Piraeus Bank

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Piraeus Bank
грец. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
англ. PIRAEUS BANK SA
Тип банк
бізнес
фінансова інституціяd і публічна компанія
Форма власності публічна компанія
Галузь фінансові послуги, фінанси[d] і банківська справа
Засновано 1916
Штаб-квартира Афіни
Дочірні компанії Geniki Bankd
piraeusbank.gr
Мапа
CMNS: Piraeus Bank у Вікісховищі
Одеса
Донецьк

Piraeus Bank (грец. Τράπεζα Πειραιώς) — одна з провідних фінансових систем Південної та Східної Європи, член асоціації Euro Banking Association. Штаб-квартира банку знаходиться в Афінах, Греція. Активи банку оцінюються в 52,86 млрд. євро станом на 1 січня 2008.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Заснований 1916 у Греції. У період 1975-1991 знаходився у державній власності.

1991 приватизований, взявши курс на постійне розширення напрямків діяльності та географічну експансію. Нині банк має свої філії та відділення у наступних країнах Європи: Греція, Україна, Румунія, Болгарія, Єгипет, Албанія, Сербія, Кіпр, Росія, а також у світових фінансових центрах Нью-Йорку та Лондона.

В Україні[ред. | ред. код]

Піреус Банк в Україні (офіційна назва – акціонерне товариство «Піреус Банк МКБ») є частиною міжнародної банківської Групи Піреус Банку (Piraeus Bank Group). Група є однією з провідних банківських установ Південної та Східної Європи з активами 56,6 млрд євро та власним капіталом 4 млрд євро (станом на 31.03.2011).

13 вересня 2007 придбав 99,6% акцій українського банку — Міжнародний комерційний банк (МКБ). На початку 2008 р. було оголошено про зміну назви Банку на Піреус Банк МКБ, або англ. Piraeus Bank ICB.

У 2024 році регіональна мережа Піреус Банк МКБ налічує 14 філій та відділень у 8-и регіонах України: Київська область, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Харківська, Хмельницька, Черкаська.[2]

Станом на 1.06.2011 чисті активи Піреус Банку в Україні становлять 3,795 млрд грн., депозити фізичних осіб – 956,093 млн грн., кредитно-інвестиційний портфель – 2,348 млрд грн., капітал банку – 862,664 млн грн.

Піреус Банк в Україні є членом Асоціації українських банків, учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також входить до переліку банків, уповноважених Пенсійним фондом України здійснювати виплату пенсій та грошової допомоги.

Починаючи з березня 2009 року, Піреус Банк зберігає найвищий рейтинг надійності депозитів (оцінка «5»), присвоєний рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг», що характеризує здатність банку вчасно та в повному обсязі здійснювати виплати за вкладами.

Кредитний рейтинг Піреус Банку в Україні за національною шкалою - uaA (стабільний) з червня 2008 року.

У 2010 Піреус Банк увійшов до "ТОП-10 банків, яким довіряють вкладники" згідно з рейтингом журналу "Банкір".

Банк надає клієнтам можливість скористатися інтернет-банкінгом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 листопада 2009. Процитовано 5 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Піреус Банк. ubanks.com.ua.

Посилання[ред. | ред. код]