Quercus rotundifolia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Quercus rotundifolia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Букоцвіті (Fagales)
Родина: Букові (Fagaceae)
Рід: Дуб (Quercus)
Вид:
Q. rotundifolia
Біноміальна назва
Quercus rotundifolia
Lam., 1785[1]

Quercus rotundifolia — вид рослин з родини букових (Fagaceae), поширений у північно-західній Європі й Північній Африці. Раніше цей вид розглядали у межах Quercus ilex.

Опис[ред. | ред. код]

Дерево 10 метрів заввишки. Кора й гілочки як у Quercus ilex. Листки 15–40 мм, округлі на молодих деревах, стаючи овальними і тупими; поля іноді запушені та зубчасті (завжди зубчасті, коли молоді); верх попелясто-зелений або сірувато-зелений, злегка запушений; низ запушений і біліший, ніж у ilex; ніжка 3–12 мм. Жолуді більші, ніж у ilex, солодкі, верхівка від округлої до загостреної[2].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Поширений у північно-західній Європі (Португалія, Іспанія, Франція) й Північній Африці (Марокко, Алжир, Туніс, Лівія); інтродукований на Мадейру та Канарські острови[1][3]; населяє лісові й напівсаванні екосистеми; росте на висотах від 0 до 1900 метрів[4].

Використання й загрози[ред. | ред. код]

З деревини традиційно роблять деревне вугілля. Плоди можуть споживати тварини та люди. Кора багата на танінові компоненти для традиційних лікарських цілей[4].

Цьому виду загрожує руйнування середовища проживання, щоб звільнити місце для сільського господарства та висадити виноградники, плантації сосни чи евкаліпта. Грибок Phytophthora cinnamomi стає все більш небезпечним через збільшення частоти та тривалості посухи, пов'язаних зі зміною клімату. Посилення пожежі також є загрозою[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Catalogue of Life. Процитовано 11.02.2021. (англ.)
  2. Oaks of the World. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 11.02.2021. (англ.)
  3. Plants of the World Online / Kew Science. Архів оригіналу за 9 січня 2020. Процитовано 11.02.2021. (англ.)
  4. а б в Jerome D. & Vazquez F. (2018). Quercus rotundifolia. The IUCN. Архів оригіналу за 15 серпня 2020. Процитовано 11.02.2021. (англ.)