Оптичний диск

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
компакт-диск

Опти́чний диск — носій даних у вигляді пластикового чи алюмінієвого диска, призначеного для запису й відтворення звуку, зображення, буквенно-цифрової інформації тощо за допомогою лазерного променя. Щільність запису — понад 108 біт/см.

Перші оптичні диски, що записували відео в аналоговому форматі (Laserdisc) були винайдені фірмою Philips у 1960-х і випущені на ринок в 1970-х в кооперації з фірмою MCA. Накопичений досвід дозволив приступити до випуску CD-ROM'ів на початку 1980-х (Philips та Sony).[1]

Історія[ред. | ред. код]

Перший прообраз сучасного компакт-диску було розроблено у середині 60-х років ХХ століття, аспірантом Київського інституту кібернетики Петровим В'ячеславом Васильовичем на основі скляної підкладки.[2][3]. В Інституті кібернетики існувала група, яка на чолі з академіком Юрієм Пуховим проводила наукові дослі­дження і створила оптичні диски для супер-ЕОМ. На Всесвітньому електротехнічному конгресі в 1977 році вперше у світі, за сім років до появи перших компакт-дисків, запропонована концепція оптичного диска як «єдиного носія інформації» та обґрунтовані принципи створення оптико-механічних запам'ятовуючих пристроїв.[4] Американець Джеймс Рассел, співробітник Optical Recording. представив в 1971 р. свій винахід, оптичний диск для зберігання даних.

Перше покоління[ред. | ред. код]

Друге покоління[ред. | ред. код]

Третє покоління[ред. | ред. код]

Четверте покоління[ред. | ред. код]

Типи оптичних дисків[ред. | ред. код]

Нижче представлено список розроблених типів оптичних дисків:

Зчитування та запис оптичних дисків[ред. | ред. код]

Оптичний привід ASUS CD-ROM

Пристрій для зчитування та запису оптичних дисків називається оптичним приводом, який є одним із видів дисководів. Оптичні приводи розрізняються за підтримуваними форматами лазерних дисків, а також можливістю запису на оптичний диск. Так, CD-дисководи підтримують лише формати CD, DVD-дисководи підтримують CD і DVD, а BD-дисководи підтримують формати CD, DVD та BD. З іншого боку зчитувальні приводи (ROM) дозволяють лише зчитувати інформацію, записувальні приводи (recordable) дозволяють зчитувати та записувати відповідні формати дисків, а перезаписувальні (rewritable) — зчитувати, записувати та перезаписувати.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Особливості та історія появи оптичних дисків. 
  2. Чугуєнко М. В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. — Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2006. — 128 с. іл.
  3. CD, прообраз которого разработали киевские ученые, пришел в Украину с опозданием почти на четверть века [Архівовано 27 грудень 2013 у Wayback Machine.] dpravda.org(рос.)
  4. The history of ideas «the optical disc as a „unique“ carrier of information in the systems management» [Архівовано 18 травень 2015 у Wayback Machine.](англ.)

Джерела[ред. | ред. код]