Глід кінчастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Crataegus laciniata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Глід кінчастий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Підродина: Мигдалеві (Amygdaloideae)
Триба: Maleae
Підтриба: Malinae
Рід: Глід (Crataegus)
Вид:
C. laciniata
Біноміальна назва
Crataegus laciniata
Ucria, 1793

Глід кінчастий[1] (Crataegus laciniata) — вид рослин із родини трояндових (Rosaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це кущ чи невелике листопадне дерево, 4.5–8 метрів у висоту. Гілки майже без колючок. Плоди коралово-червоні чи жовтувато-червоні, кулясті, до 18 мм у діаметрі; у центрі плоду є до п'яти досить великих насінин[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Росте у західному Середземномор'ї — Марокко, Алжир, Іспанія, Сицилія [Італія]. Зростає у складі тернистих меж лісів і лісистих угідь на вапняку; на висоті 1000—1900 метрів. Ареал розраховується як 529 300 км²[2][3][4].

Загрози й охорона[ред. | ред. код]

На цей вид в Іспанії негативно впливають витоптування, випасання, нітрифікація, викликана великою рогатою худобою, і втрата середовища проживання. Деякі популяції нещодавно значно скоротилися через грибкові атаки; з інших місць зростання інформації нема[4].

Використання[ред. | ред. код]

як їжа[ред. | ред. код]

Плоди вживають сирими чи приготовленими; мають приємний кислий смак[2].

як ліки[ред. | ред. код]

Хоча жодних конкретних згадок про цей вид не було помічено, плоди та квіти багатьох видів глоду добре відомі в трав'яній народній медицині як тонізувальний засіб для серця, і сучасні дослідження підтвердили це використання[2].

інше[ред. | ред. код]

Часто вирощують як декоративну рослину в парках і садах. Деревина Crataegus, як правило, має хорошу якість, хоча вона часто занадто мала, щоб мати велику цінність. Деревина цінується для використання в токарній справі та традиційно використовується для таких цілей, як виготовлення ручок для інструментів, киянок та інших дрібних предметів[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crataegus laciniata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в г д Crataegus laciniata. Useful Temperate Plants Database. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 28.03.2022.  (англ.)
  3. Crataegus laciniata. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 28.03.2022.  (англ.)
  4. а б Wilson, B. (2018). Crataegus laciniata. The IUCN. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 28.03.2022.  (англ.)