Elmerriggsia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Elmerriggsia
Період існування: пізній олігоцен
~28–25 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Leontiniidae
Рід: Elmerriggsia
Shockey, Flynn, Croft, Gans & Wyss 2012
Типовий вид
Elmerriggsia fieldia
Shockey, Flynn, Croft, Gans & Wyss, 2012

Elmerriggsia — вимерлий рід Notoungulate, що належить до родини Leontiniidae. Мешкав у пізньому олігоцені в Південній Америці.

Ця тварина, як і всі леонтиніїди, мала досить міцне тіло і міцні ноги. На відміну від більшості своїх родичів, Elmerriggsia була менше 150 см у довжину. Elmerriggsia мала V-подібну форму черепа, якщо дивитися зверху, верхні різці у формі ікла (а також третій нижній різець) і мезодонтний тип зубів, характерний для всіх леонтиніїд.

Череп Elmerriggsia характеризувався наявністю премолярів з рифленим протоконусом, без проміжного лінгвального пояса та добре розвиненим губним поясом на нижніх молярах. Ці особливості зубів відрізняли Elmerriggsia від будь-яких інших леонтиніїд.

Класифікація

[ред. | ред. код]

Elmerriggsia fieldia була вперше описана в 2012 році на основі викопних останків, знайдених поблизу Піко-Трункадо в провінції Санта-Крус в Аргентині, на територіях, датованих Десеаданом (пізній олігоцен). Скам'янілості були виявлені понад 75 років тому під час експедиції до Аргентини, організованої в 1924 році Музеєм Філда під керівництвом Елмера С. Ріггса, і неофіційно відомі як Leontinia sp. Різноманітні скам'янілості, які приписують цій тварині, були виявлені не тільки поблизу Піко-Трункадо, але й в інших районах Аргентини.

Elmerriggsia була досить базальною леонтинідою, незважаючи на її пізній олігоценовий вік; згідно з кладистичним аналізом, проведеним у 2012 році, Elmerriggsia була частиною базальної клади леонтініїд, спільної з еоценовими родами Martinmiguelia та Coquenia.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • B. J. Shockey, J. J. Flynn, D. A. Croft, P. Gans, and A. R. Wyss. 2012. New leontiniid Notoungulata (Mammalia) from Chile and Argentina: comparative anatomy, character analysis, and phylogenetic hypotheses. American Museum Novitates 3737:1–64