Lygodactylus chobiensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lygodactylus chobiensis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Геконоподібні (Gekkota)
Родина: Геконові (Gekkonidae)
Рід: Lygodactylus
Вид: L. chobiensis
Lygodactylus chobiensis
V. FitzSimons, 1932
Синоніми
Lygodactylus picturatus chobiensis
Посилання
Вікісховище: Lygodactylus chobiensis
Віківиди: Lygodactylus chobiensis
EOL: 458104
ITIS: 818857
МСОП: 174118
NCBI: 768699

Lygodactylus chobiensis (окаванзький карликовий гекон) — вид геконоподібних ящірок родини геконових (Gekkonidae)[2]. Мешкає в Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина окаванзьких карликових геконів (без врахування хвоста) становить 25-30 см, самці є дещо меншими за самиць. Верхня частина тіла сизувато-сіра, поцяткована великими світлими плямами. Нижня частина тіла жовта. Горло у самців чорне або блідо-жовте, з двома чорними смугами. Гекони набувають статевої зрілості у віці 9 місцяців, тривалість їх життя становить 18 місяців.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Окаванзькі гекони Бернарда мешкають в Намібії (смуга Капріві), північній Ботсвані, північному Зімбабве, південній Замібї, південному Малаві та в північному і центральному Мозамбіку, зокрема на території басейнів річок Квандо і Замбезі та в дельті Окаванґо. Вони живуть в сухих і вологих саванах та на заплавних луках Замбезії, зустрічаються на стовбурах дерев. Живляться мурахами і термітами. Розмножуються протягом всього року, відкладають яйця під кору дерев або в покинутих термітниках. В кладці 2 яйця. ГПри народженні молоді гекончики мають довжину 30 мм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lygodactylus chobiensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 03 вересня 2023
  2. Lygodactylus chobiensis у Reptarium.cz Reptile Database