Cirrina

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cirrina
Cirrothauma murrayi
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Надвідділ: Білатеральні (Bilateria)
Відділ: Первиннороті (Protostomia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Головоногі (Cephalopoda)
Ряд: Восьминоги (Octopoda)
Підряд: Cirrina
Grimpe, 1916 sensu Felley et al., 2001
Родини

Opisthoteuthidae
Cirroteuthidae
Grimpoteuthididae
Stauroteuthidae
Cirroctopodidae

Синоніми
*Cirrata Grimpe, 1916
  • Cirroctopoda Young, 1989
Посилання
ITIS: 555711

Cirrina — підряд головоногих молюсків ряду восьминогів (Octopoda).

Опис[ред. | ред. код]

Це округлі восьминоги, що мають невеликий внутрішній панцир і два плавці на голові, тоді як інший підряд восьминогів Incirrina не має жодного. Плавці пов'язані з унікальною хрящовою оболонкою в раковиному мішку. У поперечному розрізі плавці мають чіткі проксимальні та дистальні ділянки, обидві з яких покриті тонкою поверхневою оболонкою м'язів. Назва підряду походить від невеликих, подібних до війок ниток (цирри) на руках восьминога, по парі для кожної присоски. Вважається, що вони відіграють певну роль у харчуванні, можливо, створюючи потоки води, які допомагають наближати їжу до дзьоба. Також ці восьминоги характеризуються відсутністю чорнильних мішечків.

Живлення[ред. | ред. код]

Вони харчуються дрібними планктонними ракоподібними та іншими тваринами, що пояснює втрату їхньої радули та розвиток парасольки та циррі для захоплення цієї крихітної здобичі.

Філогенія[ред. | ред. код]

Молекулярна філогенія на основі мітохондріальних і ядерних ДНК-маркерів послідовностей (Санчес і ін., 2018) показала, що Cirrina є парафілетичною групою. Клада, що містить родини Opisthoteuthidae і Cirroctopodidae є сестринською до Octopodida, в той час як клада, що містить Cirroteuthidae і Stauroteuthidae є сестринською до клади, який містить і першу кладу і Octopodida.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sanchez, Gustavo; Setiamarga, Davin H. E.; Tuanapaya, Surangkana; Tongtherm, Kittichai; Winkelmann, Inger E.; Schmidbaur, Hannah; Umino, Tetsuya; Albertin, Caroline; Allcock, Louise; Perales-Raya, Catalina; Gleadall, Ian; Strugnell, Jan M.; Simakov, Oleg; Nabhitabhata, Jaruwat (2018). Genus-level phylogeny of cephalopods using molecular markers: current status and problematic areas. PeerJ. 6: e4331. doi:10.7717/peerj.4331. PMC 5813590. PMID 29456885.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]