Santiagorothia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Santiagorothia
Період існування: ранній олігоцен
~33–31 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Interatheriidae
Підродина: Interatheriinae
Рід: Santiagorothia
Hitz, Reguero, Wyss & Flynn, 2000
Типовий вид
Santiagorothia chiliensis
Hitz, Reguero, Wyss & Flynn, 2000

Santiagorothia — вимерлий рід міжатериїдних нотугулятних. Він жив під час раннього олігоцену, а його скам'янілості були виявлені в Аргентині та Чилі.

Опис[ред. | ред. код]

Ця тварина була розміром приблизно з велику паку. Він міг досягати 65 сантиметрів у довжину, включаючи хвіст, із черепом приблизно 10–11 сантиметрів; він важив від 5 до 7 кілограмів. Як і його родичі, він мав видовжене тіло з сильними ногами. Порівняно з деякими своїми більш основними родичами, такими як Notopithecus, він мав більш подовжені ноги та зуби з високою коронкою (гіпсодонти). Корінні зуби Santiagorothia були подібні до корінних зубів еоценових Archaeohyracidae, таких як Pseudhyrax. Перші різці Santiagorothia були збільшені і розташовані прямо в альвеолах, дещо схожі на людські зуби. Верхні премоляри мали два вертикальні виступи (ектолоф) і глибокі борозенки з обох боків нижніх премолярів і молярів, що відокремлювали передні (тригоніди) від задніх (талоніди).

Палебіокологія[ред. | ред. код]

Сантьягоротія була наземною травоїдною твариною, яка харчувалася низькою рослинністю на відкритих місцях і, ймовірно, була досить швидкою та спритною.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • R. Hitz, M. Reguero, A. R. Wyss and J. J. Flynn. 2000. New interatheriines (Interatheriidae, Notoungulata) from the Paleogene of Central Chile and Southern Argentina. Fieldiana: Geology (New Series) 42:1–26
  • M. A. Reguero and F. J. Prevosti. 2010. Rodent-like notoungulates (Typotheria) from Gran Barranca, Chubut Province, Argentina: phylogeny and systematics. In R. H. Madden, A. A. Carlini, M. G. Vucetich, R. F. Kay (eds.), The Paleontology of Gran Barranca: Evolution and Environmental Change through the Middle Cenozoic of Patagonia 148–165