Polonus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польонус
пол. Polonus
Тип бізнес і підприємство
Форма власності акціонерне товариство
Галузь пасажирський автотранспорт
Спеціалізація пасажирські перевезення
Гасло Сполучаємо Польщу
(пол. Łączymy Polskę)
Штаб-квартира Варшава, Польща Польща
Територія діяльності Європа
Ключові особи Мацей Ацеданський
Послуги автоперевезення
Власник(и) Державне казначейство Польщі
pkspolonus.pl
Мапа

PKS Polonus — польська автотранспортна компанія зі штаб-квартирою у Варшаві, що здійснює міжміські та міжнародні пасажирські автоперевезення. Один із провідних операторів польського ринку автобусних перевезень. Повністю перебуває у власності Державного казначейства Польщі.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія є правонаступником створеного в 1946 році національного перевізника Державні автомобільні комунікації (PKS), діяльність якої охоплювала всю території Польщі у сфері пасажирських та вантажоперевезень.

У 1967 році основним хабом підприємства, де обслуговувався автопарк став автовокзал PKS-PKP Warszawa – Stadion.

У 1984 році відкрито станцію технічного обслуговування на автовокзалі Варшава-Західна.

Згідно Розпорядження міністра транспорту та морської економіки, 1 червня 1990 року, шляхом реорганізації PKS у Варшаві було створено Державну автомобільну транспортну компанію (PPKS). В подальшому підприємство пережило ряд організаційних та структурних змін, спрямованих на адаптацію діяльності підприємства до нових ринкових умов. У цей період було модернізовано та замінено рухомий склад, розпочато постійне міжнародне сполучення та нові напрямки міжміського сполучення. На той час у Польщі була єдина мережа телефонних бронювань.

У 2008 році компанія поглинула філії PKS у Пясечно та Новому-Дворі-Мазовецькому. Тоді ж була запущена система купівлі квитків в інтернеті.

У 2011 році Варшавський окружний суд XII-го комерційного департаменту перетворив державне підприємство на комерційне шляхом підтвердженої приватизації. З дня реєстрації, 1 лютого 2011 року, компанія працює під назвою «PKS Polonus w Warszawie Spółka Akcyjna».

Діяльність[ред. | ред. код]

Компанія створена в результаті приватизації Варшавської філії державного перевізника PKS 15 грудня 2010 року. Комерційну діяльність розпочала 1 лютого 2011 року під наглядом Міністерства державної скарбниці Польщі.

1 липня 2008 року до складу компанії включені філії в Новому-Дворі-Мазовецькому та Пясечно. Після об'єднання «PKS Polonus» став найбільшим перевізником у Мазовії, де працювало понад 400 осіб. Діяльність компанії базується на базах у Новому-Дворі-Мазовецькому, Пясечно та Варшаві, а також структурі вокзалу Варшава-Заходня.

У мережі місцевого сполучення перевізника з обслуговування частини Варшавської агломерації перевізник обслуговує ряд напрямків з Пясечно та Нового-Двору-Мазовецького[1][2].

Компанія є власником та основним оператором автовокзалу Варшава-Західна.[3]. Підприємство обслуговує понад 35 міжміських та майже 25 місцевих маршрутів.

У квітні 2015 року була запущена платформа продажу квитків для інших перевізників — «Dworzec Online».

У 2018 році компанія «Polonus» зазнала маркетингової трансформації, яка є одним із елементів нового логотипу. У червні 2018 року була представлена ​​партнерська програма Polonus — партнерська мережа польських автобусних перевізників[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PKS Polonus. Wykaz linii bazy Nowy Dwór Mazowiecki. pkspolonus.pl. Процитовано 25 жовтня 2018.
  2. PKS Polonus. Wykaz linii bazy Piaseczno. pkspolonus.pl. Процитовано 25 жовтня 2018.
  3. Nasza flota. Działalność dworcowa. Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej „POLONUS” S.A. pkspolonus.pl. Процитовано 9 червня 2018. (пол.)
  4. Powstała polska sieć krajowych połączeń autobusowych (пол.). Процитовано 25 жовтня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]