Dalanistes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dalanistes
Період існування: середній еоцен, 48.6–40.4 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Remingtonocetidae
Рід: Dalanistes
(Gingerich, Arif та Clyde, 1995)
Види
  • D. ahmedi

Dalanistes — вимерлий рід ремінгтоноцетидних ранніх китів, відомий з пізнього раннього еоцену (лютет, від 48.6 до 40.4 мільйонів років тому) Катча, Індія, Пенджаб і Белуджистан, Пакистан[1]. Dalanistes тісно споріднений з Remingtonocetus), але також має ряд спільних особливостей з Ambulocetus, а також з його поєднанням наземних і амфібійні адаптації, Dalanistes, очевидно, є проміжною формою між цими двома групами[2]. Ізотопні дані свідчать про те, що Даланіст харчувався морською дієтою[3].

Даланіс відомий з кількох місцевостей і колекцій. Голотипом є череп і посткраніальний скелет. Додаткові скам'янілості, віднесені до Dalanistes, включають череп, кілька хребців і крижів, можливі каудалі, одну сторону тазу та дистальний відділ стегнової кістки. Альвеоли — це все, що залишилося від зубного ряду, але зубна формула, мабуть, була 3.1.4.3/3.1.4.3[4].

Хребцеві елементи крижів міцно зрощені і утворюють добре розвинену суглобову поверхню для тазу. Клубова кістка міцна і довга, має велику кульшову западину, подібну до такої у Remingtonocetus. Стегнова кістка мала кулясту головку, медіальний виросток, значно більший за латеральний, і неглибоку надколінну борозну. У сукупності ця морфологія свідчить про наявність добре розвинених задніх кінцівок[2].

Dalanistes подібний, але на 20% більший, ніж Remingtonocetus; зовнішні носові залози розташовані більш спереду (вище С1); сагітальний гребінь значно вище; рострум нахилений на 20° відносно головної осі мозкової оболонки[4].

І назва роду, і назва виду утворені від назв місцевих топонімів поблизу типової місцевості: Далана Нала та Басті Ахмед відповідно[4].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gingerich, P. D.; Arif, M.; Clyde, W. C. (1995). "New Archaeocetes (Mammalia, Cetacea) from the Middle Eocene Domanda Formation of Sulaiman Range, Punjab (Pakistan)". Contributions from the Museum of Paleontology, University of Michigan. 29 (11): 291–330. hdl:2027.42/48650
  • Uhen, Mark D. (2010). "The Origin(s) of Whales" (PDF). Annual Review of Earth and Planetary Sciences. 38: 189–219. doi:10.1146/annurev-earth-040809-152453