Дрімлюга каролінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Caprimulgus carolinensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дрімлюга каролінський


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Дрімлюгоподібні (Caprimulgiformes)
Родина: Дрімлюгові (Caprimulgidae)
Рід: Antrostomus
Вид: Дрімлюга каролінський
Antrostomus carolinensis
(Gmelin, 1789)
Ареал виду     Гніздування     Зимування     Проживання впродовж року
Ареал виду     Гніздування     Зимування     Проживання впродовж року
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Caprimulgus carolinensis
Посилання
Вікісховище: Antrostomus carolinensis
Віківиди: Antrostomus carolinensis
ITIS: 1077350
МСОП: 22689778
NCBI: 279965
Fossilworks: 400293

Дрімлюга каролінський[2] (Antrostomus carolinensis) — вид дрімлюгоподібних птахів родини дрімлюгових (Caprimulgidae)[3]. Гніздиться в США, зимує в Центральній і Південній Америці та на Карибах.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 27-33 см, розмах крил 58-66 см, вага 66-188 г. Верхня частина тіла коричнева, сильно поцятковані чорними смугами. На плечах і покривних перах крил поцятковані чорними і охристими плямками, на крилах руді і чорні смуги. На хвості чорні плями. Обличчя і нижня частина тіла охристі, обличчя і горло поцятковані чорними плямами, груди і живіт поцятковані чорними смужками. На грудях охристі плямки, на горлі охриста смуга. У самців на крайніх стернових перах є білі смуги.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Каролінські дрімлюги гніздяться на сході і південному сході Сполучених Штатів Америки, локально на крайньому півдні Канади в провінції Онтаріо та на півночі Багамських островів. Взимку вони мігрують на південь, до східної і південної Мексики, Центральної Америки, Колумбії, західної Венесуели та на Кариби. Популяції, що мешкають на півдні Флориди та на узбережжі Луїзіани і Техасу є осілими. Каролінські дрімлюги живуть в помірних, субтропічних і сухих тропічних лісах і рідколіссях, на узліссях і галявинах, в чагарникових заростях, на луках. Зустрічаються на висоті до 2600 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Каролінські дрімлюги ведуть нічний спосіб життя. Живляться комахами, яких ловлять в польоті. Сезон розмноження триває переважно з середни квітня по червень, хоча на півдні ареалу гніздування може початися на початку березня, а на півночі лише в середині травня. Відкладають яйця просто на землю, серед опалого листя.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загроливого. За оцінками дослідників, популяція каролінських дрімлюг становить 5,7 мільйонів птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Antrostomus carolinensis. Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 6 травня 2022.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nightjars, Oilbird, potoos, frogmouths. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 06 травня 2022.