Nautilus pompilius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nautilus pompilius

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Головоногі (Cephalopoda)
Ряд: Nautilida
Родина: Nautilidae
Рід: Наутилус (Nautilus)
Вид: N. pompilius
Nautilus pompilius
Linnaeus, 1758
Синоніми
*Nautilus repertus
Iredale, 1944
Посилання
Вікісховище: Nautilus pompilius
Віківиди: Nautilus pompilius
EOL: 590944
ITIS: 557222
NCBI: 34573
Fossilworks: 113308

Nautilus pompilius — вид головоногих молюсків родини Nautilidae.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал виду охоплює більшу частину південної частини Тихого океану. Його знайшли біля рифів і на морському дні біля берегів Австралії, Японії та Мікронезії. Він віддає перевагу схилам коралових рифів, де зустрічається на глибині приблизно від 400 до 650 метрів і до 100 метрів вночі.

Опис[ред. | ред. код]

Nautilus pompilius може перевищувати 30 см в ширину. Шкаралупа тонка і гладка, чергуються смуги білого з червоним і коричневим. Тварина утворює камери всередині раковини, з яких вона завжди пересувається, щоб зайняти крайню. Решта камери заповнені газом. У дорослому стані може мати до 30 таких камер, які відокремлені одна від одної перегородками.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Nautilus pompilius pompilius Linnaeus, 1758 — ареал охоплює Андаманське море на схід до Фіджі та півдня Японії на південь до Великого Бар'єрного рифу. Надзвичайно великі екземпляри з діаметром мушлі до 254 мм були зареєстровані в Індонезії та північній Австралії[1]. Ця гігантська форма була описана як Nautilus repertus, але більшість вчених не вважають її окремим видом.
  • Nautilus pompilius suluensis Habe & Okutani, 1988 — набагато менша тварина, що мешкає в морі Сулу на південному заході Філіппін, на честь якого й названа. Найбільший відомий зразок мав діаметр раковини 160 мм.[2]

Поведінка[ред. | ред. код]

Nautilus pompilius веде нічний спосіб життя і харчується дрібними крабами, падлом і іноді дрібною рибою. Самець визначає місцезнаходження самиці за допомогою нюху. Під час спаровування чотири видозмінених щупальця самця служать органом копуляції, за допомогою якого сперматофорисперматозоїди, вкриті желем, передаються самиці. Желе розчиняється в матковій трубі, а сперматозоїди запліднюють яйцеклітини. Дуже багаті жовтком яйця відкладаються на мілкій воді. Молоді тварини, які вже мають довжину 3 см, вилуплюються приблизно через 12 місяців. Nautilus pompilius може жити близько 20 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pisor, D.L. (2008). Registry of World Record Size Shells. Fifth edition. ConchBooks, Hackenheim. 207 pp. ISBN 0615194753.
  2. Nautilus pompilius suluensis ID:626793. Shell Encyclopedia, Conchology, Inc.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Norman, M. (2000). Cephalopods: A World Guide. Hackenheim: ConchBooks. pp. 30–31.
  • Pisor, D. L. (2005). Registry of World Record Size Shells (вид. 4th). Snail's Pace Productions and ConchBooks. с. 93.
  • Ward, Peter (1988). In Search of Nautilus: Three Centuries of Scientific Adventures in the Deep Pacific to Capture a Prehistoric, Living Fossil. New York: Simon and Schuster.
  • Ward, Peter (April 2, 2008). "Chamber of Secrets". New Scientist.