Cincinnati Time Store

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cincinnati Time Store
Тип бізнес
Засновано 1827
Засновник(и) Josiah Warrend
Закриття (ліквідація) 1830
Штаб-квартира Цинциннаті

Cincinnati Time Store — експериментальний роздрібний магазин, який створив американський анархіст-індивідуаліст Джозая Воррен[en], щоб перевірити свої теорії, засновані на власній інтерпретації трудової теорії вартості. Діяв у Цинциннаті від 18 травня 1827 року до травня 1830 року[1]. Його вважають першим випадком використання для оплати праці векселів та першим експериментом у мютюелізмі.

Історія[ред. | ред. код]

Магазин відкрився у травні 1827 року на перетині вулиць 5th Street та Elm Street. Щоб покрити накладні витрати магазину, всі пропоновані для продажу товари мали невелику націнку (від 4 до 7 відсотків), що було значно менше, ніж у конкурентів. Розплачуватись за купівлю потрібно було не грошима, а зобов'язанням виконати роботу, еквівалентну сумі, проставленій у чеку. Причому розрахуватися в такий незвичайний спосіб можна було не лише за товари, а й за послуги інших людей, оголошення яких розміщувалися на спеціальній дошці в цьому магазині. Стандартним еквівалентом праці слугувала кукурудза — 12 фунтів (приблизно 5 кг) кукурудзи можна було обміняти на годину праці.

Діяльність магазину виявилася досить успішною, товари в ньому були значно дешевшими, ніж у конкурентів, хоча Воррен стверджував, що він не намагається протиставити свій магазин іншим, звичайним. У цьому районі міста з'явився такий самий магазин іншого власника. Хоча торгівля в магазині йшла успішно, залишалася проблема визначення кількості праці, еквівалентної отриманому товару: були складнощі у зіставленні різних видів праці та визначенні винагороди за неї. У травні 1830 року Уоррен відійшов від цього експерименту, дійшовши висновку, що він удався.[2][3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Josiah Warren and His Time Store [Архівовано 2015-02-10 у Wayback Machine.](англ.)
  2. Welsh, John F. (2010). Max Stirner's Dialectical Egoism: A New Interpretation. Rowman & Littlefield. с. 123. ISBN 9780739141564. Процитовано 28 листопада 2018.
  3. Why It's Difficult to Crack Cryptocurrency Mysteries. Khaleej Times. Dubai, United Arab Emirates. 22 травня 2018. Архів оригіналу за 29 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]