Garzapelta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Garzapelta
Період існування: пізній тріас, 227
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Pseudosuchia
Ряд: Aetosauria
Родина: Stagonolepididae
Рід: Garzapelta
Reyes, Martz & Small, 2024
Вид:
G. muelleri
Біноміальна назва
Garzapelta muelleri
Reyes, Martz & Small, 2024

Garzapelta — вимерлий рід етозаврів із формації Купер-Каньйон (США) пізнього тріасу, який містить один вид, G. muelleri. Garzapelta відомий переважно з пов'язаної колекції остеодерм, хоча також відомі деякі інші кістки, такі як ребра.

Анатомія гарзапельти демонструє поєднання особливостей, які можна побачити у Rioarribasuchus chamaensis, представника Paratypothoracini, і таксонів підродини Desmatosuchinae. Це поєднання ознак настільки відмінне, що філогенетичний аналіз дав різні результати залежно від того, які частини остеодерми були використані, що свідчить про те, що поточний набір даних не враховує конвергентну еволюцію в анатомії остеодерми.

Рейес, Мартц і Смолл припускають, що гарзапельта, ймовірно, була паратипотораціном, у якої просто розвинулися бічні остеодерми, подібні до десматозухінів, пояснюючи це тим, що панцир не має артикуляції, як у членів останньої групи[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reyes, W.A.; Martz, J.W.; Small, B.J. (2024). Garzapelta muelleri gen. et sp. nov., a new aetosaur (Archosauria: Pseudosuchia) from the Late Triassic (middle Norian) middle Cooper Canyon Formation, Dockum Group, Texas, USA, and its implications on our understanding of the morphological disparity of the aetosaurian dorsal carapace. The Anatomical Record: e25379. doi:10.1002/ar.25379. PMID 38206046.