Rungwecebus kipunji

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rungwecebus kipunji

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Rungwecebus
(Davenport, 2006)
Вид: R. kipunji
Rungwecebus kipunji
(Jones et al., 2005)

Посилання
Вікісховище: Rungwecebus kipunji
Віківиди: Rungwecebus kipunji
EOL: 323583
ITIS: 944207
МСОП: 136791
NCBI: 371039

Rungwecebus kipunji (Кіпунджі) — монотиповий вид приматів з родини мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Ймовірно, досягають довжини тіла 85 до 90 сантиметрів і приблизно такої ж довжини хвіст. Вага становить від 10 до 16 кг. Хутро порівняно довге і, як правило, сіро-коричневого або червонувато-коричневого кольору. Передпліччя темні, руки і ступні чорні, а живіт і задня половина хвоста брудно-білі. Чорне обличчя обрамлене довгим, зачесаним назад волоссям і довгою шевелюрою на маківці. Статевий диморфізм не очевидний при спостереженні кольору хутра дорослих.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Танзанії. відомий тільки з двох популяцій, розділених бл. 350 км безлісої ділянки (2008). Проживає в деградованих гірських лісах від 1,750-2,450 м. Рідко зустрічається далеко потоків. Гірські хребти та відкриті майданчики як правило, уникає.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Життя цих тварин, мало відоме. Вони деревні й живуть в групах по 30-36 тварин. Вид всеїдний, їсть різноманітну їжу, в тому числі молоде й зріле листя, пагони, квіти, кору, стиглі і нестиглі фрукти, лишайники, мохи, безхребетних і сільськогосподарські культури (наприклад, кукурудзу, квасолю, і солодку картоплю). Відомі хижаки: Homo sapiens, Stephanoaetus coronatus, Panthera pardus.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози значні. Ліс сильно деградує. Незаконне полювання і некерований видобуток ресурсів є загальнопоширеними. Зустрічається повністю в межах охоронних територій: 48,4% в англ. Kitulo National Park, 44.9% у англ. Mt Rungwe Catchment Forest Reserve і 6.7% у англ. Kilombero Nature Reserve.

Посилання[ред. | ред. код]