Nimbus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nimbus
Тип підприємство і виробник мотоциклівd
Галузь автомобільна промисловість
Засновано 1918
Засновник(и) Peder Andersen Fiskerd
Закриття (ліквідація) 1960
Штаб-квартира Копенгаген
Власник(и) Nilfisk
CMNS: Nimbus у Вікісховищі

Nimbus — марка мотоциклів, створена у 1918 році в Копенгагені (Данія) Педером Андерсеном Фіскером (1875—1975), власником компанії Fisker og Nielsen (нині Nilfisk). Мотоцикли випускалися з 1919 по 1928 та з 1934 по 1960 роки, в основному для вітчизняного ринку.

Історія[ред. | ред. код]

1919—1928[ред. | ред. код]

Компанія Fisker og Nielsen була заснована П. А. Фіскером і Г. М. Нільсеном і виробляла промислові очисні машини та пилососи (компанія була першим в Європі виробником пилососів). [1] До часу, коли Фіскер вирішив розробити власний мотоцикл, партнерство вже було розірвано, але назву компанії Фіскер зберіг.

Перший мотоцикл Nimbus був створений у 1919 році. Він мав чотирициліндровий двигун об'ємом 746 см³, з приблизною потужністю 10 к.с. і приводний вал (на відміну від переважної більшості мотоциклів того часу, які мали ланцюгову систему). Він досягав максимальної швидкості близько 85 км/год і міг бути оснащений коляскою. Машина отримала прізвисько «Kakkelovnsrør» («димар») через товсту круглу трубу між сидінням і кермом, яка, крім того, що була частиною шасі мотоцикла, містила бензобак. У тому ж році було сконструйовано ще дві машини, але масове виробництво і продаж почалися лише у 1920, коли Fisker og Nielsen стала компанією з обмеженою відповідальністю.

Розчарований низькими продажами мотоциклів, Фіскер з 1921 року став брати на своїх машинах участь у популярних на той час мотоперегонах: Рим-Копенгаген, Париж-Копенгаген, Берлін-Копенгаген. Nimbus досяг хороших результатів, зрештою здобувши визнання та повагу. [2]

Водночас в ході цих перегонів винахідник виявляв недоліки конструкції і шукав шляхи їх подолання. Зокрема, мотоцикл мав погане охолодження циліндрів, що призводило до зниження максимальної швидкості з часом. Фіскер розробив дві підмоделі, що називалися «Тип A» і «Тип B» і мали незначні відмінності, такі як покращене охолодження і змінена форма вилки[en] у другої підмоделі.

У 1924 році, у зв'язку із запровадженням податку з продажу мотоциклів і економічною рецесією, виробництво скоротилося і зрештою у 1928 було скасоване. Всього за ці сім років було створено 1300 мотоциклів Nimbus типів «A» і «В». [3]

1932—1960[ред. | ред. код]

У 1932 Фіскер разом зі своїм сином Андерсом почав проєктувати нову машину. В 1934 році вона під назвою Nimbus Type C була представлена на ринку, де на той час вже були поширені моделі сильних конкурентів — BMW і Harley-Davidson. «Тип C» був повністю оновленою моделлю з чотирициліндровим двигуном об'ємом 750 см³, пласкою залізною рамою та телескопічною вилкою. За характерний шум вихлопної труби, новий мотоцикл отримав прізвисько «Humlebien» («Джміль»). На відміну від попередніх, ця нова модель отримала комерційний успіх і стала найбільш продаваним мотоциклом у Данії. Значна частина продукції була продана армії, поліції та поштовій службі. Репутація та надійність принесли бренду контракт на оснащення уряду Данії мотоциклами Nimbus Type C під час Другої світової війни. [4]

У роки окупації 1940—1945 років, через брак матеріалів для виробництва, було виготовлено лише близько 600 мотоциклів. Фіскер разом із сином Андерсом в роки війни переїхав до Норвегії.

Незабаром після Другої світової війни був створений і випробуваний значно вдосконалений двигун. Однак, за відсутності труднощів з продажем наявних мотоциклів, було вирішено не робити великих інвестицій в оновлення, замість цього вносячи незначні вдосконалення в існуючі моделі, що зазвичай дозволяло оновити їх. На це рішення, очевидно, вплинуло і те, що близько 20 % загального виробництва «Німбусів» знаходилося в розпорядженні армії: було вирішено, що військові навряд чи захочуть збільшити запас запчастин для підтримки додаткової моделі.

Мотоцикли продавалися до 1960 року (в 1959 їх виробництво було офіційно скасовано, а в 1960 — доставлено клієнтам останні замовлені машини). [2] Поштова служба використовувала «Німбуси» до 1972 року. Поліція Данії також була великим замовником, але перейшла на новіші мотоцикли наприкінці 1950-х і на початку 1960-х років, коли вони стали надто повільними, щоб встигати за сучасними автомобілями і мотоциклами (Nimbus мав максимальну швидкість лише 120 км/год). Дуже мала кількість мотоциклів була експортована.

В сучасності[ред. | ред. код]

Протягом всієї історії Nimbus було виготовлено близько 12 000 мотоциклів, [5] з яких у Данії зареєстровані та лишаються на ходу 4000. Також певна кількість використовуються за межами Данії, головним чином у Швеції, Німеччині та США. Багато машин Типу C знаходяться в музеях або іншим чином не зареєстровані для використання на дорогах. [2] За даними заснованої у 1974 році асоціації Danmarks Nimbus Touring (налічує близько 1600 членів у Данії та за кордоном), існує близько 7500 мотоциклів Nimbus на ходу, що пояснюється якістю машин, доступністю деталей (хоча й не нових) а також дбалим обслуговуванням з боку власників. [6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Nimbus type C 'odin's fury' custom landspeed racer by Gonzo motorcycles (англ.). Процитовано 20 січня 2024.
  2. а б в г Industrihistorie (дан.). Nimbus Årstræf 2019. Процитовано 20 січня 2024.
  3. а б Histoire constructeur : Nimbus (фр.). Процитовано 20 січня 2024.
  4. а б Nimbus Motorcycle History (англ.). Nimbus Club USA. Процитовано 20 січня 2024.
  5. а б Nimbus 750 1952 (кат.). Музей мотоциклів у Баселя. Процитовано 20 січня 2024.
  6. а б Om DNT (дан.). Danmarks Nimbus Touring. Процитовано 20 січня 2024.