Pammene fasciana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pammene fasciana

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Листовійки (Tortricidae)
Підродина: Olethreutinae
Триба: Grapholitini
Рід: Pammene
Вид: P. fasciana
Pammene fasciana
(Linnaeus, 1761)
Посилання
Вікісховище: Pammene fasciana
Віківиди: Pammene fasciana
EOL: 360145
NCBI: 1101027

Pammene fasciana (каштанова листовійка) — вид лускокрилих комах родини листовійок (Tortricidae). Шкідник їстівних каштанів (Castanea sativa).

Гусінь

Дорослі метелики мають розмах крил 14-15 мм. На передніх крилах посередині є білувата пляма. На їх зовнішній стороні три чорні плями меншого розміру, за якими йдуть дві блискучі свинцево-сірі смуги. Між цими смугами є коричнева ділянка розділена чотирма чорними смугами. На передньому краї крил є чорні штрихоподібні виїмки. Задні крила сіро-коричневі.

Довжина личинок на останній, п'ятній стадії становить 10-13 мм. Тіло у них білувате, голова іноді рожево-коричнева. Передгрудний щиток і анальна пластинка світло-коричневі. Личинка має великі волохаті темно-червоні бородавки та анальний виступ.

Поширення

[ред. | ред. код]

Каштанові листовійки поширені в Європі та Азії.

Екологія

[ред. | ред. код]

Метелики з'являються на початку літа і літають у сутінках. Самиці відкладають близько 180 яєць на верхній стороні листя, зазвичай на каштанах (Castanea), буках (Fagus) і дубах (Quercus). Гусінь вилуплюється через 21 день при температурі 15 °C. Молода гусінь спочатку живиться жилками листя. Трохи пізніше вона проїдає шлях через плодову оболонку (купулу) та потрапляє в середину молодих плодів, яких знищує, поїдаючи. Гусінь видаляє свої виділення з купули, залишаючи їх між шипами та поєднуючи шовковистими нитками. Одна гусінь може виїдати кілька кілька плодів один за одним. Приблизно через 40 днів вона залишає купулу і шукає місце під корою дерева-господаря. Тут вона формує кокон, в якому впадає у діапаузу. Купула опадає на початку липня-серпня.

Значення як шкідник

[ред. | ред. код]

Через те, що личинки з'являються рано і можуть заражати одразу кілька плодів, каштанові листовійки можуть нанести значні збитки каштановим насадженням. У природних лісах ці комахи не відіграють значення як шкідники.

Позбавитися шкідників можна за допомогою світлових та феромонних пасток. Хімічний контроль також можливий, але хімікати не рекомендують використовувати у багатьох країнах.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Species info
  • UKMoths
  • lepiforum.de
  • Marco Conedera, Mauro Jermini, Alberto Sassella, Thomas N. Sieber: Ernte, Behandlung und Konservieren von Kastanienfrüchten. Merkblatt für die Praxis 38, 2004. WSL Birmensdorf, ISSN 1422-2876 (PDF 570kB)
  • Ecker u. a.: Edelkastanie. Waldbaum und Obstgehölz. Zoppelberg Buchverlag, Ehrenhausen 2006, S. 62f. (ohne ISBN)