Kesko

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kesko
фін. Kesko Oyj (30 квітня 1998)
Тип Публічна компанія
Форма власності публічна корпораціяd
Галузь Харчові продукти та роздрібна торгівля
Засновано 1940
Штаб-квартира Фінляндія Фінляндія
Гельсінки
Ключові особи Esa Kiiskinen (голова правління)
Mikko Helander (Президент та CEO)
Продукція супермаркети та гіпермаркети, магазини побутових товарів, продаж автомобілів, універмаги,
Виторг €9.315 млрд. (2013)
Операційний прибуток (EBIT) €248 млн. (2013)
Чистий прибуток €185 млн. (2013)
Співробітники 19,489 (кінець 2013)
Дочірні компанії
  • K-Market Oyd, Kesprod і Onninend
  • www.kesko.fi
    CMNS: Kesko у Вікісховищі

    Kesko Oyj — фінська холдингова компанія заснована у 1940 році у Гельсінкі.

    Історія[ред. | ред. код]

    Kesko була створена, коли чотири регіональних оптових компанії, які були засновані ритейлерами, були об'єднані в жовтні 1940 року.

    Нова компанія Kesko почала діяти на початку 1941 року. Необхідність придбання товарів для акціонерів-роздрібних продавців і підтримати свої ділові операції та почати співпрацю між ними призвело до формування групи K-роздрібної торгівлі.

    До кінця 1940-х років продажі Kesko склали близько 15 мільярдів старих фінських марок (еквівалентні 580 мільйонів євро в 2010 році), що становило близько 12 % від загального обсягу продажів центральних компаній, що працюють в фінському торговому секторі.

    У листопаді 2015 року було оголошено про покупку холдингом компанії Suomen lähikauppa Oy (включає близько 640 магазинів Siwa і Valintatalo) за 60 млн євро.[1] У грудні концерн оголосив про закриття мережі взуттєвих магазинів Kookenkä, Kenkäexpertti і The Athlete's Foot.[2]

    Діяльність[ред. | ред. код]

    Компанії належать підприємства харчової промисловості, підприємства з виробництва сільськогосподарської техніки, а також мережа супермаркетів та гіпермаркетів, мережі з продажу автомобілів та товарів для дому. Загальна кількість точок продажу налічує 2000 (станом на 2010 рік). Компанія Rautakesko, яка є підрозділом Kesko, здійснює продаж товарів для дому під маркою DIY (350 магазинів).

    Чисельність персоналу на кінець 2013 року налічує майже 20 тис. співробітників. Загальна виручка холдингу в 2008 році склала 9,6 млрд євро, операційний прибуток — 217 млн євро.

    Найбільшими мережами є K-Market, K-Supermarket і K-Citymarket.

    Підрозділи[ред. | ред. код]

    Харчова торгівля Kesko Food є ключовим оператором у фінській продуктовій торгівлі. Основні функції Kesko Food включають централізовану покупку продуктів, управління відборами, логістикою і розробку концепцій мереж магазинів. Мережа магазинів K-Food є всеосяжною в Фінляндії, і приблизно 50 % фінів живуть менше ніж за кілометр від магазину K-Food.

    Kesko Food управляє мережами магазинів K-Market, K-Supermarket та K-Citymarketet. У 2012 році в Фінляндії було 937 продовольчих магазинів мережі.

    Будівництво та облаштування будинку Rautakesko — це міжнародний постачальник послуг будівництва, ремонту і поліпшення будинків в Фінляндії, Швеції, Норвегії, Естонії, Латвії, Литві, Росії та Білорусі. Rautakesko управляє та розвиває компанії K-Rauta, K-Maatalous, Byggmakker, Senukai і Oma.

    Основні функції Rautakesko включають централізований розвиток мереж, централізовані покупки та логістику, а також розробка концепцій мережі магазинів.

    Торгівля машинами Торговий сегмент автомобілів складається з K-AUTO (раніше працював як VV-Auto) та Konekesko зі своїми дочірніми компаніями. Компанії несуть відповідальність за продаж і післяпродаж та обслуговування брендів через свою власну або дилерську мережу.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Kesko купит Suomen lähikauppa - Siwa и Valintatalo окажутся во владении финской компании.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
    2. Концерн Kesko намерен закрыть обувные магазины Kookenkä, Kenkäexpertti и The Athlete’s Foot – под угрозой увольнения 150 работников. Yle Uutiset (рос.). Архів оригіналу за 15 грудня 2020. Процитовано 30 березня 2021.