Monstera acuminata

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Monstera acuminata
M acuminata росте біля La Milpa в Белізі
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Частухоцвіті (Alismatales)
Родина: Кліщинцеві (Araceae)
Рід: Монстера (Monstera)
Вид:
M. acuminata
Біноміальна назва
Monstera acuminata

Monstera acuminata — це вид квіткової рослини родини ароїдних, яка широко поширена від Мексики до Центральної Америки[1] Він поширений у центральній частині Петена і простягається на північ до Сан-Луїс-Потосі, що робить його найпівнічнішим видом монстери[2].

Опис[ред. | ред. код]

Monstera acuminata проростає в землі і росте горизонтально як низька розпростерта трава[3]. Юнацька рослина набагато менша і має серцеподібну форму з товстими, округлими, восковими листками, які ростуть у два ряди і перекривають один одного з еліптичним у поперечному перерізі стеблом і міжвузлями 1–5 см завдовжки та асиметричними листками[2][4].

Коли рослина стикається зі стовбуром дерева, то використовує свої агеотропні кріпильні корені, щоб рости вертикально[3]. Доросла рослина виглядає схожою на рослину Monstera deliciosa. Листки гладкі або папілозні стебла 2–3,5 см завтовшки з міжвузлями 6–11 см завдовжки[2][4]. Підростаючи вгору, основа стебла геміепіфіта відмирає і загниває, втрачаючи при цьому зв'язок з ґрунтом[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. World Checklist of Selected Plant Families: Royal Botanic Gardens, Kew. apps.kew.org. Процитовано 28 жовтня 2016.
  2. а б в Monstera acuminata K.Koch. e-monocot.org. Процитовано 28 жовтня 2016.
  3. а б в López-Portillo, J.; Ewers, F. W.; Angeles, G.; Fisher, J. B. (1 лютого 2000). Hydraulic architecture of Monstera acuminata: evolutionary consequences of the hemiepiphytic growth form. New Phytologist (англ.). 145 (2): 289—299. doi:10.1046/j.1469-8137.2000.00578.x. ISSN 1469-8137.
  4. а б Miller, Wilhelm (1 січня 1906). Cyclopedia of American Horticulture: Comprising Suggestions for Cultivation of Horticultural Plants, Descriptions of the Species of Fruits, Vegetables, Flowers and Ornamental Plants Sold in the United States and Canada, Together with Geographical and Biographical Sketches, and a Synopsis of the Vegetable Kingdom (англ.). Doubleday, Page.