Cistus salvifolius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cistus salvifolius
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальвоцвіті (Malvales)
Родина: Чистові (Cistaceae)
Рід: Чист (Cistus)
Вид:
C. salviifolius
Біноміальна назва
Cistus salviifolius

Cistus salvifolius — вид квіткових рослин родини чистові (Cistaceae). Назва роду Cistus походить від давньогрецького слова κίσθος, що означає «кошик», в той час, як назва виду salviifolius стосується зморщеного листя.

Опис[ред. | ред. код]

Цей густий чагарник досягає в середньому 30–60 сантиметрів у висоту, з максимумом 100 см. Овальної форми зелене листя завдовжки від 1 до 4 см, повстяне з обох сторін, з коротким черешком (2–4 мм). Суцвіття містить один або кілька круглих квіток, на довгих ніжках, розташованих на пазухах листків. П'ять білих пелюсток містять жовту пляму біля основи, утворюючи віночок 4–6 см в діаметрі. Тичинки також жовті й пильовики проливають рясний жовтий пилок. Ця рослина запилюється комахами, особливо бджолами. Період цвітіння триває з квітня по травень. Плоди п'ятикутні капсули, 5–7 мм завдовжки.

Поширення[ред. | ред. код]

Ця рослина віддає перевагу сухим пагорби, чагарникам і рідколіссям, на висоті 0–1200 метрів над рівнем моря. Росте дуже швидко після пожежі. Батьківщиною рослині є середземноморський регіон, росте в південній частині Європи і в деяких районах Західної Азії та в Північній Африці.

Посилання[ред. | ред. код]