Розетус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rousettus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розетус
Rousettus aegyptiacus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Криланові (Pteropodidae)
Рід: Rousettus
Gray, 1821
Вікісховище: Rousettus

Розетус[1] (Rousettus) — рід лиликоподібних, родини Криланових, що об'єднує 10 сучасних видів тварин. Діапазон поширення охоплює Африку до Південно-Східної Азії і Тихоокеанських островів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 95—177 мм, хвіст довжиною 10—22 мм, довжина передпліччя: 65—103 мм, вага R. aegyptiacus: 81—171 грамів, вага R. amplexicaudatus: 54—75 грамів, вага R. leschenaultii: 45—105 грамів.

Опис. Самці значно більші за самиць. У дорослих самців деяких видів є залозові, яскраві рудо-оливкові волоски спереду шиї і з боків шиї. Верхні частини тіла, як правило, коричнюваті, низ дещо світліший. Принаймні два види, R. amplexicaudatus і R. leschenaultii мають комір із блідих коротких волосків. В іншому випадку, Rousettus мають сіру зовнішність.

Поведінка[ред. | ред. код]

Rousettus трапляються в різних місцях проживання, від рівнин до гір. Можуть лаштувати сідала у склепах і храмах, тріщинах скель, садових деревах, і фінікових плантаціях, але найчастіше в печерах. Колонії R. leschenaultii можуть пересуватися разом із наявністю фруктів, а R. amplexicaudatus можуть здійснювати польоти на 40—50 км на добу за харчами. Під час польотів у темряві R. amplexicaudatus і R. aegyptiacus користуються ехолокацією. Раціон складається з фруктових соків і квіткового нектару. Розмір груп і колоній коливається від 2 або 3 до 2000 особин. Рід загалом має тенденцію бути гучним і неспокійним удень.

Відтворення[ред. | ред. код]

Спарювання відбувається в основному з червня по вересень, вагітність триває близько 4 місяців, і пологи проходять із жовтня по грудень. Народжується одне маля, але час від часу народжується двійня. До початку березня молодь віднімають від грудей і вона здатна самостійно літати. У R. leschenaultii в Індії є два періоди народження: у березні й липні-серпні. Максимальна зафіксована тривалість життя для цього роду становить 22 роки й 11 місяців.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Решетило, О. Зоогеографія : навч. посіб. — Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2013. — С. 112.

Джерела[ред. | ред. код]