Byblis guehoi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Byblis guehoi
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Айстериди
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Біблісові (Byblidaceae)
Рід: Бібліс (Byblis)
Вид: Бібліс Гейхо
Byblis guehoi
Lowrie & Conran, 2008
Посилання
Вікісховище: Byblis guehoi
Віківиди: Byblis guehoi
EOL: 11590302
IPNI: 77091347-1
NCBI: 717967
The Plant List: kew-372029

Byblis guehoi (укр. Бібліс Гейхо[1]) — вид однорічних хижих рослин з роду бібліс.

Етимологія[ред. | ред. код]

Наазваний на честь Расса Гейхо (англ. Russ Guého), біолога, фотографа дикої природи та вчителя із Брума (Австралія), який першим знайшов цю рослину у 2004 р.[2]

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Однорічна трав'яниста рослина з одним або декількома стеблами 15-18 см завдовжки, 2-3,5 мм у діаметрі, що розвиваються з одиночної кореневої системи. Листя ниткоподібні, 2,5-3,3 см завдовжки, еліптичні, шириною 1 мм та товщиною 0,5 мм, звужується з основи до вершини. По всій довжині густо вкриті довгими і короткими напівпрозорими залозами. Квіти в ідеальних вологих умовах вирощування досягають 15-20 мм у діаметрі. У сухий сезон — набагато менше, до однієї третини цього розміру. Суцвіття поодинокі, прямостоячі. З пазух листя, виходять квітконіжки довші, ніж листя, 3.5-8 см завдовжки, 1-1,5 мм в діаметрі. Чашолистків — 5, зелені, ланцетні, з гострою вершиною, зовнішня поверхня залізиста, 4,5-6 мм завдовжки, 0,8-1 мм шириною біля основи. Пелюстків — 5, з адаксіальною поверхнею, квітки рожево-лілові, зі слабким темним ліловим віялом прожилок від основи, абаксіальні поверхні білі, оберненояйцевидні, за винятком вершини, нерегулярно зазубрені і зубчасті, 9-12 мм завдовжки, 7-12 мм шириною. Тичинок — 5, 4-6 мм довжиною. Нитки фіолетові, зібрані разом, 1,5-2 мм завдовжки, пиляки жовті з фіолетово-коричневим, 3,5-4 мм завдовжки, пилок жовтий. Капсула широко оберненояйцеподібна, стиснута трохи по її ширині, 3-4 мм завдовжки, 4-5 мм шириною, з рідкими залозами. Насіння чорні, блискучі, неправильної форми, яйцеподібні до еліптичних, 0.7-0.8 мм довжиною, 0,5-0,6 мм в діаметрі, зубчасті з поздовжніми реберцями і дрібними поперечними перемичками.

Ареал та екологія[ред. | ред. код]

Byblis guehoi знайдений тільки в одному місці поруч з Beagle Bay місією, Кімберлі, Західна Австралія, але популяції локально рясні і наразі не знаходиться під загрозою. Рослинність складається з низької трави. На відкритому піщаному ґрунті розсіяно зростають Acacia tumida, Eucalyptus tetrodonta та Corymbia bella. Ґрунт складається із суміші піску і суглинкового мулу. Ці ґрунти зазвичай мають низьку потужність затримки води, з дуже низьким вмістом поживних речовин. Місцевості біля Боббі Крик, де зростає Byblis guehoi, заболочені у вологий сезон, але зовсім сухі незабаром після цього.

Охорона[ред. | ред. код]

Byblis guehoi, як й всі інші види біблісових входять до списку СІТЕС.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. International Carnivorous Plant Society(англ.)
  3. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 26 вересня 2011.

Література[ред. | ред. код]

  • Conran JG, Houben A & Lowrie A (2002a) Chromosome numbers in Byblidaceae. Australian Journal of Botany 50: 583—586.
  • Conran JG, Lowrie A & Moyle-Croft J (2002b) A revision of Byblis (Byblidaceae) in southwestern Australia. Nuytsia 15: 11-20.
  • Isbell RF, McDonald WS & Ashton LJ (1997) Concepts and rationale of the Australian soil classification. (CSIRO Publishing: Melbourne).
  • Lowrie A & Conran JG (1998) A taxonomic revision of the genus Byblis (Byblidaceae) in northern Australia. Nuytsia 12: 59-74.

Джерела[ред. | ред. код]