battlefront Back 2 Back. І другий сезон, і відеоанімацію зняла студія Bones, але вже під керівництвом режисера Такаянаґі Сіґехіто[36].

Театральна вистава[ред. | ред. код]

У шостому томі Blood Blockade Battle Front Back 2 Back було виявлено, що створювалася сценічна п’єса на основі манґи[37]. Вона проходила в The Galaxy Theatre у Токіо з 2 по 10 листопада 2019 року та в Художньому театрі Умеда з 14 по 17 листопада того ж року. Режисером і сценаристом п'єси став Нісіда Дайсуке[38].

Критика[ред. | ред. код]

Манґа Blood Blockade Battlefront отримала переважно позитивні відгуки від критиків. Дастін Кейбл із сайту Comic Bastards зазначив, що «сюжет манґи дуже сильний, а діалоги дотепні». Критик також зазначив, що твір спочатку здавався йому дивним, але він до цього швидко звик, заявивши, що Blood Blockade Battlefront стала однією з його найулюбленіших манґ[39]. Бріджіт Альверсон із сайту MTV Geek розкритикувала художній підхід до манґи, заявивши, що його складно зрозуміти, при цьому додавши, що «це зводиться до справи смаку. Blood Blockade Battleground — хороший вибір для читачів, які люблять багато екшну та не проти того, щоб їх занурили в центр сюжету, без особливих передісторій»[40]. Джон Роуз із сайту The Fandom Post похвалив манґу за візуалізацію, особливо за дизайн монстрів. Він також додав, що твір обов'язково має сподобатися фанатам Трігана, поціновувачам супергеройських та науково-фантастичних коміксів, а також фанатам Футурами[41]. Кілька томів також з'являлися в рейтингах бестселерів манґи[42][43].

Аніме-адаптація манґи отримала в цілому позитивні відгуки. Джейкоб Хоуп Чепмен з Anime News Network високо оцінив акторський склад і роботу студії Bones[44]. Крім того, йому сподобалася здатність аніме утримувати інтерес та інтригу, і він прокоментував: «Суміжні нитки, що пронизують ці епізодичні пригоди, починають швидко сходитися, і хоча я ще не бачу повної картини, я знаю, що Мацумото Ріе перетворює оригінал історії Лео в щось особливе. Анімація продовжує вражати. Музика продовжує зігрівати душу. В одному описі ніколи бракує часу, щоб поговорити про все, що робить це шоу таким до біса хорошим. Blood Blockade Battlefront продовжує бути найкращим»[45]. Джеріус Тейлор з The Fandom Post назвав це аніме «одночасно смішно крутим і смішно дивним» і похвалив акторський склад, як Чепмен[46]. У пізнішому огляді він сказав: «Поки ще не зовсім зрозуміло, навіщо це шоу, але наразі це хороший атракціон, і я більш ніж достатньо вірю в людей, які стоять за ним, щоб вірити, що призначення буде варте уваги»[47]. Рейчел Веррет, письменниця The Mary Sue, дала аніме найвищу оцінку, відзначивши його «енергійність і гумор», які проглядаються в акторському складі, а також кінцеві сцени, які нагадали їй інший серіал, Baccano![48]. Так само Чепмен написав статтю під назвою «Три причини, чому Blood Blockade Battlefront є найкращим шоу весни», прокоментувавши: «Це найкрутіше, наймиліше та найрозумніше аніме, яке я бачив за довгий час, безперечно, найкраще нове шоу весни 2015»[49].

Перше DVD-видання в Японії розійшлося в 4,784 копії відразу після випуску[50], а Blu-ray видання розійшлося в 12,171 копію за перший тиждень[51]. Аніме отримало у 2015 році приз від журналу Newtype у категорії «Найкращий маскот» за персонажа Соніка; також серіал посів шосте місце у категорії «Звук» та четверте у «Тематична пісня»[52]. В одному з опитувань японського журналу Entermix Blood Blockade Battlefront було визнано другим за популярністю аніме 2015 року[53].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Komatsu, Mikikazu (5 березня 2019). Yasuhiro Nightow's Blood Blockade Battlefront Manga Gets Stage Play Adaptation This Fall. Crunchyroll. Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  2. Espiritu, Emmanuelle (5 вересня 2017). 'Blood Blockade Battlefront & Beyond' Air Date, Spoilers: Origins of the All Seeing Eyes to Be Revealed in Sophomore Season. The Christian Post. Архів оригіналу за 21 квітня 2019. Процитовано 21 квітня 2019.
  3. Loo, Egan (28 березня 2008). Trigun's Nightow to Draw 1-Shot in Jump Square Mag. Anime News Network. Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  4. ja:2008年05月02日のアーカイブ. manganohi.jp (яп.). 2 травня 2008. Архів оригіналу за 11 травня 2008. Процитовано 14 квітня 2022. 【ジャンプスクエア】ジャンプSQ.6月号、 5月2日発売!! […] 〔特別読みきり!〕内藤泰弘 『血界戦線』科学万能の現代に、闇にまぎれてうごめく異能の者達。"牙狩り"クラウスは、彼らの魔手から人々を救うために戦い続ける――。制作秘話インタビューも掲載!!
  5. Найто Ясухіро (5 січня 2009). ja:血界戦線~魔封街結社~. Electric Flier – Yasuhiro Nightow official website (яп.). Архів оригіналу за 23 січня 2009. Процитовано 13 квітня 2022.
  6. Loo, Egan (2 лютого 2009). Trigun's Nightow to End Kekkai Sensen Manga. Anime News Network. Архів оригіналу за 13 лютого 2019. Процитовано 4 травня 2015.
  7. ja:内藤泰弘「血界戦線」1巻発売決定。ジャンプSQ.M2号には新作. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 23 жовтня 2009. Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 14 жовтня 2020.
  8. ja:SQ.19本日創刊!古屋兎丸新連載や河下水希読み切り掲載. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 19 травня 2010. Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 14 жовтня 2020.
  9. ja:ジャンプSQ19が本日発売号で刊行終了、7月にスクエアの新増刊. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 19 лютого 2015. Архів оригіналу за 21 червня 2020. Процитовано 14 жовтня 2020.
  10. ja:血界戦線 1 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 7 жовтня 2011. Процитовано 3 травня 2015.
  11. ja:血界戦線 10 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 30 квітня 2015. Процитовано 3 травня 2015.
  12. Ciolek, Todd (8 жовтня 2010). Dark Horse Panel - New York Anime Festival 2010. Anime News Network. Архів оригіналу за 21 січня 2022. Процитовано 4 травня 2015.
  13. Ressler, Karen (3 липня 2015). D. Gray-Man Manga Relaunches in New Jump Square Crown Magazine. Anime News Network. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 11 серпня 2019.
  14. Pineda, Rafael Antonio (18 січня 2018). Jump SQ. Crown Manga Magazine Ends, Jump SQ. RISE Magazine Launches in April. Anime News Network. Архів оригіналу за 6 травня 2019. Процитовано 11 серпня 2019.
  15. ja:ジャンプSQ.CROWNが本日発売号で刊行終了、4月に新増刊SQ.RISE誕生. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 19 січня 2018. Архів оригіналу за 6 липня 2022. Процитовано 14 жовтня 2020.
  16. ja:ジャンプSQ.新増刊・RISE発売!小畑健、加藤和恵が互いの作品描くポスターも. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 16 квітня 2018. Архів оригіналу за 7 жовтня 2022. Процитовано 14 жовтня 2020.
  17. Hodgkins, Crystalyn (30 січня 2022). Blood Blockade Battlefront Back 2 Back Manga Ends in Next Chapter. Anime News Network. Архів оригіналу за 30 січня 2022. Процитовано 30 січня 2022.
  18. а б ja:「血界戦線 Back 2 Back」完結!シリーズまとめての無料公開も実施中. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 28 квітня 2022. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 28 квітня 2022.
  19. ja:血界戦線 Back 2 Back 1 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 11 серпня 2019.
  20. ja:血界戦線 Back 2 Back 10 -災蠱競売篇/屍- [Blood Blockade Battlefront Back 2 Back 10 -Disaster Auction / Corpse-] (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 3 серпня 2022. Процитовано 4 серпня 2022. The conclusion of the Disaster Auction Arc
  21. Pineda, Rafael (29 квітня 2022). Blood Blockade Battlefront Back 2 Back Manga Gets Continuation in Fall. Anime News Network. Архів оригіналу за 29 квітня 2022. Процитовано 29 квітня 2022.
  22. ja:内藤泰弘「血界戦線」サードシーズン「Beat 3 Peat」、SQ.RISEで開幕. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 26 жовтня 2022. Архів оригіналу за 26 жовтня 2022. Процитовано 26 жовтня 2022.
  23. Nightow's Blood Blockade Battlefront Manga Gets Anime. Архів оригіналу за 20 липня 2018. Процитовано 4 травня 2015.
  24. Blood Blockade Battlefront TV Anime's BONES Staff, Cast Unveiled. Anime News Network. 30 жовтня 2014. Архів оригіналу за 24 листопада 2015. Процитовано 30 жовтня 2014.
  25. Funimation Adds Blood Blockade Battlefront Anime. Anime News Network. 3 квітня 2015. Архів оригіналу за 9 грудня 2015. Процитовано 5 травня 2015.
  26. UPDATE: Funimation Titles Now Available on Crunchyroll (5/10). Crunchyroll. 1 березня 2022. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 13 травня 2022.
  27. Madman's April Acquisitions (Пресреліз). 7 квітня 2015. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 4 травня 2015.
  28. AnimeLab Announces New Titles for Spring Simulcasts. 8 квітня 2015. Архів оригіналу за 21 листопада 2015. Процитовано 4 травня 2015.
  29. Delayed Blood Blockade Battlefront Finale Conflicts With Durarara!!x2 Season 2 Premiere. Anime News Network. Архів оригіналу за 2 грудня 2015. Процитовано 9 червня 2015.
  30. Blood Blockade Battlefront Finale Delayed Until Further Notice. Anime News Network. 30 червня 2015. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 30 червня 2015.
  31. Final Blood Blockade Battlefront Episode Airs on October 3. Anime News Network. 18 вересня 2015. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 18 вересня 2015.
  32. Blood Blockade Battlefront's Official Guidebook to Bundle New Anime DVD on June 3. Anime News Network. 21 січня 2016. Архів оригіналу за 22 лютого 2021. Процитовано 21 січня 2016.
  33. Blood Blockade Battlefront TV Anime Gets 2nd Season in 2017. Anime News Network. 1 грудня 2016. Архів оригіналу за 4 січня 2018. Процитовано 6 грудня 2020.
  34. 【速報】アニメ「血界戦線」2期キタ━━(゚∀゚)━━!2017年に放送決定! (яп.). Otakomu. Архів оригіналу за 19 лютого 2019. Процитовано 29 листопада 2016.
  35. Blood Blockade Battlefront & Beyond Anime Listed With 12 Episodes. Anime News Network. 9 жовтня 2017. Архів оригіналу за 10 жовтня 2017. Процитовано 9 жовтня 2017.
  36. Blood Blockade Battlefront Back 2 Back Manga to Bundle New Anime DVD. Anime News Network. 21 лютого 2018. Архів оригіналу за 21 лютого 2018. Процитовано 21 лютого 2018.
  37. Blood Blockade Battlefront Manga Listed With Stage Play Adaptation. Anime News Network. 4 березня 2019. Архів оригіналу за 25 серпня 2019. Процитовано 26 серпня 2019.
  38. Blood Blockade Battlefront Stage Play Reveals 5 Visuals, New Cast Members. Anime News Network. 19 серпня 2019. Архів оригіналу за 19 серпня 2019. Процитовано 26 серпня 2019.
  39. Review: Blood Blockade Battlefront Vol. 4. Comic Bastards (амер.). 12 вересня 2013. Архів оригіналу за 5 травня 2015. Процитовано 31 серпня 2023.
  40. Alverson, Brigin (21 вересня 2011). Manga Review: Blood Blockade Battlefront, vol. 1. MTV Geek. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 3 травня 2015.
  41. Rose, John (20 вересня 2011). Blood Blockade Battlefront Volume #01 Manga Review. The Fandom Post. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 3 травня 2015.
  42. Japanese Comic Ranking, May 2–8. Anime News Network. 11 травня 2011. Архів оригіналу за 11 лютого 2018. Процитовано 3 травня 2015.
  43. Japanese Comic Ranking, December 3–9. Anime News Network. 12 грудня 2012. Архів оригіналу за 4 листопада 2015. Процитовано 13 грудня 2012.
  44. Chapman, Jacob Hope (18 квітня 2015). Blood Blockade Battlefront Episode 3. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 вересня 2015. Процитовано 27 лютого 2016.
  45. Chapman, Jacob Hope (3 травня 2015). Blood Blockade Battlefront Episode 5. Anime News Network. Архів оригіналу за 14 листопада 2015. Процитовано 27 лютого 2016.
  46. Taylor, Jarius (13 квітня 2015). Blood Blockade Battlefront Episodes #01 – 02 Anime Review. The Fandom Post. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 3 травня 2015.
  47. Taylor, Jarius (27 квітня 2015). Blood Blockade Battlefront Episode #04 Anime Review. The Fandom Post. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 3 травня 2015.
  48. Verret, Rachael (1 травня 2015). Why You Should Be Watching Blood Blockade Battlefront. The Mary Sue. Архів оригіналу за 14 листопада 2015. Процитовано 19 травня 2015.
  49. Chapman, Jacob Hope (29 травня 2015). Three Reasons Why Blood Blockade Battlefront is the Best Show of the Spring. Anime News Network. Архів оригіналу за 9 листопада 2015. Процитовано 27 лютого 2016.
  50. Japan's Animation DVD Ranking, June 15–21. Anime News Network. 23 червня 2015. Архів оригіналу за 31 жовтня 2015. Процитовано 23 червня 2015.
  51. Japan's Animation Blu-ray Disc Ranking, June 15–21. Anime News Network. Архів оригіналу за 31 жовтня 2015. Процитовано 23 червня 2015.
  52. Preliminary Results for 2015 Newtype Awards Are In. Anime News Network. 11 вересня 2015. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 12 вересня 2015.
  53. Japanese Industry Insiders Pick 2015's Best Anime, Games. Anime News Network. 7 грудня 2015. Архів оригіналу за 5 грудня 2015. Процитовано 7 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]