Polypodium sibiricum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Polypodium sibiricum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Порядок: Багатоніжкові (Polypodiales)
Підпорядок: Polypodiineae
Родина: Солодицеві (Polypodiaceae)
Рід: Солодиця (Polypodium)
Вид:
P. sibiricum
Біноміальна назва
Polypodium sibiricum

Polypodium sibiricum — вид папоротеподібних рослин родини багатоніжкові (Polypodiaceae), який зростає на півночі Північної Америки й Азії.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Цей таксон традиційно був ідентифікований як Polypodium virginianum Linnaeus (Sp. Pl. 2: 1085. 1753), але дослідження показують, що P. virginianum обмежується сходом Північної Америки, тоді як P. sibiricum зростає від бореальних лісів півночі Канади на захід до північної Японії й через Китай до Сибіру.

Опис[ред. | ред. код]

Розлоге кореневище, 2–3 мм у діаметрі, щільно лускате; луски коричневі, ланцетні, 3–4 мм. Стебла солом'яного кольору, 5–8 см, голі. Листя довгасто-ланцетне в обрисі, 10–20 × 3–5 см, жовтувато-зелене знизу, сірувато-зелене зверху, голе, верхівки загострені або з хвостиком. Сегментів 12–16 пар, розкидані, вузько ланцетні, 2–2.5 × 0.5–0.6 см. Соруси можуть бути розташовані від півдороги між центром сегмента до краю і до майже полів листкової тканини, менші ніж 3 мм діаметром, круглі, коли незрілі. Спори менші 52 мкм. 2n = 74.

Поширення[ред. | ред. код]

Північна Америка: північна Канада, Аляска, Ґренландія (одна ділянка на пд.-зх.); Азія: Китай (Хебей, Хейлунцзян, Цзілінь, Внутрішня Монголія), Японія, Корея, Монголія, Росія. Також культивується.

Спороносить влітку й ранньої осені. Населяє тріщини та виїмки породи; росте на різних субстратах, включно з гранітом і доломітом.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Polypodium virginianum. Panarctic Flora. Процитовано 20.06.2019. (англ.)
  • Polypodium virginianum. Flora of China @ efloras.org. Архів оригіналу за 19 жовтня 2017. Процитовано 19.10.2017. (англ.)
  • Polypodium virginianum. Flora of North America @ efloras.org. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 19.10.2017. (англ.)
  • Polypodium virginianum. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Архів оригіналу за 19 жовтня 2017. Процитовано 19.10.2017. (англ.)