Campanula bohemica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Campanula bohemica
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Дзвоникові (Campanulaceae)
Рід: Дзвоники (Campanula)
Вид:
C. bohemica
Біноміальна назва
Campanula bohemica
Hruby, 1928

Campanula bohemica (дзвоники богемські[1]) — вид квіткових рослин з родини дзвоникових (Campanulaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина (10)15–25(40) см заввишки. Стебло від прямовисного до висхідного, знизу кутасте, по краях війчасте. Приземне листя округло-серцеподібне, переважно відсутнє під час цвітіння. Квітки по 2–5 у суцвіттях або навіть поодинокі. Віночок від дзвіночкової до трубчастої форми, фіолетово-блакитний, 16–25 мм завдовжки. Цвіте з липня по вересень. Плід — коробочка[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Цей вид є ендеміком гір Карконоше (Судетські гори) в Чехії та Польщі. Зростає на висоті 800–1600 м над рівнем моря. Географічний діапазон для обох країн становить 793 км². Цей вид росте на гірських і альпійських луках[3].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

Основними загрозами для виду є відмова від випасу та подальша конкуренція через проникнення в рослинність, скошування або вирубування, евтрофікація та рекреаційна діяльність[3].

Campanula bohemica внесена до списку пріоритетних видів у Додатку II Оселищної директиви. Польське населення входить до складу Карконоського національного парку. Вид занесений до Червоної книги Польщі і Чехії[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Ladislav Hoskovec (2007). Campanula bohemica. https://botany.cz/. Архів оригіналу за 6 червня 2021. Процитовано 30.01.2022. (чеськ.)
  3. а б в Bilz, M. (2011). Campanula bohemica. The IUCN. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 30.01.2022. (англ.)