Boku no Hero Academia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Boku no Hero Academia
Постер до аніме-серіалу
僕のヒーローアカデミア
Boku no Hīrō Akademia
Моя Академія Героїв
Жанрпригоди[1]
наукове фентезі[1]
супергерої[2][3]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторХорікоші Кохей
ВидавецьShueisha
Інші видавціСШАКанадаViz Media
Аудиторіясьонен
ІмпринтJump Comics
ЖурналWeekly Shōnen Jump
Період випуску7 липня 2014 — дотепер
Кількість томів40
Манґа
Boku no Hero Academia Smash!!
АвторХорікоші Кохей
ІлюстраторНеда Хірофумі
ВидавецьShueisha
Інші видавціСШАКанадаViz Media
Аудиторіясьонен
ІмпринтJump Comics+
ЖурналShōnen Jump+
Період випуску9 листопада 2015 — 2 листопада 2017
Кількість томів5
Телевізійний аніме-серіал
РежисерНаґасакі Кенджі
СценаристКурода Йосуке
КомпозиторНаяші Юкі
СтудіяBones
ЛіцензіатCrunchyroll
МережаJNN (MBS) (1-й сезон)
NNS (ytv) (з 2-го сезону)
Інші мережіСШАAdult Swim (Toonami)
Період показу3 квітня 2016 — дотепер
Кількість серій138
Відеоігри
  • My Hero Academia: Battle for All (2016)
  • My Hero One's Justice (2018)
  • My Hero One's Justice 2 (2020)
Анімаційні фільми серії:
  • My Hero Academia: Two Heroes (2018)
  • My Hero Academia: Heroes Rising (2019)
  • My Hero Academia: World Heroes Mission (2021)
Манґа
My Hero Academia: Vigilantes
АвторФурухаші Хіюкі
ІлюстраторБеттен Корт
ВидавецьShueisha
Аудиторіясьонен
ІмпринтJump Comics+
ЖурналShōnen Jump GIGA
Shōnen Jump+
Період випуску20 серпня 2016 — 28 травня 2022
Кількість томів15
Манґа
My Hero Academia: Team-Up Missions
АвторЙоко Акіяма
ВидавецьShueisha
Інші видавціСШАКанадаViz Media
Аудиторіясьонен
ІмпринтJump Comics
ЖурналJump GIGA (пролог)
Saikyō Jump
Період випуску4 березня 2019 — дотепер
Кількість томів5

Boku no Hero Academia (яп. 僕のヒーローアカデミア, Боку но Хі: ро: Академіа, англ. My Hero Academia, «Моя Академія Героїв») — манґа, яку написала та проілюстровала Кохей Хорікоші та яка вийшла у Weekly Shonen Jump. Перша глава манґи вийшла 7 липня 2014 року в 32-му випуску журналу[4]. Серія була ліцензована для випуску англійською мовою Viz Media і почала виходити в їх щотижневому цифровому журналі Weekly Shonen Jump 9 лютого 2015 року[5]. Пізніше вийшла аніме-адаптація манґи, перший сезон якого транслювався з 3 квітня по 26 червня 2016 року[6]. Другий сезон був анонсований відразу після закінчення першого, його прем'єра відбулася 25 березня 2017 року. Прем'єра 3 сезону відбулася 7 квітня 2018 року. Прем'єра 4 сезону відбулася 12 жовтня 2019 року. Прем'єра 5 сезону зазначена на 27 березня 2021 року. 3 серпня 2018 року вийшов перший анімаційний фільм під назвою My Hero Academia: Two Heroes. Другий анімаційний фільм під назвою My Hero Academia: Heroes Rising вийшов 20 грудня 2019 року. Третій анімаційний фільм My Hero Academia: World Heroes Mission вийшов 6 серпня 2021 року. 7 сезон пообіцяли випустити у липні 2023 році, одразу після закінчення шостого сезону. Є плани для створення ігрового фільму компанії Legendary Entertainment.

Манґа отримала Премію Харві у 2019 році в номінації «Краща манґа»[7]. Після виходу 30 томи 2 квітня 2021 року загальний наклад манґи в усьому світі досяг 50 млн примірників, з них 13 млн вийшло за межами Японії[8]. Як манґа, так і аніме-адаптація отримали пригнічує позитивний відгук як від критиків, так і від глядачів і вважаються одними з кращих у 2010-х роках[9].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в світі, де більшість людей народжується з незвичайною здатністю, яка називається «примха» (яп. 個性, Косей). Однак головний герой, Ізуку Мідорія, народився без особливих здібностей. Мріючи коли-небудь стати Героєм (яп. ヒーロー, Хі:ро:), він наполегливо намагається досягти небувалої сили та наблизитися до своєї мрії. Після зустрічі зі своїм кумиром Всемогутнім він отримує власні суперсили й вирішує вступити до Академії Юей (UA) (яп. 雄英高校, Ю:ей Ко:ко:). Попри практично провальне вступне випробування, Ізуку таки вступає в бажаний навчальний заклад.

Головні персонажі[ред. | ред. код]

  • Ізуку Мідорія (яп. 緑谷 出久 Мідорія Ізуку) також знаний як Деку (яп. デク) протагоніст манґи і аніме «Моя геройська академія». Всупереч тому, що він народився без примхи, йому вдалося привернути увагу легендарного героя Всемогутнього, після чого став дев'ятим користувачем примхи «Один за всіх» і отримав можливість вступити в академію «UA» на геройський факультет.

Сейю: Дайкі Ямашіта

  • Кацукі Бакуґо (яп. 爆豪 勝己 Бакуґо: Кацукі) або ж Каччян (яп. かっちゃん) як називали його друзі дитинства, студент класу 1-A академії «UA» і дейтерагоніст серіалу.

Сейю: Нобухіко Окамото

  • Тошінорі Яґі (яп. 俊 典), знаніший як Всемогутній (яп. オ ー ル マ イ ト О:румайто), герой № 1. Також навчає початківців героїв в «UA». До знайомства зі своїм учителем, який передав йому «Один за всіх», Тошінорі Яґі взагалі не мав ніякої примхи. За п'ять років до зустрічі з Ізуку, Тошінорі Яґі бився з дуже сильним лиходієм, відомим як «Сенсей», який мав примхою, званої «Всі за одного», внаслідок чого Тошінорі Яґі отримав серйозну травму, що обмежує використання його примхи.

Сейю: Кента Міяке

  • Шото Тодорокі (яп. 轟 焦 凍), або ж просто Шото (яп. シ ョ ー ト Се:то), один з найсильніших студентів першого курсу академії «UA». Шото - син героя № 2, Endeavor, який хотів зробити з нього самого сильного героя, а тому спеціально уклав шлюб з метою виведення ідеальної примхи. Примха Шото дозволяє йому генерувати полум'я з лівої сторони тіла і лід з правого, але через відразу до батька, в бою він використовує тільки праву сторону

Сейю: Юкі Каджі

Медіа[ред. | ред. код]

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа почала публікуватися в журналі Weekly Shonen Jump в липні 2014 року. Станом на 9 червня 2016 року, всього вийшло 9 томів манґи в форматі танкобонів.

Американська компанія Viz Media придбала права на розповсюдження манґи на території Північної Америки. 4 серпня 2015 року вийшов перший том англійською мовою. 2 серпня 2016 року було ліцензовано 5 томів.

Аніме[ред. | ред. код]

Про аніме оголосило TOHO Group, зареєструвавши доменне ім'я «heroaca.com» як вебсайт аніме[10]. Режисером виступив Кенджі Наґасакі, сценаристом Есуке Курода, дизайном персонажів займався Йошікіхо Умакоші та музику написав Юкі Хаяші[11]. Серіал йшов на MBS і інших каналах Japan News Network о 5 вечора неділями в Японії. Відкриваюча тема першого сезону «The Day» виконувалася Porno Graffitti, закриваюча тема «Heroes» у виконанні Brian the Sun. Відкриваючу тему другого сезону «Peace Sign» (ピ ー ス サ イ ン) виконав Кенші Йонедзу, закриваючу тему другого сезону «Dakara, Hitori ja nai» (だ か ら, ひ と り じ ゃ な い) виконувалася групою Little Glee Monster. Відкриваючу тему другої частини другого сезону «Sora ni Utaeba» (空 に 歌 え ば) виконав amazarashi, а тему, яка закриває другу частину другого сезону «Datte Atashi no Hero.» (だ っ て ア タ シ の ヒ ー ロ ー.), виконала LiSA. Відкриваючу тему третього сезону «ODD FUTURE» виконувалася UVERworld, а закриває першу частину третього сезону тема «Update» (ア ッ プ デ ー ト) у виконанні miwa. Відкриває другу частину третього сезону «Make my story» виконувалася Lenny code fiction, а закриває ー «Long Hope Philia <TV Limited>» (ロ ン グ ホ ー プ · フ ィ リ ア <TV Limited>) у виконанні Масакі Судой. Також, вона виконує тему фільмі «Boku no Hero Academia the Movie 1: Futari no Hero», а закриваючу тему аніме-фільму «Boku no Hero Academia the Movie 2: Heroes: Rising» виконала група sumika з піснею «Higher Ground »(ハ イ ヤ ー グ ラ ウ ン ド). Виконавець теми четвертого сезону став BLUE ENCOUNT з піснею «Polaris» (ポ ラ リ ス), виконавицею закриваючої теми стала Sayuri з піснею «Koukai no Uta» (航海 の 唄). Відкриває другу частину четвертого сезону «Star Marker» (ス タ ー マ ー カ ー) виконали KANA-BOON, а закриває ー «Shout Baby» у виконанні Ryoku Oushoku Shakai. У березні 2016 року Funimation Entertainment оголосили, що придбали ліцензію на серії для потокових послуг, а також отримали права на торговий знак[12]. Другий сезон був оголошений в 30-му випуску Weekly Shonen Jump у 2016.

В кінці серпня 2016 року було оголошено, що буде показаний спеціальний епізод на Jump Special Anime Festa 2016.

Відеогра[ред. | ред. код]

Відеогра за мотивами аніме була анонсована в листопаді 2015 року[13]. Гру розробляла компанія Bandai Namco Studios і видала компанія Bandai Namco Entertainment для платформи Nintendo 3DS, яка, своєю чергою, вийшла в Японії 19 травня 2016 року[14].

Критика[ред. | ред. код]

Всі 9 томів розійшлися у 5 200 000 проданих копій.

Манґа була номінована на 8-у премію Manga Taisho[15]. До прем'єри аніме-адаптації манґака Масаші Кішімото похвалив роботу Кохей Хорікоші, додавши, що манґа буде успішною і за кордоном. Хорікоші тим часом сказав Кішімото, що «Наруто» є його основним джерелом натхнення[16].

Перший том досяг 7-го місця на тижневому графіку манґи Oricon з 71 575 проданими копіями[17]. Він був розпроданий майже відразу ж після першої публікації[18]. Том 2 досяг 6-го місця, з 167 531 копією[19], і на 18 січня 2015 року, було продано 205 179 копій[20].

Було відзначено, що історія черпає натхнення з елементів в коміксах про супергероїв, наприклад, естетику персонажів[21].

Алекс Осборн, рецензент сайту IGN дав аніме позитивні оцінки, пояснивши: «Перший сезон My Hero Academia становить тринадцять епізодів фантастичної дії, дуже чуттєвих історій, які обгорнуто навколо пам'ятних і свійських персонажів.» Водночас Осборн додав, що лиходії були недостатньо розвинені[22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Official Website for My Hero Academia. Viz Media. Архів оригіналу за 26 вересня 2021. Процитовано 19 липня 2023.
  2. Hackett, Jennifer (31 липня 2018). What My Hero Academia Gets About Superheroes that Western Comics Don't. Crunchyroll. Архів оригіналу за 17 листопада 2018. Процитовано 19 липня 2023.
  3. Pineda, Rafael Antonio (27 жовтня 2015). My Hero Academia Superhero Manga's TV Anime Briefly Listed. Anime News Network. Архів оригіналу за 24 червня 2018. Процитовано 19 липня 2023.
  4. "Shonen Jump to Launch 4 Manga Series in Next 3 Issues". Anime News Network. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 27 листопада 2018.
  5. "Viz's Shonen Jump Adds My Hero Academia". Anime News Network. Архів оригіналу за 23 червня 2017. Процитовано 27 листопада 2018.
  6. "My Hero Academia TV Anime Adaptation Confirmed". Anime News Network. Архів оригіналу за 1 листопада 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  7. Puc, Samantha (5 жовтня 2019). Syndicated Comics. The Beat (англ.). Архів оригіналу за 2 січня 2020. Процитовано 8 липня 2021.
  8. Kōhei Horikoshi Confirms My Hero Academia Manga Still Heading Toward His Planned Ending. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 11 травня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  9. My Hero Academia GN 1. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 11 грудня 2019. Процитовано 8 липня 2021.
  10. "Boku No Hero Academia TV Anime Adaption Announced". OtakuTale. Архів оригіналу за 30 жовтня 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  11. "My Hero Academia TV Anime's Main Staff Revealed". Anime News Network. Архів оригіналу за 26 червня 2017. Процитовано 27 листопада 2018.
  12. "Funimation Licenses My Hero Academia Anime". Anime News Network. Архів оригіналу за 8 грудня 2016. Процитовано 27 листопада 2018.
  13. Sato. "My Hero Academia Game Announced For Nintendo 3DS". Siliconera. Архів оригіналу за 19 листопада 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  14. "My Hero Academia: Battle for All 3DS Game's Play Videos Preview Characters". Anime News Network. Архів оригіналу за 5 квітня 2016. Процитовано 27 листопада 2018.
  15. "8th Manga Taisho Awards Nominates 14 Titles". Anime News Network. Архів оригіналу за 19 січня 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  16. "Naruto Cheers on My Hero Academia's Deku". Anime News Network. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 27 листопада 2018.
  17. "Japanese Comic Ranking, November 3–9". Anime News Network. Архів оригіналу за 23 липня 2017. Процитовано 27 листопада 2018.
  18. "Up and Coming Manga Sold Out Immediately". Архів оригіналу за 3 грудня 2014. Процитовано 27 листопада 2018.
  19. 週間 コミックランキング 2015年01月19日付. Oricon Style (in Japanese). Oricon. Архів оригіналу за 19 січня 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  20. "Japanese Comic Ranking, January 12–18". Anime News Network. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 27 листопада 2018.
  21. "My Hero Academia" Volume 1 Horikoshi Kohei [daily cartoon guide]". Архів оригіналу за 10 грудня 2014. Процитовано 27 листопада 2018.
  22. Osborn, Alex (June 30, 2016). "My Hero Academia: Season 1 Review". IGN. Архів оригіналу за 9 липня 2016. Процитовано 27 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]