RAW (файлова система)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

RAW (в операційних системах лінійки Microsoft Windows NT) — позначення невизначеної файлової системи тому.

Компонента RAWFS існує і вбудована в саме ядро, але єдине призначення цієї компоненти — відповісти на запити від додатків про розмір тому і ім'я файлової системи.

Фактично файлової системи RAW не існує, і визначення файлової системи розділу як RAW на практиці означає, що ні одним зі встановлених в операційній системі драйверів файлових систем не було розпізнане ім'я файлової системи дискуа в розділі (ні як відома для ОС FAT, FAT32 ні як NTFS) внаслідок того, що:

Якщо файлова система диска розпізнається як RAW, читання даних, присвоєння мітки тому та інші операції з цим розділом (наприклад, дефрагментація або перевірка на наявність помилок) стають неможливими. При цьому операційна система відображає розмір розділу і при зверненні до нього пропонує його відформатувати.

Можливі причини[ред. | ред. код]

Пошкодження структури файлової системи відбуваються в результаті збоїв в роботі комп'ютера або програм, а також внаслідок діяльності різного роду шкідливих програм. Можна виокремити наступні пошкодження:

  • неправильні значення для розділу в таблиці розділів;
  • часткові руйнування в завантажувальному секторі файлової системи;
  • руйнування в області головної файлової таблиці MFT (для файлової системи NTFS);
  • проблеми з драйверами на периферійні пристрої (USB-флешки, док-станції);
  • позапланове відключення комп'ютера, наприклад, у момент відключення електроживлення або синього екрану;
  • проблеми на фізичному обладнанні;
  • під час форматування розділу файлова система може відображатися як RAW.

Однією з можливих причин є запис у завантажувальний сектор або в MFT помилкових даних. У разі, якщо більша частина структур файлової системи залишилась недоторканою, існує велика ймовірність відновлення файлової системи.

У разі псування інформації про розділ, можуть бути застосовані програми, які вміють відновлювати розділи, наприклад GetDataBack[en], TestDisk, PhotoRec, AOMEI Partition Assistant Professional, DMDE, або інші (див. Програми для відновлення даних)

Крім усього сказаного, файлова система RAW може позначати реально існуючий том, відформатований іншою операційною або апаратною системою і при цьому містити які-небудь дані. Наприклад, це може бути диск з відеореєстратора. Інший приклад: у результаті шифрування тому (наприклад за допомогою програми True Crypt) операційна система визначає файлову систему тому як RAW.

Варіант відновлення[ред. | ред. код]

Запустити командний рядок від імені адміністратора, виконати команду chkdsk X /f де X — буква пошкодженого розділу диска. chkdsk не працює з RAW форматом, який був спочатку, наприклад, створений на диску з масиву систем зберігання даних, chkdsk зможе відремонтувати носії, у яких до цього була файлова система NTFS або FAT.

При цьому важливо розуміти, що системні утиліти, такі як chkdsk, призначені, в першу чергу, для приведення файлової системи в робочий стан, а не для відновлення даних користувача. Тому в деяких випадках запуск таких утиліт може призводити до значної втрати початкової інформації. Так, наприклад, у разі помилкового заниження обсягу тому NTFS в параметрах завантажувального сектора утиліта chkdsk видалить всі посилання, що виходять за межі зазначеного обсягу, всі зачеплені файли стануть порожніми.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]