MySQL Cluster

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MySQL Cluster
Тип кластерна СКДБ
Автор MySQL AB
Розробник Oracle
Перший випуск листопад 2004
Стабільний випуск 7.3 (17 червня 2013; 10 років тому (2013-06-17))
Версії 7.4.8 (16 жовтня 2015)
Платформа Intel/AMD x86, Sun SPARC
Операційна система Linux (Red Hat, SUSE), Solaris, Mac OS X, Windows
Стан розробки активний
Ліцензія GPL
Вебсайт mysql.com/products/cluster/

MySQL Cluster — програмний пакет для розгортання кластерних конфігурацій СКБД MySQL, що дозволяють побудувати розподілені сховища і високонадійні конфігурації, які можуть забезпечити рівень доступності сервісу порядку 99.999% при забезпеченні вимог ACID до виконання транзакцій (атомарность, узгодженість, ізольованість, довговічність). MySQL Cluster дозволяє створити розподілену мережу реплікованих в режимі multi-master серверів, що гарантують відсутність єдиної точки відмови. Система забезпечує горизонтальне масштабування — нарощування потужності кластера проводиться за рахунок підключення нових вузлів та використання техніки автоматичного шардінга (розподілу набору даних по серверах на основі певного ключа).

Історія[ред. | ред. код]

MySQL AB прибдав технології, на які спирається MySQL Cluster, від Alzato, невеличкої венчурної компанії, що починалася від Ericsson. NDB спочатку був спроектований для потреб телекомунікаційного ринку, з його вимогами високої доступності і швидкодії.[1]

Вперше MySQL Cluster був випущений у листопаді 2004 разом з релізом MySQL 4.1. MySQL Cluster реалізований через додаткові рушії зберігання, доступні в MySQL під назвою NDB або NDBCLUSTER ("NDB" означає Network Database).

Код проекту поширюється під ліцензією GPL і доступний для вільного завантаження.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. MySQL acquiring data management system vendor Alzato. Архів оригіналу за 3 червня 2013. Процитовано 17 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]