Лепілемур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lepilemur)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лепілемур
Lepilemur sahamalazensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Strepsirrhini
Родина: Лепілемурові (Lepilemuridae)
Gray, 1870
Рід: Лепілемур (Lepilemur)
I. Geoffroy, 1851
Вікісховище: Lepilemur

Лепілемур — єдиний рід приматів родини лепілемурових (Lepilemuridae). Останні дослідження показують, однак, тісний зв'язок з вимерлим родом Megaladapis, що виділений в окрему родину, Megaladapidae. Тварини живуть тільки на Мадагаскарі.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Вони малого й середнього розміру, вагою 500–900 грамів. Вони досягають довжини тіла від 30 до 35 сантиметрів, хвіст від 26 до 31 сантиметрів. Мають відносно коротку, загострену голову з великими округлими вухами. Голова сидить на короткій шиї, очі збільшені нічного способу життя. Більшість видів коричневі або сірі на верхніх частинах тіла а знизу білуваті. Їхні ноги лише злегка подовжені. Їхні задні кінцівки, особливо довгі й потужні, і вони мають великий досвід вертикальні чіплянь-і-стрибань. Зубна формула: I 0/2, C 1/1, P 1/1, M 3/3 = 32.

Поширення[ред. | ред. код]

Живуть виключно на острові Мадагаскар у різних типах лісу, як сухих західних лісах так і східних тропічних лісах.

Поведінка[ред. | ред. код]

Харчуються в основному листям, і в тому числі деякими квітами, фруктами і корою. Вони в основному солітарні, але їхня густина населення може бути напрочуд високою. Самці мають більше території, ніж самиці, і території самців перекривають території кількох самиць. Особини однієї статі захищають територій один проти одного, використовуючи вокалізації, погоні, і навіть боротьбу.

Розмноження[ред. | ред. код]

У період з вересня по грудень після 120–150-денного періоду вагітності, один малюк народжується, який часто доглядається в гнізді в дуплі дерева. Годуються молоком чотири місяці, але залишаються у віці до одного року зі своєю матір'ю. Приблизно у півтора років вони стають статевозрілими. У неволі можуть жити 12 років.

Загрози[ред. | ред. код]

Основні загрози приходять від втрати середовища існування та полювання.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]