Швидкісний трамвай Портленда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з MAX Light Rail)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Швидкісний трамвай Портленда
Країна  США
Місто Портленд
Дата відкриття 5 вересня 1986
Оператор TriMetd
Річний пасажиропотік 116 800
Сайт trimet.org/max/index.htm
Маршрутна мережа
Кількість маршрутів 5
Довжина маршрутів 96,6 км
Рухомий склад
Кількість вагонів 145
Ширина колії європейська колія
Схема маршрутів

CMNS: Швидкісний трамвай Портленда у Вікісховищі

Швидкісний трамвай Портленда (англ. MAX Light Rail) — система ліній легкорейкового транспорту в місті Портленд, Орегон, США. Разом з мережею трамвайних ліній створюють основу рейкового громадського транспорту міста.

Історія[ред. | ред. код]

У середині 1970-х років почалося обговорення ідеї будівництва системи ЛРТ в місті. Затвердили проект у вересні 1978-го, але будівництво початкової східної ділянки почалося лише 1982-го. Відкрита 5 вересня 1986 року ділянка складалася з 24 км. Подальший розвиток системи був здійснений через 5 окремих проектів. Західна частина Блакитної лінії відкрилася 12 вересня 1998 року після 5 років будівництва. На цій ділянці побудований тунель[en] довжиною 4,7 км з єдиною підземною станцією. Далі 10 вересня 2001 відкрилася лінія в аеропорт, 1 травня 2004 лінія до Експо-центру, 12 вересня 2009 Зелена лінія та 12 вересня 2015 Помаранчева лінія.

Лінії[ред. | ред. код]

Квитковий автомат

У місті п'ять ліній, що обслуговують не тільки місто а і численні передмістя портлендської агломерації. Всього в системі 97 станцій.

Блакитна лінія[en] — прямує зі сходу на захід, має 51 станцію та 52,6 км. Починається на сході в місті Грешам, далі прямує на захід через весь Портленд, центральна ділянка лінії є спільною для потягів Зеленої та Червоної ліній. Західна частина лінії проходить через місто Бівертон і закінчується у Хілсборо.

Зелена лінія[en] — сполучає південні передмістя з центром Портленду, має 28 станцій. Починається на півдні в окрузі Клакамас далі прямує на північ, зі станції «Gateway/Northeast 99th Avenue Transit Center» починається спільна ділянка з Блакитною лінією, маршрут якої прямує на захід.

Помаранчева лінія[en] — сполучає південні передмістя з центром Портленда, має 17 станцій та 11,7 км. Починається на півдні в місті Мілвокі округу Клакамас далі прямує на північ в центр міста, кінцева станція розташована поблизу центрального залізничного вокзалу міста, з якого курсують потяги Amtrak. Лінія немає спільних з іншими лініями ЛРТ міста спільних ділянок, але центральну частину лінії ділить з мережею звичайних трамвайних ліній міста.

Червона лінія[en] сполучає аеропорт із західними передмістями, має 29 станцій та 41 км. Починається на півночі біля Міжнародного аеропорту, далі прямує на південь до станції «Gateway/Northeast 99th Avenue Transit Center», з якої починається спільна з іншими лініями ділянка. Після проходження центральної ділянки маршрут лінії закінчується на станції «Beaverton Transit Center» в місті Бівертон.

Жовта лінія[en] — має 21 станцію та 9,3 км. Починається на півночі біля Експо-центру та прямує на південь до центру міста.

Особливості[ред. | ред. код]

Система відрізняється тим, що центральні ділянки всіх ліній побудовані у вигляді одноколійних ліній, які пролягають паралельними вулицями. Також у вигляді одноколійних ліній побудовані трамвайні лінії міста, це створює заплутану мережу трамвайних колій в центрі міста.

У системі існує єдина підземна станція «Washington Park»[en] на спільні ділянці Червоної та Блакитної ліній, глибина закладення якої 79 метрів. Це робить станцію найглибшою у Сполучених Штатах і однією з найглибших станцій у світі.

Вартість проїзду[ред. | ред. код]

Вартість квитка на 1 поїздку — 2,5 долара, але існують пільги для підлітків, інвалідів та людей після 65 років. Також можливо придбати в автоматі квитки, розраховані на тиждень, два або місяць. Існують навіть квитки на 1 рік вартістю 1100 доларів, але придбати їх можливо лише в офісі оператора системи.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]