Кориліс камігвінський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Loriculus camiguinensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кориліс камігвінський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Psittaculidae
Рід: Кориліс (Loriculus)
Вид: Кориліс камігвінський
Loriculus camiguinensis
Tello, Degner, Bates & Willard, 2006
Посилання
Вікісховище: Loriculus camiguinensis
Віківиди: Loriculus camiguinensis
EOL: 311769
ITIS: 714022
NCBI: 2338440

Кори́ліс камігвінський[1] (Loriculus camiguinensis) — вид папугоподібних птахів родини Psittaculidae[2]. Ендемік Філіппін.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 14 см. Забарвлення переважно зелене. Груди і живіт жовтувато-зелені. Лоб, тім'я і надхвістя червоні. Потилиця золотисто-жовта. Обличчя, щоки і підборіддя блакитні, у деяких птахів скроні оливково-зелені. Верхні покривні пера хвоста блакитні. Нижня сторона крил і хвоста блакитна. Крила і хвіст довші, ніж у спорідненого філіппінського кориліса. Дзьоб оранжевий, райдужка сірувато-коричнева, лапи оранжеві. У молодих птахів червона пляма на голові малопомітна або відсутня, щоки і підборіддя менш блакитні, дзьоб блідіший.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Камігвінські кориліси є ендеміками острова Каміґуїн. Вони живуть в гірських і рівнинних тропічних лісах. Зустрічаються на висоті від 300 до 1350 м над рівнем моря. Уникають людських поселень.

Поведінка[ред. | ред. код]

Камігвінські кориліси зустрічаються поодинці, парами або невеликими зграйкми. Живлятся нектаром, насінням, соковитими плодами (зокрема дикими бананами), ягодами і квітками. Сезон розмноження, імовірно, триває з вересня по листопад. Гніздяться в дуплах.

Відкриття[ред. | ред. код]

Голотип камігвінського корилися був зібраний в 1960-х роках. Остін Лумер Ренд, фахівець з орнітофауни Філіппін, залишив на бірці зразка птаха примітку "нов. підвид", однак не описав його. Камігвінський кориліс був описаний лише в 2006 році[3]. За результатом морфометричного аналізу 23 наявних зразків, дослідники прийщли до висновку, що Loriculus camiguinensis є окремим видом. Однак генетичного дослідження зразків ще не проводилось, тому деякі дослідники вважають його підвидом філіппінського кориліса (Loriculus philippensis).

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП наразі не розглядає камігвінського кориліса як окремий вид, однак, імовірно, його можна класифікувати як вразливий вид, або навіть як такий, що знаходиться під загрозою зникнення. Вид обмежений невеликою територією збереженого лісу площею близько 20 км². Йому загрожує знищення природного середовища і вилов птахів з метою продажу на пташиних ринках.

Див. також[ред. | ред. код]

Список видів птахів, описаних у 2000-х

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Loriculus camiguinensis у базі Avibase.
  2. Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela, ред. (2021). Parrots, cockatoos. IOC World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 12 грудня 2021. Процитовано 12 грудня 2021.
  3. Jose G. Tello, Jacob F. Degner, John M. Bates, David E. Willard: A New Species of Hanging-Parrot (Aves: Psittacidae: Loriculus) from Camiguin Island, Philippines. Fieldiana Zoology, 2006, S. 49–57 DOI:10.3158/0015-0754(2006)106[49:ANSOHA]2.0.CO;2

Джерела[ред. | ред. код]