Deep Six (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Deep Six
Виконавець різні виконавціd
Дата випуску 1986
Жанр ґрандж
Мова англійська
Лейбл C/Z Records
Продюсер Chris Hanzsekd

Deep Six — збірка пісень сіетлських рок-гуртів, що вийшла в 1986 році на лейблі C/Z Records[1].

Історія створення[ред. | ред. код]

Передумови появи альбому[ред. | ред. код]

Ідея випуски збірки з піснями колективів сіетлської сцени належить Крісу Ханзеку та Тіні Касале. Вони познайомились в 1978 році в Пенсільванії, після чого жили в Бостоні протягом двох років. Саме там Ханзек почав записувати пісні місцевих колективів. В 1983 році Ханзеку прислали декілька пісень сіетлських гуртів (Blackouts, 3 Swimmers, The Fartz), запросивши переїхати до Сіетлу, і він погодився. В 1984 році разом с Касале вони відкрили студію звукозапису Reciprocal Studio, де за помірні гроші стали  записуватись місцеві гурти, зокрема The Accused та Green River[2].

Через рік сплив термін оренди приміщення студії. Ханзек та Касале помітили, що в місті немає жодного лейблу звукозапису, та вирішили заснувати свою компанію. В 1985 році вони створили лейбл C/Z Records, щоб розвивати місцеву сцену. Першою платівкою вони хотіли зробити спліт-альбом Green River та Soundgarden, але Марк Арм з Green River запропонував додати Melvins, Malfunkshun та U-Men. Останнім, шостим колективом став Skin Yard, які хоча і були молодшими за інших, проте, як сказав пізніше Кім Таїл (Soundgarden), «нам подобався Джек Ендіно». Майже всі з них тільки починали музичну кар'єру, тому були раді можливості опинитись на цій збірці. Виключенням були U-Men, які були досить відомими й без цього, але погодились «зробити послугу» іншим[2][3].

Запис та зведення[ред. | ред. код]

Запис альбому тривав з серпня по вересень 1985 року, а бюджет складав близько 2 500 доларів. Ханзек та Касале вже не мали власного студійного приміщення, тому використали студію Пола Скоулза Ironwood Studios. Вони оплатили дві сесії, в кожній з яких брали участь по три гурти. Запис пройшов досить гладко, і єдині складнощі виникли в U-Men, яким довелось записуватись з один дубль на чужій апаратурі, бо вони поспішали в турне з Minutemen та Ніком Кейвом[2][3].

Під час зведення пісень Ханзек дозволив одному-двом учасникам кожного гурту залучитись до процесу. Пізніше він називав це власною помилкою, бо «з трьох поганих інженерів не створиш одного доброго». Кожному гурту виділялось близько чотирьох годин, але через суперечки фінальні результати вийшли досить різними. До того ж у Тіни Касале та Стоуна Госсарда з Green River стався конфлікт, вони накричали один на одного. Пізніше Ханзек згадував, що чув від декого про «погане продюсування» альбому, яке сталось саме через його занадто демократичний підхід[2].

Автором назви альбому Deep Six став гітарист Soundgarden Кім Таїл. Цей морський термін означав «позбутись чогось, викинути за борт». На думку Таїла, він підходив збірці, бо на ній було представлено саме шість гуртів, і всіх їх нібито «викинули в океан»[2].

Вихід альбому[ред. | ред. код]

Платівка вийшла в лютому або березні 1986 року. Було виготовлено дві тисячі копій. 21 та 22 березня в UCT Hall відбулися концерти, присвячені її виходу: спочатку грали Green River, Soundgarden та Melvins, наступного дня — U-Men, Skin Yard та Malfunkshun. Окрім цього, Ханзек та Касале не організовували якусь додаткову рекламну кампанію і не сподівались, що реліз альбому дозволить їм хоча б повернути вкладені гроші. Вони просто вважали за необхідне зрушити місцеву сцену з місця, бо на той час всі захоплювались іншою музикою, синтезаторною «новою хвилею»[2].

Примірники Deep Six потрапили на місцеве студентське радіо та в різні ЗМІ, і в Сіетлі реліз не пройшов непоміченим. Як пізніше розповідав Ханзек, «Deep Six зробив свою справу, бо просигналізував, що щось таки відбувається, і що на цій планеті в Сіетлі існує якесь життя». Зокрема, після цього представленим на ній гуртам стало набагато легше організовувати концерти[2].

В місцевій газеті The Rocket вийшла позитивна рецензія, в якій звернули увагу на інноваційний характер платівки. «Той факт, що жодна з цих груп не змогла б відкривати концерти Metallica або The Exploited, не терплячи знущання, лише свідчить про те, наскільки глибоко андеграунд увібрав в себе певний вплив, створивши музику, яка не є ані панк-роком, ані металом, але є чимось третім, зовсім іншим» — писала Доун Андерсон. У квітневому випуску колонки Sub Pop Брюс Певітт також відзначив цей запис, назвавши його повільне і важке звучання «домінантним звуком Сіетлу 1986 року»[2][3].

Значення[ред. | ред. код]

Попри певну місцеву популярність, за межами Сіетлу Deep Six довгий залишався невідомим майже нікому. Лише після того, як на початку дев'яностих вихід альбомів Nirvana та Pearl Jam прикував увагу до сіетлської гранджової сцени, на лейблі A&M Records збірка була перевидана знову. З часом вона стала вважатись «документом епохи», який показував, як саме відбувалось формування місцевих колективів. Сам Ханзек ставився до нього неоднозначно, називаючи Deep Six «скам'янілостями динозаврів гранджозолійського періоду; дуже недосконалим, важким для прослуховування, непослідовним, трохи дивним, і дивовижно чесним»[2].

В журналі Rolling Stone Deep Six внесли до списку найкращих гранджових альбомів. Корі Гроу порівняв його із фотографією першокурсників Сіетлського гранджового університету, на якій можна почути молодих майбутніх зірок — Базза Осборна, Кріса Корнелла, Енді Вуда — і побачити, як все починалось. Він відзначив грубі та важкі пісні, серед яких вирізнялись «All Your Lies» Soundgarden, «Blessing the Operation» Melvins та «10,000 Things» Green River, та назвав своєрідним «внутрішньоутробним УЗД гранджу»[4].

Список пісень[ред. | ред. код]

#НазваАвторГуртТривалість
1.«10,000 Things»Амент, Госсард, АрмGreen River3:34
2.«Scared»ОсборнThe Melvins2:16
3.«Blessing The Operation»ОсборнThe Melvins0:40
4.«With Yo' Heart (Not Yo' Hands)»Е. Вуд, К. ВудMalfunkshun3:50
5.«Throb»Skin YardSkin Yard5:28
6.«Heretic»SoundgardenSoundgarden3:21
7.«Tears To Forget»SoundgardenSoundgarden2:04
8.«Stars-N-You»Е. ВудMalfunkshun1:44
9.«Grinding Process»ОсборнThe Melvins2:05
10.«She Waits»Осборн, КроверThe Melvins0:37
11.«The Birds»Skin YardSkin Yard3:52
12.«All Your Lies»SoundgardenSoundgarden3:50
13.«Your Own Best Friend»Вінсент, Амент, Госсард, АрмGreen River6:19
14.«They»U-MenU-Men3:30

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Various - Deep Six (рос.), процитовано 22 травня 2022
  2. а б в г д е ж и к Deep Sixed: The Making of the First Grunge Compilation | Northwest Passage. www.revolutioncomeandgone.com. Процитовано 22 травня 2022.
  3. а б в Yarm, Mark (8 вересня 2011). Everybody Loves Our Town: A History of Grunge (англ.). Faber & Faber. с. 76—81. ISBN 978-0-571-27650-9.
  4. Vozick-Levinson, David Browne,Suzy Exposito,Sarah Grant,Andy Greene,Kory Grow,Joseph Hudak,Daniel Kreps,Angie Martoccio,Jason Newman,Hank Shteamer,Brittany Spanos,Simon; Browne, David; Exposito, Suzy; Grant, Sarah; Greene, Andy; Grow, Kory; Hudak, Joseph; Kreps, Daniel; Martoccio, Angie (1 квітня 2019). 50 Greatest Grunge Albums. Rolling Stone (амер.). Процитовано 22 травня 2022.