Hipposideros

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hipposideros
Hipposideros cervinus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Hipposideridae
Рід: Hipposideros
Gray, 1831
Вікісховище: Hipposideros

Hipposideros — рід кажанів родини Hipposideridae. Містить близько 70 видів. Родова назва утворена з слів грец. ἵππος — «кінь», грец. σίδηρος — «залізо», отже, «підкова», вказуючи на форму носового листка.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид поширений в Африці, на Мадагаскарі, Аравійському півострові, Індії до Соломонових островів на сході, Китаю та південних островів Рюкю на півночі і Австралії на півдні.

Морфологія[ред. | ред. код]

Кажани середніх і великих розмірів, з довжиною голови і тіла від 35 до 110 мм, довжиною передпліччя від 33 до 105 мм, довжиною хвоста від 18 до 70 мм і вагою від 6 (H. galeritus) до 180 (H. commersoni) гр. Забарвлення верхніх частин тіла коливається від червонуватого до відтінків коричневого, низ блідіший. Деякі види мають дві фази кольору: червонувату і сіру. Зубна формула: (i 1/2, c 1/1, pm 2/2 m 3/3)•2=30.

Поведінка[ред. | ред. код]

Зазвичай влаштовуються для спочинку в порожнинах дерев, печерах, будівлях. Деякі види стадні, інші утворюють малі родинні групи, іноді можуть бути одинаками. Деякі види впадають в зимову сплячку. Літають низько й ловлять комах, таких як жуки, терміти, таргани; цикади є важливим продуктом харчування для деяких видів. Hipposideros часто повертаються до сідел, щоб з'їсти їхню здобич, тому здається вони живляться територіально.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]