IELTS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип IELTS

IELTS (від англ. International English Language Testing System) — міжнародна система тестування англійської мови. Спільно керується Кембриджським університетом, Британською радою та «IDP Education Australia», заснована 1989 року.

Існують дві версії тесту: Academic та General Training:

  • Перша, Academic, призначена для тих, хто прагне вступати до університетів та інших ЗВО, а також для фахівців, таких як лікарі або середній медичний персонал, які хочуть вчитися чи проходити практику в англомовній країні.
  • Друга, General Training, призначена для тих, хто планує отримати позаакадемічне навчання або набути досвід роботи у тій чи іншій сфері, або емігрувати.

Загально відомо, що тести з читання та письма для версії Academic набагато складніші за тести для General Training через відмінності у рівні інтелектуальної та академічної суворості між двома версіями.

IELTS визнається більшістю австралійських, британських, канадських, ірландських, новозеландських і південноафриканських ЗВО, понад 2000 академічних інституцій у Сполучених Штатах та низкою професійних організацій. Цей тест є також необхідною умовою для імміграції до Австралії та Канади. Він критикувався у Канаді, тому що англійські акценти, що вживаються у секції Listening, дуже далекі від тих, що використовуються у типовому канадському діалекті.

Результат IELTS або Test Report Form (TRF — див. нижче) є чинним впродовж двох років.

У 2007, вперше за історію, за 12-місячний термін IELTS пройшли більш ніж мільйон кандидатів, зробивши його найпопулярнішим у світі тестом з англійської для здобуття вищої освіти та імміграційних потреб.[1] У 2011 році 1,7 млн учасників складали цей тест.[2]

Характеристики IELTS[ред. | ред. код]

IELTS властиві такі ознаки:

  • Різноманітність акцентів і письмових стилів, представлених у текстових матеріалах задля мінімізації можливих лінгвістичних упереджень[3].
  • IELTS тестує уміння слухати, читати, писати та розмовляти англійською.
  • Використання окремих оцінок для кожного уміння (слухання, читання і т. д.). Шкала коливається від 0 («Не намагався скласти тест») до 9 («Кваліфікований користувач»).
  • Розмовний модуль (Speaking) — ключовий компонент IELTS. Він проводиться у вигляді індивідуальної співбесіди з екзаменатором. Екзаменатор оцінює кандидата, зважаючи на те, як він чи вона розмовляє, але розмова також записується для контролю, і так само коментується на випадок апеляції проти отриманого балу.
  • IELTS вдосконалюється зусиллями багатьох авторів завдань з усього світу. Їхні команди працюють у США, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, Канаді й інших англомовних куточках земної кулі.

Структура тесту[ред. | ред. код]

Усі кандидати мають виконати чотири модулі — Listening, Reading, Writing and Speaking — щоб отримати кінцевий бал, який записується в IELTS Test Report Form (TRF). Усі кандидати виконують однакові модулі: зі слухання (Listening) та розмовний (Speaking), у той час, коли модулі з читання (Reading) і писання (Writing) відрізняються в залежності від версії тесту — Academic або General.

Загальна тривалість тесту 2 години 45 хвилин

Перші три модулі — Listening, Reading and Writing (завжди саме у такій послідовності) — виконуються в один день і фактично без перерви між ними. Розмовний модуль (Speaking) може бути виконаний, на вибір центру тестування, у семиденний термін до чи після інших модулів.

Тести задумані таким чином, щоб повністю покрити діапазон вмінь від повністю необізнаного в мові до досвідченого користувача.

Основні відмінності між IELTS та TOEFL: країна походження, особливості граматики, форма тестування, спосіб проходження іспиту, вибір правильної відповіді та час тестування.[4]

Шкала оцінювання[ред. | ред. код]

IELTS оцінюється за дев'ятибальною шкалою, де кожний бал відповідає певному рівню знання англійської. При визначенні результатів виконується округлення до 0,5 бала на користь кандидата.

9 Досвідчений користувач

Повністю володіє мовою: використовує її доречно, точно та вільно з повним розумінням.

8 Дуже добрий користувач

Практично повністю володіє мовою, в нестандартних ситуаціях припускається випадкових неточностей і недоречностей. Добре доводить власні думки та розуміє інших.

7 Добрий користувач

Добре володіє мовою, хоча припускається випадкових неточностей, недоречностей та непорозумінь у деяких ситуаціях. Взагалі добре вміє користуватися мовою і непогано розуміє інших.

6 Обізнаний користувач

Має загально ефективне володіння мовою, попри певні неточності, недоречності, непорозуміння. Належним чином може використовувати й розуміти мову, зокрема, у звичних повсякденних ситуаціях.

5 Середній користувач

Несповна володіє мовою, у загальних рисах розуміється у багатьох ситуаціях, хоча, скоріш за все, робить багато помилок. Кандидат розуміється на низці тем, які становлять для нього професійний чи загальний інтерес.

4 Обмежений користувач

Базове знання обмежено звичними ситуаціями. Має часті проблеми у вживанні складної мови.

3 Дуже обмежений користувач

Виражає і розуміє лише загальні речі в обмеженій кількості звичних ситуацій.

2 Незв'язний користувач

Жодне справжнє спілкування не є можливим. Має проблеми у розумінні письмової та усної мови окрім знайомих ситуацій та нагальних потреб.

1 Не користувач

По суті не володіє мовою, за винятком невеликого числа окремих слів.

0 Не намагався скласти тест

Не може бути оцінений через недостатність інформації.

Відповідність Загальноєвропейським рекомендаціям[ред. | ред. код]

За оцінками керівників тесту[5] бал 6.5 IELTS відповідає рівню B2, а 7.0 — C1 Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання, 8 балів є межовим значенням між рівнями С1 та C2. За окремими критичними роботами вважається, що 8 балів відповідають повному B2, а 9 — С1. Самі розробники тесту зазначають, що однозначної відповідності немає і не може бути, а тому кожний навчальний заклад, керуючись наданою інформацією, сам визначає для себе достатні для прийняття на навчання бали.

Місця[ред. | ред. код]

Тест складається у 500 точках в 121 країні по усьому світі та є одним з тестів з англійської у світі, що зростає найбільше. Кількість кандидатів зросла з 80 тисяч у 1999 до 1,2 млн у 2009.

Три країни, у яких тест складала найбільша кількість людей у 2007 році в категорії Academic:

За рік проводиться 48 тестів. Кожен центр тестування проводить до чотирьох тестів щомісяця, в залежності від потреб. Рекомендовано часовий проміжок у 90 днів за який має сенс повторно складати тест. Фактично немає обмежень щодо термінів перездачі.[6]

Найкращі результати[ред. | ред. код]

Країни з найвищими середніми балами[ред. | ред. код]

У 2007 році перша п'ятірка країн у категорії Academic[7]:

Результати за носіями мови[ред. | ред. код]

Перша п'ятірка за мовою чи національністю, що отримала найкращі результати у категорії Academic у 2007 році[7]:

IELTS в Україні[ред. | ред. код]

Екзамени IELTS проводяться в Україні Британською радою. Оплата за тест становить 4125 гривень[8] (паперова версія) або 4800 грн (комп'ютерна версія) що вносяться готівкою в касу Британської ради в Києві, або її представникові в Одесі чи Львові[9]. Також цей іспит можна скласти в Students International IELTS Test Centre[10]. Вартість 4125 грн (паперова версія) або 4750 грн (комп'ютерна версія).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IELTS tests over one million candidates in a year. Архів оригіналу за 17 лютого 2009. Процитовано 28 січня 2009.
  2. Over 1.7 million tests were taken last year. Архів оригіналу за 7 червня 2012. Процитовано 12 червня 2012.
  3. при перевірці письма перевіряється дотримання одному певному стилю, наприклад, при загальному слідуванні правилам британської англійської слово, написане у стилі американської англійської, буде вважатись за помилку
  4. Мовні іспити TOEFL та IELTS: особливості та відмінності. visitworld.today (укр.). Процитовано 24 січня 2023.
  5. IELTS - Common European Framework. IELTS. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 4 січня 2013.
  6. зважаючи на дати екзаменів, на які можливо зареєструватись та термін отримання результатів час між екзаменами становить приблизно два місяці
  7. а б English language certifications break through one million mark in year — Tagalog speakers and Germans score best
  8. Вартість тестування IELTS | Grade. Grade | Образовательный центр (рос.). 5 червня 2017. Процитовано 26 червня 2018.
  9. British Council Ukraine — Британська рада в Україні. Дати, вартість та місця проведення екзамену. Архів оригіналу за 29 березня 2015. Процитовано 23 березня 2015.
  10. Офіційний сайт центру. Архів оригіналу за 18 грудня 2014. Процитовано 19 листопада 2014.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]