International Baccalaureate

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
International Baccalaureate
ib
Міжнародний бакалаврат
Логотип ib
Логотип ib
Тип міжнародна освітня некомерційна фундація
Засновано 1968
Правовий статус foundationd
Країна  Швейцарія
Штаб-квартира Женева
Офіційні мови англійська
французька
іспанська
Вебсайт: ibo.org

International Baccalaureate (IB), (раніше «International Baccalaureate Organization» (IBO) (укр. Міжнародний бакалаврат) — міжнародна некомерційна приватна освітня фундація, заснована в 1968 р.[1][2] Штаб-квартира розташовується у Женеві.

Організація є розробником і пропонує школам чотири освітні міжнародні програми для дітей віком від 3 до 19 років:

  • «Primary Years Programme» (укр. Програма ранніх років — програма, орієнтована на учнів молодших класів);
  • «Middle Years Programme» (укр. Програма середніх років — програма, орієнтована на учнів середніх класів);
  • «Diploma Programme» (укр. Програма для здобуття диплома — програма, орієнтована на учнів старших класів);
  • «Career-related Programme» (укр. Програма, пов'язана з кар'єрою — програма, орієнтована на учнів старших класів).

Програми розвивають інтелектуальні, емоційні, особистісні, та соціальні навички учнів, необхідні для того, щоб жити, вчитися і працювати у сучасному суспільстві, яке швидко глобалізується. Як і у будь-якій із освітніх програм, передбачається вивчення словесності, математики, природничих і гуманітарних наук, інформаційних технологій і технологій проектування, а також, фізичної підготовки.[3]

Учні по завершенні кожної з програм отримують офіційний документ (диплом чи сертифікат) встановленого зразка, який підтверджує їх освітній рівень (відповідно до обраної програми), і який надає право продовжити навчання чи отримати роботу в будь-якій з держав, що прийняли ці програми (фактично — у будь-якій із держав світу).[4][5] Станом на 25 червня 2016 року програми прийняті в 4 527 школах 135 держав.[6]

Для того, щоб отримати таку можливість, кожна школа повинна звернутися до представництва International Baccalaureate, отримати та запровадити обрані програми і пройти процедуру авторизації, яка засвідчує, що школа має усі умови та забезпечує освітній рівень на рівні вимог обраних програм. Умови оговорені на сайті International Baccalaureate.[7]

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що основні засади і основні принципи процесу навчання, які пропонуються в програмах Міжнародного бакалаврату, були сформовані і започатковані видатним французьким педагогом Марі-Терез Моретт[fr][8], які вона опублікувала 1948-го в праці «Методи навчання для миру».[9]

Серед основоположних принципів, сформованих Марі-Терез Моретт, і які лягли в основу освітніх програм International Baccalaureate,[8] є:

  • Принцип «синтетичної географії» чи «міжнародної культури», який винайшов батько Марі-Терез, Поль Дюпуї — генеральний наглядач Вищої нормальної школи у Парижі. Суть принципу полягає у тому, що процес навчання спочатку вводить дитину до глобальної картини світу, як громадянина світу без акцентування на перших порах уваги і знань на країни, звідки походять учні. Ці знання є базисом для поповнення його знаннями про географію людства, демографію, поняттями відносності між державами і регіонами.
  • Викладання історії розпочинається, зазвичай, пізніше, ніж у більшості національних шкіл — не раніше 12-ти років. Вивчення історії починається із світової історії людства, і тільки пізніше загальна картина доповнюється «вставками» національної історії для усвідомлення її відносності стосовно світової історії та її важливості.
  • Принцип досконалої двомовності: англійська та французька (офіційні мови Ліги Націй) для опанування різних способів мислення, властивих цим мовам, щоб розуміти мислення своїх співрозмовників.

В середині 1960-х послідовники Марі-Терез, вчителі Міжнародної школи в Женеві, де свого часу працювала Марі-Терез, створили «International Schools Examinations Syndicate» (ISES) (укр. Екзаменаційну спілку міжнародних шкіл), яка і стала прообразом International Baccalaureate Organization (OBI), яка була створена в 1968.[10]

Первісна ідея OBI полягала в забезпеченні шкіл навчальними планами, загальновизнаними вищими навчальними закладами, з метою надання можливості випускникам обирати вищий навчальний заклад будь-якої з держав світу з огляду на їх міжнародну мобільність. Ця ідея привела до створення «Програми для здобуття диплома» в 1968 р. У той же час, «Програма середніх років» була започаткована в 1994, а «Програма ранніх років» була започаткована у 1997. Ці програми повинні забезпечити можливість безперервного і всебічного навчання в рамках усіх програм OBI. International Baccalaureate Organization при цьому супроводжували свої програми в кожній із шкіл, надаючи їм всебічну допомогу та підтримку, і, разом з тим, контролюючи дотримання школами вимог з метою забезпечення належної якості освіти за програмами. Четвертою освітньою програмою стала «Програма, пов'язана з кар'єрою», яку було запроваджено у 2011 році.

Перший офіційний екзамен для здобуття диплома Міжнародного бакалаврату відбувся 1970-го у 11-ти міжнародних школах.

У 1980 налічувалося 58 шкіл Міжнародного бакалаврату в 27-и країнах світу. Через десять років, у 1990, кількість шкіл зросла до 283, а кількість країн — до 53. До 2000-го року функціонувало 946 міжнародних «ib-шкіл» у ста країнах світу. Станом на 2010-ий кількість шкіл зросла втричі і становила 2 872 школи, розташовані в 138-ми країнах світу.

У 2007 була проведена реорганізація, в результаті чого були змінені назва на «International Baccalaureate» та логотип на «IB». З цього часу логотип «ib» відноситься як до організації безпосередньо, так і до будь-якої з чотирьох програм, або до дипломів чи сертифікатів, які надають IB-школи, і які здобуваються по завершенні програм.[11] Школи, які прийняли хоча б одну із IB-програм, також мають можливість користуватися цим логотипом на своїх офіційних документах.

Школи міжнародного бакалаврату в Україні[ред. | ред. код]

Першою в Україні міжнародною школою, яка змогла запропонувати своїм учням програму міжнародного бакалаврату, була Печерська міжнародна школа, яка акредитувала IB-Diploma Programme" (укр. Програму міжнародного бакалаврату для здобуття диплома) 8 червня 1999 року. Ця школа також є першою серед міжнародних шкіл, у яких процес навчання та виховання повністю охоплений програмами міжнародного бакалаврату від початкових до випускних класів.[12]

В Україні станом на 01.01.2018 програми міжнародного бакалаврату можуть запропонувати наступні школи:

Дати акредитації програм:
Назва школи: PYP MYP DP CP
Гімназія А+[13] - - 12.01.2021 -
Британська міжнародна школа в Україні[14] 11.06.2014 - 07.04.2015 -
Київська міжнародна школа[15] - - 11.06.2004 -
Печерська міжнародна школа[12] 11.12.2000 23.10.1999 08.06.1999 -
Міжнародна американська школа і університет[16] - - 06.07.2022 -

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «IB headquarters [Архівовано 19 травня 2009 у Wayback Machine.].» International Baccalaureate. Retrieved on 25 September 2009 (англ.)
  2. Overview of the International Baccalaureate Organization. Архів оригіналу за 22 листопада 2014. Процитовано 7 грудня 2006. (англ.)
  3. http://www.ibo.org/en/programmes/ [Архівовано 30 червня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. У яких державах та які університети визнають «IB-Diploma» [Архівовано 11 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Умови визнвння «IB-Diploma» у різних державах [Архівовано 2 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. IB World School statistics [Архівовано 8 грудня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  7. How to become an IB-School [Архівовано 21 серпня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  8. а б George Walker. Marie-Thérèse Maurette. Pioneer of International Education [Архівовано 10 жовтня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)
  9. Marie-Thérèse Maurette. Методи навчання для миру. Чи вони існують? Відповідь для Юнеско = Techniques d'Education Pour La Paix. Existent-elles? Réponse a une d’Unesco,. — École Internationale de Genève, 1948. — P. 22. (фр.)
  10. Elisabeth Fox. Міжнарожна освіта: Принципи та практика. /Розділ: Виникнення міжнародного бакалаврату як стимул до реформування навчальних планів = International Education: Principles and Practice. /Chapter: The Emergence of the International Baccalaureate as an Impetus to Curriculum Reform. — 2-ге. — Routledge, 2001. — P. 141. — ISBN 9780749436162. (англ.)
  11. IB Identity Announcement. Архів оригіналу за 6 квітня 2009. Процитовано 14 липня 2009. (англ.)
  12. а б Печерська міжнародна школа на сайті ib] ] [Архівовано 2 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  13. Гімназія A+ на сайті ib. ib (англійською) . Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 26 серпня 2021.
  14. Британська міжнародна школа в Україні на сайті ib [Архівовано 2 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  15. Київська міжнародна школа на сайті ib [Архівовано 9 жовтня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  16. International American School and University. ib.org (англійською) . Процитовано 13 серпня 2023. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)