Ratamahatta

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ratamahatta
Сингл Sepultura
Випущенийжовтень 1996
Жанрню-метал
ЛейблRoadrunner Records
ПродюсерРосс Робінсонd
Музичне відео
«Ratamahatta» на YouTube

«Ratamahatta» (укр. Ратамахатта) — пісня бразильського рок-гурту Sepultura, другий сингл з альбому Roots 1996 року.

Про пісню

[ред. | ред. код]

Для запису альбому Roots музиканти Sepultura запросили Карліньйоса Брауна — бразильського перкусіоніста зі штату Баїя, який виступав як сольно, так і з іншими бразильскими артистами, такими як Каетану Велозу, Серджіу, Жуан Жілберту, Джаван та Жуан Боску. Браун та Sepultura познайомилися на церемонії вручення нагороди MTV Awards та швидко знайшли спільну мову. Виявилося, що перкусіоніст мав африканське походження, що якнайкраще відповідало концепції альбому, підкреслюючи корені бразильського населення. Браун зіграв у декількох піснях на різноманітних перкусійних інструментах, які привіз з собою до Лос-Анджелеса, та навіть заспівав у пісні «Ratamahatta»[1][2].

Обезголовлені члени банди Лампіао, бразильського народного героя, що згадується у пісні «Ratamahatta»

Ця пісня стала одним з перших прецедентів поєднання хеві-металу з етнічною перкусією. На початку та наприкінці пісні чутно розмови у студії, що створює відчуття спонтанності, наближуючи композицію до концертного виступу, аніж до студійного запису[3]. На початку пісні Макс Кавалера та Карліньйос Браун імпровізують, виконуючи індіанські співи[4]. Надалі головний речитатив належить Брауну; він же придумав назву пісні, значення якої достеменно невідомо. В тексті пісні згадуються бразильські народні герої Зе ду Кайшау («Трунар Джо[en]»), Зумбі та «Капітан» Лампіау[en][5]. Дез-метал поєднується з насиченим звучанням перкусії, характерним для бразильського карнавалу, із використанням джембе, сурдо та інших інструментів, на яких окрім Брауна та музикантів Sepultura грали продюсер Росс Робінсон та ударник Korn Девід Сільверія[6].

Відеокліп «Ratamahatta» (режисер Фред Штур, продюсер Стівен Страхан) був виконаний в жанрі пластилінової анімації. Макс Кавалера особисто зателефонував Фреду Штуру, відомому за мультиплікаційними кліпами «Three Little Pigs» Green Jello або  «Prison Sex» та «Sober» Tool[2], та запропонував концепцію кліпу, за якою з бразильських джунглів мають з'являтися таємничі істоти. Події відео відбуваються у бразильских трущобах, де мешкають п'яниці та повії, та пов'язані із вуду та чорною магією. Персонажі нагадують бразильских народних героїв, що згадуються в тексті пісні: Лампіау, ватажка банди злочинців, чиї відрубані голови десятиріччями демонструвалися в музеї; біглого раба Зумбі, який очолив негритянську державу на території Бразилії; культового режисера фільмів жахів Зе ду Кайшау. Єдине відсилання до Sepultura у кліпі — це їхній логотип на стелі будинку[7][8].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Hutson, Mick. The Roots of 'Roots': Sepultura's Game-Changing Metal Masterpiece At 25 | GRAMMY.com. grammy.com. Процитовано 29 липня 2024.
  2. а б Cavalera, McIver, 2014, Chapter 11. 1995-96: Jungle Adventures.
  3. Kahn-Harris, Keith (15 лютого 2021). The Raw And The Half-Baked: Sepultura’s Roots At 25. The Quietus (брит.). Процитовано 27 липня 2024.
  4. Hutson, Mick. The Roots of 'Roots': Sepultura's Game-Changing Metal Masterpiece At 25 | GRAMMY.com. grammy.com. Процитовано 29 липня 2024.
  5. Harris, 2000, с. 21.
  6. Reyes-Kulkarni, Saby (30 березня 2016). Revisiting Sepultura's Genre-Changing 'Roots'. www.popmatters.com (англ.). Процитовано 1 серпня 2024.
  7. Kennelty, Greg (30 липня 2022). MAX CAVALERA On SEPULTURA's Roots: "I Don't Think Roots Is A Nü-Metal Record". Metal Injection (англ.). Процитовано 1 серпня 2024.
  8. InfraStudio (4 квітня 2022), Sepultura We Are What We Are, процитовано 5 серпня 2024

Література

[ред. | ред. код]